Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Michael Horsch: Končíme s vývojem evropského robota. Rozhodnutí rozvíjet se v Brazílii bylo výhrou v loterii

Zveřejněno: 20. 11. 2023

Firma Horsch uspořádala Tiskové dny nedaleko svého výrobního závodu na postřikovače v německém Landau. Při této příležitosti Michael Horsch hovořil o aktuálních požadavcích různých trhů, rozvoji svého podnikání v Brazílii, investicích do závodů a zmínil se o novinkách v oblasti digitalizace a automatizace.

Horsch končí s vývoj evropského polního robota.

Horsch je mezinárodní firmou přítomnou na různých trzích, které se od sebe liší různými klimatickými podmínkami a typy půd. Podle Horsche je nutné se na tyto podmínky adaptovat. To je také důvod, proč nabízí tak široké portfolio strojů.

Například v Polsku byl donedávna v prodejích dominantní klasický secí stroj Horsch Pronto. V posledních letech se ale tamní zemědělci čím dál více zabývají pěstováním řepky, takže narůstá podíl secích strojů Horsch Focus. Nárůst prodejů zaznamenává i nesený secí stroj Versa do tříbodového závěsu traktoru. Zájem o něj mají i větší zemědělské podniky.

Jako další příklad uveďme Maďarsko s těžšími půdami. Velkému zájmu se tam u pěstitelů slunečnice a kukuřice těší přesné secí stroje Horsch Maestro. Horsch eviduje zájem také o stroje Horsch Avatar na přímé setí kvůli panujícímu suchu v červnu a červenci.

V Austrálii vede v prodejích secí stroj Horsch Avatar, Horsch Sprinter a Horsch Pronto. Austrálie je podle Horsche velmi odlišná podle oblastí. Zatímco někde se hodí spíše radlička, jinde jednodisková secí botka.

„Tam, kde se provádí přímé setí, pozorujeme, že se zemědělci čím dál více vrací ke zpracování půdy. Důvodem je čím dál více utužování půdy vlivem přímého setí. Proto roste prodej kypřičů Horsch Tiger a v oblastech, kde méně prší, roste zase prodej podmítačů Horsch Joker,“ uvedl Michael Horsch a pokračoval: „Všude, kde je v půdě velký obsah písku, se musí zemědělci zhruba po pěti letech vracet k hloubkovému kypření. Je to vidět i v Evropě. Tam, kde jsou malé výnosy a málo vody, je tendence přejít na přímé setí, zejména s jednodiskovou botkou. Čím dál víc ale vidíme, že bez zpracování půdy bez hloubkového kypření to nejde. To je pro nás zajímavé.“

Horsch před pár lety přišel na trh se stroji pro tzv. hybridní zemědělství. Zajímavé je, že prutové brány Horsch Cura si ze 70 % pořizují konvenčně hospodařící zemědělci. U meziřádkových kypřičů Horsch Transformer činí podíl půl na půl (konvenčně a ekologicky hospodařící zemědělci). „Uvedli jsme na trh stroje pro bio zemědělce. Chtěli jsme se orientovat jen na profi velké zemědělské podniky, protože jsme jim chtěli nabídnout těžší a stabilnější stroje s velkým pracovním záběrem. S těmito stroji jsme zaznamenali silný nárůst prodejů. Ve Francii a Maďarsku se trh s meziřádkovými kypřiči Horsch Transformer v posledních dvou letech konsolidoval. U prutových bran trh pořád roste, a to díky poptávce od konvenčních zemědělců. Plevely totiž začínají být odolné vůči postřikům,“ uvedl Michael Horsch.

Velké investice v Brazílii

Obrat firmy Horsch se od roku 2019 téměř zdvojnásobil. Počet vyrobených strojů extrémně narostl. „Je to způsobeno díky velkému produktovému portfoliu a velkému počtu trhů, kde působíme. Jsou trhy, které chceme dále rozvíjet a hledáme tam nové dealery,“ poznamenal Horsch. Od roku 2019 se počet zaměstnanců zdvojnásobil. V Brazílii byl spuštěn vzdělávací program pro nové zaměstnance.

