Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Vitaltech nabídl průřez sortimentem nakladačů GIANT. Mini modely této značky umějí s materiálem manipulovat i v omezeném prostoru

Zveřejněno: 17. 11. 2021

Na akci Den zemědělce v Kámeni se návštěvníci mohli seznámit s výrobním programem nizozemského výrobce manipulační techniky GIANT, kterého v České republice zastupuje společnost Vitaltech. Ta na letištní ploše v Kámeni prezentovala nové i osvědčené modely kloubových a mini-smykových nakladačů či malých teleskopických manipulátorů i s jejich příslušenstvím.

Kolové nakladače Tobroco-Giant, které vynikají svou spolehlivostí a vysokou produktivitou, jsou ideálními pomocníky v těsných místech.

Kolové nakladače TOBROCO-GIANT, které vynikají svou spolehlivostí a vysokou produktivitou, jsou ideálními pomocníky v těsných místech. Jsou kompaktní a výkonné, vynikají rovněž skvělou manévrovatelností. K jednomu nakladači GIANT je k dispozici až 100 různých přídavných nářadí, stroje tedy mohou pracovat po celý rok. Správným výběrem nástroje lze GIANT přizpůsobit rozmanitým pracovním podmínkám, uplatnění tak nalezne v oblasti péče o půdu, ve stavebnictví, v lesnictví i v komunálu.

Vitaltech v reakci na rostoucí poptávku po bezemisních strojích představil elektrický kolový nakladač GIANT G2200E spadající do třídy 2,2 tun. Stroj je standardně vybaven lithium-iontovou baterií s kapacitou 260 Ah / 48 V. Na přání zákazníka je možné nabídnout baterii s kapacitou 390 Ah nebo 520 Ah. Díky své kompaktní konstrukci je ideálním pomocníkem při práci v budovách nebo na stavbách v městských oblastech. Využití však nalezne i v zahradnictví a zemědělství (ve stájích apod.).

Model GIANT G3500, dokáže při své hmotnosti 3600 kg zvednout až 3 990 kg. V závislosti na zvolených pneumatikách má nakladač šířku mezi 134 a 165 centimetry. Výška je menší než 2,27 m.
Model GIANT G3500, dokáže při své hmotnosti 3600 kg zvednout až 3 990 kg. V závislosti na zvolených pneumatikách má nakladač šířku mezi 134 a 165 centimetry. Výška je menší než 2,27 m.

Na akci nechyběl ani protějšek elektrického kolového nakladače, model GIANT G2200 se spalovacím motorem, který je v souladu s emisní normou Stage V (bez dodatečné úpravy výfukových plynů a filtru pevných částic). To znamená, že stroj TOBROCO-GIANT je navržen tak, aby nemusel regenerovat filtr. Těžká verze tohoto nakladače GIANT je vybavena osmitunovými nápravami a planetovou převodovkou. Výsledkem je, že se výkon přenáší na všechna kola, což vede k lepší trakci. S výškou zdvihu přes 2,8 m je stroj dobře vybaven a zvládá širokou škálu úkolů.

Dalším prezentovaným modelem byl nakladač GIANT G2500 s provozní hmotností 2 400 kg. Tento kloubový nakladač je vybaven čtyřválcovým motorem Kubota bez katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF). Disponuje hydrostatickým pohonem všech čtyř kol, dvoustupňovou převodovkou a osmitunovými planetovými nápravami. Jeho kompaktní konstrukce modelu mu umožňuje vykonávat práci i ve velmi omezených prostorech – s nízkou výškou 2,32 m jej lze provozovat také uvnitř budov. Na přání lze stroj vybavit skládací bezpečnostní střechou ROPS/FOPS, což sníží výšku stroje o dalších 34 cm. GIANT G2500 má výšku zdvihu 2,96 m a naklápěcí zatížení 2 050 kg.

Protože je někdy potřeba vykonávat manipulační práce ve stísněných prostorách, zákazníci většinou požadují nakladač s adekvátní délkou rozvoru. Další ze strojů vystavených v Kámeni, model GIANT G3500, dokáže při své hmotnosti 3600 kg zvednout až 3 990 kg. V závislosti na zvolených pneumatikách má nakladač šířku mezi 134 a 165 centimetry. Výška je menší než 2,27 m, takže nízké a úzké průchody nejsou problémem a stroj lze používat i uvnitř budov. Aby byl zaručen požadovaný výkon a hospodárný provoz, je nakladač GIANT G3500 osazen dieselovým motorem Kubota o výkonu 48,5 kW/66 k s katalyzátorem (DOC) a filtrem pevných částic (DPF), díky nimž model plní platné emisní normy. Nakladač TOBROCO-GIANT disponuje 14t nápravami a hydrostatickým pohonem všech čtyř kol se systémem řízení trakce od firmy Bosch Rexroth. Pojezdová rychlost 30 km/h umožní velmi rychle se dostat z jednoho pracoviště na druhé nebo v krátkém čase přepravit materiál.

Mini-smykový a teleskopický nakladač GIANT SK252D

Kategorii mini-smykových nakladačů na akci zastoupil model GIANT SK252D. Na českém trhu jsou k dispozici tři modely mini-smykových nakladačů. Ty se od sebe vzájemně liší druhem motoru (výkonem – až 25 koní, počtem válců – dva nebo tři a značkou – Honda nebo Kubota) a provozní hmotností – 750 kg až 810 kg. Univerzální mini-nakladač GIANT SK252D má provozní hmotnost 810 kg a je vybaven vznětovým motorem Kubota o výkonu 25 koní. Hydrostatický pohon čtyřmi silnými kolovými hydromotory PARKER poskytuje lepší trakci, jízdní vlastnosti a také dlouhé intervaly mezi jednotlivými údržbami. Závěsná platforma řidiče nabízí pohodlí a snadno se sklápí. Díky tomu je stroj GIANT během přepravy kompaktní. Určující předností, která také odlišuje mini-smykové nakladače od těch klasických – smykem řízených – je nejen jejich rozměr, ale i absence kabiny. Jde navíc o stroje využitelné v mnoha oblastech – třeba v zemědělství k vyhrnování stájí, k nakládce hnoje a při manipulaci se dřevem, balíky a jinými materiály či ke štěpkování. V zahradnictví a krajinářství pak GIANT SK252D manipuluje s rostlinami, stromy či dlažbou.

Kategorii mini-smykových nakladačů na akci zastoupil model GIANT SK252D. K jednomu nakladači GIANT je k dispozici až 100 různých přídavných nářadí, stroje tedy mohou pracovat po celý rok.
Kategorii mini-smykových nakladačů na akci zastoupil model GIANT SK252D. K jednomu nakladači GIANT je k dispozici až 100 různých přídavných nářadí, stroje tedy mohou pracovat po celý rok.

K vidění byl i malý teleskopický manipulátor GIANT GT5048, který je zásluhou tříválcového turbomotoru Kubota s objemem 1,8 litru a výkonem 36 kW/50 koní v souladu s emisní normou Stage V (s DOC a DPF). Motor tuto normu splňuje dokonce i bez AdBlue. Pracovní hydraulika popisovaného stroje GIANT získává energii z jednoduchého zubového čerpadla s průtokem 52 litrů za minutu. Jeho hlavní výhodou je však to, že je schopen zvednout náklad o hmotnosti 1,4 tuny do výšky 4,8 metrů, a to při zachování kompaktních rozměrů – výšce 2 metry a šířce 1,6 metru. Stroj proto může pracovat uvnitř většiny starých budov a je velmi univerzální. Nabízí též malý vnější poloměr otáčení – 5,4 metrů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.