Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nakladače Dieci vykonávají v Červených Janovicích stěžejní manipulační operace

Zveřejněno: 5. 8. 2022

Ve střediscích živočišné výroby Červené Janovice a v rámci provozu přidružené bioplynové stanice (BPS) jsou provozovány celkem čtyři nakladače a teleskopické manipulátory značky Dieci. Předseda představenstva Ing. Jan Procházka, Ph.D. naší redakci řekl, co jej vedlo k rozhodnutí pořídit tyto manipulační stroje.

Dieci Agri Pivot T50 je od roku 2016 provozován na středisku živočišné výroby v Červených Janovicích.

Vedení podniku v roce 2009 navázalo na tradici rostlinné a živočišné výroby v Červených Janovicích. Místní zemědělský podnik na tom tehdy nebyl z ekonomického hlediska dobře, a tak byla nutná jeho restrukturalizace. Cílem bylo zachránit zemědělskou výrobu a pozvednout podnikání na vyšší úroveň. Při hledání dodavatele moderní zemědělské techniky padla volba pro spolupráci s firmou AGROZET České Budějovice. Ta nejprve prostřednictvím svých obchodně-servisních poboček v Havlíčkově Brodě a Táboru dodala menší stroje, později následovala větší a sofistikovanější technika. Nyní lze konstatovat, že se AGROZET stal významným dodavatelem širokého spektra zemědělské techniky do Agra Podlesí. Na dvoře podniku můžeme potkat závěsnou techniku Pöttinger, dopravní techniku Fliegl či traktory John Deere. Loni byl pořízen nejvýkonnější traktor John Deere a nedávno samojízdný krmný vůz Siloking. „Se společností AGROZET České Budějovice je výborná spolupráce. Když jim v případě problému zavoláme, ihned jej začnou řešit,“ uvedl Ing. Jan Procházka, Ph.D.

Živočišná výroba na vysoké úrovni s nakladači Dieci

Agro Podlesí je klasickým zemědělským podnikem, který hospodaří na výměře 3 500 hektarů orné půdy. Mezi hlavní pěstované plodiny patří řepka, pšenice, ječmen a kukuřice na siláž pro potřeby živočišné výroby (1 350 kusů dojných krav) a provozu bioplynové stanice (BPS) o výkonu 1,2 MW. Podnik nyní zprovozňuje vlastní mlékárnu. „Po restrukturalizaci podniku jsme se rozhodli, že se budeme věnovat pouze produkci mléka. Dnes se podnik nachází na špičce z hlediska užitkovosti a kvality chovu. Užitkovost činí až 35 litrů na dojnici, některé kusy dosahují až 80 litrů. Díky tomu jsme v rámci celorepublikového srovnání na předních pozicích a v rámci středočeského kraje – na prvním a druhém místě,“ uvedl Ing. Jan Procházka, Ph.D. Dojnicím je věnována maximální péče. Například suchostojné dojnice jsou pravidelně převáženy na pastvu v rámci tzv. zdravotního výběhu. Chozením se jim zlepšuje fyzička, 99 % porodů je pak bezproblémových.

Skvělý poměr cena/výkon to jsou nakladače Dieci

Na všech střediscích živočišné výroby a BPS v Červených Janovicích jsou provozovány dohromady čtyři nakladače a teleskopické manipulátory značky Dieci. „V roce 2015 jsme hledali nakladač do živočišné výroby. U řady firem jsme si nechali sestavit nabídky na různé stroje. Přestože bylo pro nás Dieci neobvyklé a neznali jsme ho, zaujalo nás poměrem cena/výkon. Kvůli tomu jsme koupili první nakladač Dieci na středisko živočišné výroby v obci Bahno, kde se nachází 600 kusů dojnic,“ poznamenal Ing. Jan Procházka Ph.D. Prvním dodaným nakladačem se stal Dieci Agri Pivot T40. Podle Procházky patří mezi nejpovedenější: „Tento konkrétní nakladač je pod neustálým tlakem. Jezdí nepřetržitě včetně víkendů a neustále se na něm střídá obsluha. Poměr cena/výkon je u něj obdivuhodný. Dodnes jezdí bez větších oprav.“ Díky výborným zkušenostem s tímto strojem bylo v následujících letech investováno i do dalších strojů Dieci.

