Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Manitou představuje svůj první teleskopický manipulátor na ekologický vodík

Zveřejněno: 19. 12. 2022

Společnost Manitou, která vyvíjí a vyrábí manipulační techniku, představuje svůj plán výzkumu a vývoje strojů na vodíkový pohon. Prvním prototypem je teleskopický manipulátor na ekologický vodík. S cílem snížit emise skleníkových plynů o 34 % na hodinu provozu svých strojů v roce 2030 se skupina Manitou vydala na ambiciózní cestu.

Prototyp vodíkového manipulátoru Manitou je postaven na palivovém článku.

V návaznosti na nedávnou elektrifikaci svých řad terénních plošin a teleskopických nakladačů se skupina Manitou zaměřuje také na vodík. Manitou chce vyrábět stroje s elektropohonem a na vodík. Cílem je, aby v roce 2030 bylo na trh uvedeno 43 % výrobků s nízkými emisemi.

Díky vybavení svého testovacího centra ekologickou vodíkovou stanicí má nyní skupina Manitou k dispozici prostředky pro testování svého zcela nového prototypu teleskopického nakladače. První krok tohoto plánu zahrnuje zaručení dojezdu a spolehlivosti v reálných podmínkách a zároveň testování odolnosti komponent. Manitou představil první prototyp, který vychází z již vyráběného modelu z řady stavebních strojů, který je schopen zvedat břemena až do výšky 18 metrů. Tento stroj bude testován a vyslán na staveniště do konce roku 2023 s cílem shromáždit cennou zpětnou vazbu od uživatelů, aby bylo možné tento prototyp vylepšit.

Trh v současné době hodnotí dva typy vodíkových technologií, a to spalovací motor a palivový článek. Zmíněný prototyp je postaven na palivovém článku, ale skupina Manitou si vybere vodíková řešení, která budou nejlépe vyhovovat potřebám jejích zákazníků.

S cílem snížit emise skleníkových plynů o 34 % na hodinu provozu svých strojů v roce 2030 se skupina Manitou vydala na ambiciózní cestu.
S cílem snížit emise skleníkových plynů o 34 % na hodinu provozu svých strojů v roce 2030 se skupina Manitou vydala na ambiciózní cestu.

„Studujeme všechny technologie související s vodíkem na základě toho, co uživatelé potřebují. Tento prototyp je pouze prvním krokem. Druhý prototyp teleskopického manipulátoru bude vyvinut v následujících měsících. Zelený vodík má mnoho výhod, přičemž jeho výroba je možná pomocí větrné energie, která nemá vůbec žádné emise skleníkových plynů. To dokonale zapadá do naší nízkouhlíkové strategie,“ uvedl Michel Denis, prezident a generální ředitel skupiny Manitou.

Manitou doufá, že do roku 2026 bude na trhu k dispozici teleskopický nakladač se 100 % vodíkovým pohonem. Aby se to podařilo, investuje skupina ročně téměř 60 milionů eur do všech svých 10 výzkumných a vývojových center po celém světě. Manitou také investuje 150 milionů eur do výrobních závodů v USA a Francii.

Palivový článek mění vodík na elektrickou energii. Palivové články jsou v současné době technologicky vyspělá a bezpečná zařízení. Masovému nasazení zatím brání poměrně vysoká cena palivových článků. Jejich životnost je garantována až na 28 let.