Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

N&N Košátky přivítaly návštěvníky na novém středisku ve Slaném, čekala na ně rozsáhlá přehlídka techniky

Zveřejněno: 21. 11. 2019

Na středisku ve Slaném proběhl počátkem listopadu Den otevřených dveří pořádaný firmou N&N Košátky s.r.o. Návštěvníci si mohli prohlédnout velké množství vystavené techniky, na zvídavé otázky odpovídali všudypřítomní prodejci.

Den otevřených dveří N&N Košátky - středisko Slaný

N&N Košátky prodávají zemědělskou a komunální techniku ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji na celkově čtyřech pobočkách: Kropáčova Vrutice, Hodkovice nad Mohelkou, Děčín-Libverda a Slaný. Středisko v posledním jmenovaném městě patří mezi nejmodernější, otevřeno bylo v půli minulého roku. Nachází se zde servisní a prodejní zázemí včetně skladu náhradních dílů. Pro účely Dne otevřených dveří vyklidili organizátoři servisní halu, kde se návštěvníci mohli občerstvit a ohřát během dvou chladných dnů konání akce. Venku se mohli návštěvníci seznámit se stroji, které jsou aktuálně v nabídce společnosti.

Ve dnech 27. - 28.11.2019 od 9:00 hod se uskuteční na středisku v Hodkovice nad Mohelkou další Den otevřených dveří firmy N&N Košátky.

Pozvánka
Pozvánka

Traktory Zetor všech velikostí

N&N Košátky patří mezi nejvýznamnější prodejce tuzemského výrobce traktorů Zetor, který má v sortimentu stroje od 45 do 170 koní. Na výstavě tak byly traktory poskládány efektně od nejmenšího zástupce Utilix Cl 55 až po nejvýkonnější Crystal 170 HD, jejž si bylo možné vyzkoušet jízdou po přilehlé silnici. Novodobý Crystal, který má oproti svému předchůdci převodovku ECO 40, známou z traktorů Forterra HSX – konkrétně z modelu Forterra HSX 140, byl též vystaven. Jedná se o přepracovanou plně synchronizovanou převodovku a uživateli nabízí třicet převodových stupňů vpřed a stejný počet vzad. Inovativní je změna převodových poměrů. Crystal se tak do dopravy hodí více, než kdy dříve - vyvine rychlost 40 km/h při 1750 ot/min. Jeho protějšek, Utilix CL 55, vyniká maximální manévrovatelností a vysokou nosností. Pro jeho řízení navíc postačí řidičské oprávnění na automobil. Využití nalezne v komunálním sektoru a sadech. Brzy se možná dočkáme i novinky od Zetoru, modelové řady kompaktních traktorů Compax (s výkonem motoru 25 až 37 k) a traktorových sekaček Primo. Na výstavě nemohly chybět ani nejoblíbenější traktory řady Proxima, které již budou vyráběny s novým designem, jaký používá řada Major, která ostatně byla též prezentována.

Zákazník má na výběr z několika modelů traktorů Zetor.
Zákazník má na výběr z několika modelů traktorů Zetor.

Zemědělská a komunální technika SaMASZ, SIPMA a UNIA

Mezi sklizňovou technikou se ve Slaném prezentovala čtyřvytřásadlová sklízecí mlátička Rostselmash Nova s univerzálním žacím stolem Power Stream 500, která osloví zejména menší farmáře. Její mláticí ústrojí tvoří buben o šířce 600 mm a délce 1 185 mm s předním podávacím válcem. Úhel opásání mláticího koše je největší na trhu – 154 stupňů, plocha mláticího ústrojí činí 0,93 m2 a otáčky bubnu mohou být standardně nastaveny v širokém spektru 400–1190 ot/min. Domlácení se u modelu Nova provádí zpětně na bubnu. Firma N&N Košátky je akreditovaným dovozcem strojů na sklizeň pícnin SaMASZ a SIPMA. Na ploše před střediskem byla k prohlédnutí jak žací dvojkombinace KDD 941 STH GigaCut spolu s čelním žacím strojem KDF 300 pro výkonné traktory, tak stranové typy Samba pro traktory střední kategorie. Nechyběl ani šestirotorový obraceč, jenž nabízí velmi dobré kopírování terénu, velký úhel rozprostření a stabilitu během práce. Shrnovače reprezentoval typ se středovým uložením řádku – dvourotorový typ a jednorotorový shrnovač pro menší traktory. V nabídce je i tzv. hřebenový shrnovač, jenž umožňuje shrnování píce při současném lisování či sběru řádku senážním vozem. Lze jej agregovat do předního i zadního závěsu traktoru. Samotný pohon shrnovače je řešen hydraulicky, není tedy nutná kloubová hřídel. Stejně jako je možné regulovat jeho pracovní výšku, tak i rychlost otáčení. SaMASZ je také výrobcem komunální techniky, takže si návštěvníci mohli prohlédnout mulčovače, sypač a sněhové radlice všech velikostí.

