Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Kverneland Group Slovakia oslavil 25. výročí

Zveřejněno: 10. 6. 2023

Dne 18. května 2023 se ve slovenském vinařství Château Rúbaň uskutečnily oslavy 25. výročí firmy Kverneland Group Slovakia. Na akci vystoupil Peter Cmorík se skupinou ZEUS a hosté si mohli prohlédnout areál vinařství. Zaměstnancům firmy Kverneland Group Slovakia byly předány pamětní listy. Ing. Jiří Zikmund hosty seznámil s historií a současností skupiny Kverneland.

Kverneland Group Slovakia oslavil 25. výročí.

Slovenská pobočka Kverneland Group Slovakia vznikla dne 13. března 1998. Založil ji Ing. Jiří Zikmund, který se s hosty podělil o své začátky v podnikání: „Už jako student vysoké školy zemědělské jsem pět let brázdil slovenské lány s kombajnem. Po ukončení studia jsem pracoval v podniku zahraničního obchodu Motokov, kde jsem měl na starost dovoz zemědělské techniky z NDR. Více než deset let jsem pro slovenské Agrozety dodával zemědělské stroje. Později jsem dostal za úkol rozjet v bývalém Československu americkou značku Case IH. Začal jsem v České republice a posléze na Slovensku. V roce 1996 jsem se rozhodl podnikat soukromě. Moje kroky vedly ke značce Kverneland. Začínal jsem v České republice a bylo mi jasné, že se posunu i na Slovensko. V roce 1998 jsme založili dceřinou společnost Kvernelandu na Slovensku.“

„Doba je to poměrně dlouhá a velice pěkná, a to i přes všechna úskalí, která jsme společně s prodejci a zákazníky museli procházet. Zažili jsem významné vzestupy i pády a věřím, že do budoucna má značka Kverneland velice dobrou perspektivu, protože před 10 lety se stala součástí japonské Kuboty. Kubota je dnes jejím 100 % majitelem. Je to jedna z nejrychleji rostoucích společností na světě,“ uvedl Ing. Jiří Zikmund, který prostřednictvím svých společností neustále rozšiřuje aktivity v oblasti zemědělského strojírenství v Česku i na Slovensku. Jeho skupina firem minulý rok dosáhla obratu více než 2 miliard korun.

Ing. Jiří Zikmund (vlevo). Zaměstnancům firmy Kverneland Group Slovakia byly předány pamětní listy.
Ing. Jiří Zikmund (vlevo). Zaměstnancům firmy Kverneland Group Slovakia byly předány pamětní listy.

Historie Kvernelandu

Historie společnosti Kverneland sahá do roku 1879, kdy zakladatel Ole Gabriel Kverneland postavil svou malou kovárnu ve vesnici Kverneland, 25 km od norského Stavangeru. Pojmenoval svoji firmu „O.G. Kvernelands Fabrik“ a začal vyrábět kosy. Kverneland Group fungovala prvních 100 let své existence na bázi rodinné firmy, v jejímž čele se nacházeli pouze 3 lidé – všichni se jménem Ole Gabriel Kverneland. Díky expanzi v roce 1895 byl podnik specializovanou továrnou na zemědělské nářadí, jako jsou pluhy, brány, kosy a srpy. Jednoradličné, koňmi tažené pluhy pro norský trh brzy představovaly většinu obratu firmy. Zlomovým bodem ve výrobě se v roce 1972 stal oboustranný pluh, který společnosti zajistil pokračující růst a export. Tehdejší oboustranné pluhy byly obvykle těžké, výhodou pluhu Kverneland bylo použití dutých materiálů, díky nimž se hmotnost snížila.

Na akci vystoupil Peter Cmorík se skupinou ZEUS.
Na akci vystoupil Peter Cmorík se skupinou ZEUS.

V roce 1986 se s Kvernelandem propojila norská společnost Underhaugs Fabrikk v Nærbø a byla zahájena výroba techniky na sklizeň pícnin. Převzetí dánské společnosti Taarup Maskinfabrik vedlo v roce 1993 k dalšímu rozšíření portfolia strojů pro sklizeň pícnin. V současné době se všechny předchozí travní stroje Taarup vyráběné skupinou Kverneland Group prodávají pod značkou Kverneland. V roce 1996 se do skupiny začlenil i německý výrobce secích strojů Accord. Od konce 90. let Kverneland silně investoval do vývoje inteligentních/přesných technologií pro zemědělskou techniku, jejichž cílem bylo zjednodušit, zpřesnit a lépe kontrolovat práci (co se pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat týče).

Technologie ISOBUS a terminály Kverneland IsoMatch jsou dodnes klíčovou součástí strojů Kverneland umožňující využití informačních technologií, jako je navádění GPS, řídicí systémy, senzory, robotika, technologie s proměnlivou rychlostí, automatizovaný hardware, telematika a software. Produktová nabídka precizního zemědělství společnosti Kverneland se nazývá iM FARMING a představuje výhody zemědělství z hlediska účinnosti a pohodlí při používání strojů. V květnu 2012 se stala jediným vlastníkem Kverneland Group japonská Kubota Corporation. Společnost pokračuje jako specialista na závěsnou zemědělskou techniku v rámci Kubota Group a nadále rozvíjí prodej strojů po celém světě. V roce 2012 získala skupina Kverneland plnou kontrolu nad společností Gallignani s.p.a. sídlící v severní části Itálie a specializuje se na výrobu lisů. Zde Kverneland vyrábí vlastní sortiment lisů, baliček a mulčovačů. Kromě továrny na pluhy v Kleppu má skupina také továrny v Dánsku, Německu, Francii, Nizozemsku, Itálii, Rusku a Číně.

O Vinařství Château Rúbaň

Vinařství Château Rúbaň leží v Podunajské nížině a patří do strekovského rajónu Jihoslovenské vinařské oblasti. Najdete jej na okraji obce Rúbaň v areálu dobového zámečku s rozlehlým lesoparkem.

Hosté si mohli prohlédnout areál Vinařství Château Rúbaň ležící v Podunajské nížině a patřící do střekovského rajónu Jihoslovenské vinařské oblasti.
Hosté si mohli prohlédnout areál Vinařství Château Rúbaň ležící v Podunajské nížině a patřící do střekovského rajónu Jihoslovenské vinařské oblasti.

Vinařství Chateau Rúbaň produkuje vína z hroznů přímo z regionu. Hrozny ze Strekova jsou po sklizni dopraveny do vinařství do pár minut, díky čemuž se výrazně omezuje možnost znehodnocení hroznů při přepravě. Vinařství produkuje vína přímo z místa původu a zpracovává hrozny vypěstované v lokalitě vinařství. Propojuje původní výrobu oblíbených odrůd se snahou znovu oživit produkci těch méně známých až zapomenutých.

V portfoliu vinařství najdete vedle osvědčeným odrůdám jako Ryzlink Rýnský, Rulandské šedé, Chardonnay, Alibernet, Cabernet Sauvignon i slovenské novošlachtencie Svůj sen, Noria a Milia.