Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Kubota M7 na farmě Jiřího Červenky vykonává veškeré práce. Nejmenší Kubota EK1 pracuje u koní

Zveřejněno: 1. 3. 2023

Jeden traktor na všechno – tak by se dal označit traktor Kubota M7-171, jehož majitelem je Jiří Červenka. Tento výkonný, všestranný, spolehlivý a snadno ovladatelný traktor nalézá své uplatnění na farmě na Berounsku, kde vykonává veškeré práce spojené s farmou. Minulý rok majitel pořídil kompaktní traktor Kubota EK1 pro zabezpečení prací spojených s chovem koní.

Kubota M7-171 v současnosti zajišťuje veškeré pracovní činnosti na farmě.

Jiří Červenka hospodaří na 180 hektarech zemědělské půdy v Netolicích na Berounsku. Na orné půdě jsou pěstovány obilniny, řepka a z krmných plodin je to kukuřice. Živočišná výroba je zaměřena na výkrm býků.

Strojový park Jiřího Červenky z pohledu používaných značek techniky není uniformní, spolupracuje s vícero dodavateli. Většinu prací na farmě zajišťoval starý Zetor Crystal spolu s traktorem New Holland. Na některé tahově náročné polní práce ale přestal výkon traktorů stačit. Před čtyřmi lety se tak Jiří Červenka rozhodl pořídit ještě výkonnější traktor. Volba padla na traktor Kubota M7-171 Premium. Důvodem pořízení tohoto stroje byla blízkost obchodně-servisního střediska společnosti K.B.T. PROFTECH v Berouně a také rozumná pořizovací cena.

Kubota M7-171 v současnosti zajišťuje veškeré pracovní činnosti na farmě – od orby, předseťové přípravy, setí až po práci s rozmetadlem, krmným vozem a jízdu po silnici. Traktor má odpracováno tři a půl tisíc motohodin bez vážnějších poruch.

Jiří Červenka u traktoru kladně hodnotí jak komfort či ovládání, tak účinnost převodovky. I když si mohl majitel vybrat plynulou převodovku K-VT, nakonec zvolil Powershift převodovku. V základním rozsahu poskytuje 4 rychlosti vpřed a 4 rychlosti vzad v 6 rychlostních skupinách. Celkově je tedy k dispozici 24 rychlostí vřed a 24 rychlostí vzad. Změnu směru jízdy je možné provést bez použití spojkového pedálu. Čtyřválcový motor Kubota poskytuje výkon 170 koní. Emisní normu plní za pomocí redukcí oxidů dusíku ve výfukových plynech spolu se systémem vstřikování AdBlue a v kombinaci s filtrem pevných částic (DPF) a recirkulací výfukových plynů (EGR).

Jiří Červenka u traktoru Kubota M7-171 kladně hodnotí jak komfort či ovládání, tak účinnost převodovky.
Jiří Červenka u traktoru Kubota M7-171 kladně hodnotí jak komfort či ovládání, tak účinnost převodovky.

Traktor Kubota M7-171 byl pořízen ve verzi Premium. To znamená, že disponuje uzavřeným Load Sensing hydraulickým systémem s průtokem hydraulického čerpadla 110 l/min. Počet hydraulických elektronicky ovládaných okruhů u této verze může být až pět. Traktor je tak vhodný pro širokou škálu prací na farmě s nejrůznějším příslušenstvím.

Ovládání traktoru Kubota M7-171 se provádí skrze loketní opěrku s přehledným displejem. Traktor je schopen komunikovat i s ISOBUS kompatibilními stroji, čehož majitel využívá při práci s rozmetadlem. Jelikož traktor již disponuje přípravou pro montáž satelitní navigace, majitel v blízké době plánuje její pořízení. Využívat ji chce při zpracování půdy, setí a hnojení. Cílem je zvýšit produktivitu – méně přesahů vede k menšímu počtu cest přes pole, což způsobuje menší utužení půdy a přispívá tak k úspoře času.

Nové traktory Kubota M7003

V současnosti je na trhu již nová řada Kubota M7003 s modely s maximálním výkonem 130, 150 a 170 koní. Každý model disponuje funkcí Power Boost poskytující okamžité krátkodobé navýšení výkonu motoru při mimořádně náročných činnostech. Motor obsahuje technologii DPF a SCR ke snížení emisí NOx. Motor má také prodloužený interval čištění DPF – z 3 000 na 6 000 motohodin.

Traktor Kubota M7-171 byl pořízen ve verzi Premium. To znamená, že disponuje uzavřeným Load Sensing hydraulickým systémem s průtokem hydraulického čerpadla 110 l/min.
Traktor Kubota M7-171 byl pořízen ve verzi Premium. To znamená, že disponuje uzavřeným Load Sensing hydraulickým systémem s průtokem hydraulického čerpadla 110 l/min.

