Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Louky jsou ohroženy nevyrovnanými srážkami a škodami způsobené zvěří. Tomuto tématu se věnuje časopis Agroportal24h.cz 2/2020

Zveřejněno: 16. 6. 2020

Nové vydání časopisu Agroportal24h.cz 2/2020 právě vychází! Hlavním tématem je Údržba luk a pastvin. Níže vám představíme výběr z obsahu.

Louky jsou ohroženy nevyrovnanými srážkami a škodami způsobené zvěří

Louky a pastviny patří neodmyslitelně k našemu zemědělství. Jejich údržba, která je nezbytná k zajištění produkčních i mimoprodukčních funkcí, byla v nedávné minulosti i vlivem ekonomické situace poměrně upozaděna. V současnosti naštěstí došlo k obratu této situace a údržba luk a pastvin je spíše samozřejmostí než výjimkou. Mezi nové hrozby při údržbě luk a pastvin patří nevyrovnané srážky i nárůst škod způsobených zvěří. Odborný článek na toto téma napsal Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D, Katedra zemědělských strojů, ČZU Praha.

Další z odborných článků napsal pan Doc. Ing. Adolf Rybka, CSc., Katedra zemědělských strojů, Technická fakulta, ČZU v Praze na téma Směry vývoje v oblasti techniky pro ochranu rostlin. Článek se věnuje problematice ochrany rostlin a požadavkům na moderní postřikovač. Čtenář se dočte o dodržování měrné dávky při každé pojezdové rychlosti a přesném vedení postřikových ramen – příčné a podélné nerovnoměrnosti aplikace.

Když se zmíní stroje pro sklizeň řepy, tak se většině lidí vybaví především Holmer a Ropa. Není divu, v tuzemsku jsou tyto značky jednoznačně dominantní. Stroje pro sklizeň cukrové řepy ve svém článku představuje pan David Janda.

V reportážích se věnujeme traktorům Kubota a Case IH. Připomeneme si i zajímavou historii traktoru Svoboda DK 7,5 HP, který absolvoval jízdu z Kosmonos do Hradce Králové po vlastní ose! Nahlédneme i do historie sklízecích mlátiček Ködel & Böhm a představíme současný výrobní program firmy Rostselmash.

Více o tom, jak časopis Agroportal24h.cz získat, naleznete ZDE.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: APV

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.