Velkým tématem u Horsche je digitalizace. Doposud byl Horsch v této oblasti v defenzivě, nyní se chce zaměřit na digitalizaci směrem ke svým dealerům a zemědělcům.

Horsch nyní investuje ve svých třech výrobních závodech. Ve Schwandorfu a Ronneburgu je budována nová montážní hala. Otevřeno bylo brazilské středisko, kde v posledních 18 měsících bylo zřízeno 70 000 m2 plochy. Závod je aktivní doposud ze 40 %. V Brazílii se zatím nachází 330 zaměstnanců. Bude tam probíhat montáž strojů.

„Před válkou na Ukrajině představoval ukrajinský a ruský trh 30 % našeho obratu. První dny invaze jsme se hodně potili. Plánovali jsme, že největší růst v příštích letech právě přijde z Ukrajiny a Ruska. Do budoucna už ale nepočítáme s růstem v Rusku, na Ukrajině možná ano,“ uvedl Horsch.

Po zahájení války na Ukrajině se vedení firmy Horsch rozhodlo rozvíjet trhy v Austrálii, Brazílii a Severní Americe. „Před 4 lety jsme se rozhodli pro velké investice v Brazílii, a to jsme nevěděli, že za dva roky odpadnou dva velké trhy – Rusko a Ukrajina. Z dnešního pohledu je toto rozhodnutí jako výhra v loterii. Nyní pro nás Brazílie představuje největší růstový potenciál. Brazílie je náročný trh s nestabilní měnou a vládou. Zemědělci se tam bojí kvůli vládě investovat do strojů, to je něco, co v Evropě neznáme,“ uvedl Horsch.

Horsch vyvíjí robota pro Brazílii.
Horsch vyvíjí robota pro Brazílii.

Velký robot s jednoduchou konstrukcí dává smysl

Michael Horsch má ve firmě osobně na starosti projekt robotizace. Už před 20 lety pořídil z Ameriky první GPS navigaci s RTK signálem a už tehdy ho napadlo, že by stroje mohly jezdit autonomně. Již tenkrát se zabýval tím, jak by mohl vypadat traktor bez kabiny. Před 5 lety postavil první prototyp a začal jej testovat na vlastní farmě. Vyřešil logistiku, transport stroje, kolejové řádky a navigaci. Do vývoje byly investovány nemalé prostředky. Vývoj však byl nyní zastaven. „Co nám přinese tažný prostředek bez kabiny, který dělá to samé jako traktor s kabinou? Když bychom tohoto robota byli schopni postavit za polovinu ceny 400koňového traktoru, dával by možná smysl. Toho ale nejsme schopni. Agritechnica 2023 bude plná těchto robotů. My vývoj zastavili na základě praktických zkušeností, protože nám to nic nepřineslo. Traktor s kabinou bude pořád levnější,“ uvedl k překvapivému rozhodnutí Horsch.

Jiná situace ale panuje mimo Evropu, konkrétně opět v Brazílii. Tam Horsch naopak projekt autonomního robota rozvíjí. Vyvíjí speciální traktor pro velké podniky s 10 000 až 20 000 hektary, které sklízí úrody dvakrát ročně a potřebují stroje s obrovským pracovním záběrem. „Využili jsme 50 let starou myšlenku, konkrétně rám a do mezery mezi předními a zadními koly umístili široký secí stroj. Jednoduchý a v podstatě geniální nápad. Díky tomu můžeme mít pracovní záběr až 30 metrů, aniž by byl stroj technicky složitý. Od pracovního záběru 24 metrů je tento robot levnější než 400koňový traktor s 18 metrovým secím strojem. Platí zde, že čím větší pracovní záběr, tím je robot levnější. Na konci příštího roku začne jeho sériová výroba. Hlavním prodejním argumentem bude cena a plně automatický provoz,“ uvedl Horsch.