Traktory Kubota jsou taktéž k dispozici se dvěma typy převodovek – plynulá převodovka KVT a převodovka Powershift standardně nabízející 30 rychlostních stupňů vpřed a 15 vzad, na přání je možné přidat plazivé rychlosti a mít až 54 rychlostních stupňů vpřed a 27 vzad. Pro komfortnější jízdu nechybí ani automatika řazení. V automatickém režimu převodovka řadí v závislosti na zatížení motoru. Provoz traktoru je možný i v režimu ECO automaticky zvyšující efektivnost a snižující spotřebu paliva, například při jízdě po silnici. V režimu ECO je převodový poměr navržen tak, aby bylo konečné rychlosti 50 km/h dosaženo při snížených otáčkách motoru.

Traktory nové řady Kubota M7003 také obsahují hydraulický posilovač řízení s možností nastavení otáček volantu pro dosažení potřebného úhlu natočení kol, které lze nastavovat v závislosti na vykonávaném typu práce nebo pojezdové rychlosti, což zvyšuje celkovou manévrovatelnost stroje.

Další novinkou u traktoru Kubota M7003 je, že jsou traktory vybaveny novým systémem TIM (Tractor Implement Management), který komunikuje s terminálem K-Monitor uvnitř stroje. Systém umožňuje ovládání traktoru agregovaným nářadím. agregované nářadí ovládalo traktor. Lze nastavit tak, aby například lis ovládal traktor a zcela automaticky reguloval rychlost pojezdu, rychlost PTO a hydrauliku. To poskytne obsluze větší komfort a vyšší produktivitu. Traktor je k dispozici buď zcela bez odpružení kabiny, případně lze volit mezi dvěma systémy odpružení: mechanickým nebo pneumatickým.

Nejmenší Kubota EK1-261 pracuje u koní

Jiří Červenka své přítelkyni na koňskou farmu minulý rok pořídil i nejmenší traktor Kubota EK1-261. Stroj nahradil již výkonově nedostačující a letitý malotraktor z produkce Agrostroje Prostějov. Traktor je využíván s čelním nakladačem Kubota/Tenias při vyhrnování hnoje, manipulaci s balíky sena a s kolíky na pastvě. Pro sečení nedopasků na louce a údržbu sadu a zahrady je také využíván s mulčovačem se záběrem 125 cm.

Jiří Červenka své přítelkyni na koňskou farmu minulý rok pořídil i nejmenší traktor Kubota EK1-261.
Jiří Červenka své přítelkyni na koňskou farmu minulý rok pořídil i nejmenší traktor Kubota EK1-261.

Kubota EK1-261 je osazena tříválcovým motorem Mitsubishi vyhovující emisní normě Stage V. Zdvihový objem motoru se rovná hodnotě 1 318 cm3, výkon činí 25 koní. Traktor je vybaven pohonem všech čtyř kol 4WD s možností ovládání uzávěrky diferenciálu nožním pedálem. Motor je spojen s mechanickou převodovkou nabízející devět rychlostních stupňů vpřed a tři rychlostní stupně vzad, což obsluze umožňuje snadno přizpůsobit jízdu každému druhu práce. Majitel u tohoto traktoru oceňuje snadné řazení a minimum použité elektroniky. Řazení zajišťují ergonomicky tvarované ovládací prvky.

Kubota EK1-261 navíc nabízí překvapivý výkon hydraulického posilovače řízení a hydraulického čerpadla (20 l/min). Díky tomu si traktor uchovává ovladatelnost i při manipulaci s 300kg balíky sena. Kapacita zadního závěsu činí 750 kg.

Traktor Kubota EK1-261 si uchovává ovladatelnost i při manipulaci s 300kg balíky sena.
Traktor Kubota EK1-261 si uchovává ovladatelnost i při manipulaci s 300kg balíky sena.

Kubota EK1-261 je vybaven hydraulickým dvojčinným ventilem a dvěma rychlostmi vývodové hřídele – 540 a 540 eco. Vpředu je možné traktor dotížit závažím s celkovou hmotností 120 kg. V závislosti na typu práce může být traktor obut do zemědělských, travních nebo průmyslových pneumatik.

Pohodlnou jízdu umožňuje plochá podlaha pracoviště obsluhy a ovládací páky umístěné na pravé a levé straně řidiče. Ovládací prvky jsou barevně odlišeny pro snadnou identifikaci, aby se zamezilo záměnám. Nechybí ani praktické detaily, jako jsou držák na mobilní telefon a možnost dobíjení telefonu. Silniční světla využívají LED technologii osvětlení. Údržbu také usnadňuje třeba senzor označující potřebu vyčistit vzduchový filtr. K údržbě motoru není potřeba žádné nářadí, motor je uchován pod jednodílnou kapotou. Velká mřížka chladiče zajišťuje dobré proudění vzduchu k chladiči, snadno se odnímá a čistí.

Jiří Červenka je také spokojeným uživatelem závěsné techniky značky Kverneland.
Jiří Červenka je také spokojeným uživatelem závěsné techniky značky Kverneland.

Jiří Červenka je také spokojeným uživatelem závěsné techniky značky Kverneland. V jeho strojovém parku je od této značky k vidění pluh, secí stroj a rozmetadlo. Nedávno měl také možnost si vyzkoušet secí stroj na kukuřici Kverneland Optima.