V regionu Slaný jsou velmi oblíbené sněžné pluhy SaMASZ všech velikostí.
V regionu Slaný jsou velmi oblíbené sněžné pluhy SaMASZ všech velikostí.

Pro lisování, balení balíků do fólie a hnojení nabízí firma N&N Košátky techniku značky SIPMA. V nabídce je pětice modelů s pevnou lisovací komorou a jeden model s variabilní komorou. Jejich společná výhoda tkví v nižší pořizovací ceně, jednodušší konstrukci a nižších nárocích na traktor. Lisy SIPMA jsou k dostání od nejmenších rozměrů lisovací komory od 1200 mm šířky a shodného průměru, až po šířku 1200 mm, ale průměru 1250 a 1300 mm. V závislosti na modelu je typ komory buď řetězový, nebo válcovo-řetězový a blokáda komory je hydraulická, nebo mechanická. Lisy na válcové balíky je možné propojit s ovíjecím mechanismem. Na Dnech otevřených dveří byla představena tažená varianta, která nabídne profesionálnější, pohodlnější a výkonnější ovíjení balíků, a nesená varianta, do níž je nutné balíky umístit nakladačem.

Prostřednictvím svých obchodních partnerů N&N Košátky ukázaly i techniku na zpracování půdy a setí značky UNIA – konkrétně mechanický secí stroj Polonez, diskový podmítač Ares L, oboustranný pluh IBIS XM určený pro traktory o výkonu 90 až 150 koní pro provádění střední až hluboké orby, tažené rozmetadlo RCW 4000, kde je pohon podlahového dopravníku řešen přes ostruhové kolo, dvouřádkový vyorávač WEGA 1600 DUO s pracovním záběrem 1,6 m a meziřádkovou šířkou 75 až 90 cm pro traktory o výkonu šedesát pět koní, rotovátor Kruk a cambridge válce. Divácky atraktivní byla ukázka svahové sekačky Spider pro profesionální údržbu svažitých, nepřístupných a rozlehlých ploch a sekání jemné parkové trávy a hrubých porostů.

Dopravní technika Umega, Meprozet a Cynkomet

Na závěr výčtu techniky zmiňme ještě její dopravní kategorii, do níž patří návěsy Umega, cisterny Meprozet a přepravníky či rozmetadla statkových hnojiv Cynkomet. Z celého portfolia litevského výrobce Umega jsou u nás nejoblíbenější skořepinové návěsy SPC v žádané kategorii s nosností 14.000 kg a 16.000 kg pro traktory do výkonu 160 koní. Díky vanové konstrukci návěsů odpadá problém s netěsností, neboť je korba svařena do jednoho kusu, takže je možné velmi snadno vyložit jakýkoliv druh materiálu, aniž by ulpíval na stěnách. Návěsy mají nízkou ložnou plochu i těžiště a zároveň vysokou průchodnost.

Návěsy Umega
Návěsy Umega

Z dopravní techniky Cynkomet jsme viděli plošinový dvounápravový přepravník T608/2. Konstrukce přepravníku je žárově zinkovaná a výrobce uvádí dlouhou životnost díky velmi silné tloušťce podlahy. Z hlediska kvality konstrukce je na tom velmi podobně i vystavované rozmetadlo chlévské mrvy, kompostu a jiných materiálů N-221/3-3, jež je koncipováno jako dvouúčelové. To znamená, že zadní čelo lze demontovat a vůz využít k přepravě různých materiálů. Hned vedle přepravníku balíků byl umístěn traktorový přepravník zvířat Kurier 6. Výrobce opět uvádí dlouhou životnost. Na výběr je pozinkované celokovové provedení nebo provedení pozinkované s bočnicemi z impregnované překližky. Firma N&N Košátky je akreditovaným dovozcem také cisteren Meprozet. I když byl představen jeden jednonápravový model, tento polský výrobce vyrábí cisterny a aplikátory kejdy s objemem od 2.000 do 30.000 litrů v různém provedení včetně speciálů.

Firma N&N Košátky je významným prodejcem zemědělské a komunální techniky se zázemím pro prodej i servis. O tom se mohli přesvědčit i návštěvníci dnů otevřených dveří, kteří měli možnost si prohlédnout vystavenou techniku a využít akčních cen na vybrané stroje.

Den otevřených dveří N&N Košátky na středisku Slaný

Autor: Milan Jedlička
Foto: Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.