Se svými kompaktními rozměry se nakladače Dieci Agri Pivot hodí do provozů živočišné výroby. Vlezou se i do úzkých vrat.
Se svými kompaktními rozměry se nakladače Dieci Agri Pivot hodí do provozů živočišné výroby. Vlezou se i do úzkých vrat.

Dieci Agri Pivot T40 je ze všech čtyř provozovaných nakladačů nejmenším modelem, na který společnost navázala pořízením dalších větších modelů včetně teleskopických manipulátorů. Jeden z nich, Dieci Agri Pivot T50, je od roku 2016 provozován na druhém středisku živočišné výroby v Červených Janovicích. Oba nakladače zajišťují vyhrnování stájí, nakládku hnoje a různých materiálů. Ve stájích, kde není shrnovací lopata, zajišťuje Dieci Agri Pivot T50 také odklízení kejdy do kanálu, odkud hmota putuje přes čerpadla do BPS. Obstarává též navážení separátu do stájí.

Modelová řada Dieci Agri Pivot zahrnuje pět modelů kloubových nakladačů s teleskopickým výložníkem s maximální nosností od 2250 do 3500 kg a maximální výškou zdvihu od 4,7 do 5,2 metru. V závislosti na vybraném modelu je použit motor značky Kubota nebo FPT o výkonu od 49 do 129 koní. Stroje Dieci Agri Pivot využívají hydrostatický pohon, který se skládá z variabilního pístového čerpadla a hydrostatického CVT motoru. Prostřednictvím ventilu Control Plus je zajištěna vysoká citlivost ovládání výložníku. Pro pracovní operace vyžadující vysoký výkon hydrauliky je k dispozici pojezdový inch pedál. Manipulaci s materiálem usnadňuje hydraulický paralelogram umístěný uvnitř hlavního hydraulického válce, který zabezpečuje vyrovnání polohy pracovního nářadí při změně polohy výložníku. Ovládání strojů Agri Pivot se provádí multifunkčním proporcionálním joystickem.

Teleskopický manipulátor Dieci jako univerzální stroj

Na dalším středisku živočišné výroby v Petrovicích pracuje od roku 2017 teleskopický manipulátor Dieci Agrifarmer. Zajišťuje převážně manipulaci s hnojem a krmením. Na BPS v Červených Janovicích je pak od roku 2019 v provozu teleskopický manipulátor Dieci Agrifarmer 32.6, jenž slouží k nakládce hnoje, kukuřičné siláže a odpadu do příjmového stolu BPS. Když je potřeba, je využit i na některém ze středisek živočišné výroby. Jak je z výčtu patrné, oba teleskopické manipulátory jsou v podniku univerzálními stroji.

Na BPS v Červených Janovicích je od roku 2019 v provozu teleskopický manipulátor Dieci Agrifarmer 32.6.
Na BPS v Červených Janovicích je od roku 2019 v provozu teleskopický manipulátor Dieci Agrifarmer 32.6.

Řada Dieci Agrifarmer zahrnuje čtyři modely osazené motory Kubota. Nejvýkonnější model má výkon až 107 koní. Motor spolupracuje s hydrostatickou převodovkou s ECO funkcí. K dispozici jsou jízdní módy pro optimální provádění pracovních činností a úsporu paliva. Robustní teleskopické rameno má v závislosti na vybraném modelu výšku zdvihu od 6,35 do 8,65 metru a nosnost od 2800 do 3000 kg. Pro lepší komfort při jízdě a manipulaci s materiálem disponuje zvedací válec výložníku systémem tlumení rázů. Výložník má ve výbavě i elektronické odpružení, ovládané prostřednictvím multifunkčního joysticku s ohledem na aktuální rychlost a výšku. Výkonný hydraulický systém stroje je složen z dvoustupňové převodovky a zubových čerpadel. Tato řada manipulátorů byla vyvinuta s důrazem na komfort. Bohatě prosklená a klimatizovaná kabina proto obsahuje mnoho komfortních prvků.