Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nakládací čistič cukrové řepy Holmer Terra Felis s významnou inovací

Zveřejněno: 29. 1. 2019

Přes 40 let zkušeností s čištěním řepy a 10 let se samojízdnými stroji Holmer Terra Felis vyústilo v představení nové generace nakládacího čističe Terra Felis s pořadovým číslem 3, které se odehrálo na veletrhu Agritechnica 2017. Nejnovější čistič si vzal to nejlepší ze svých předchůdců a nejdůležitější součásti optimalizoval pro co nejnižší spotřebu a opotřebení. Nyní přichází k českým zemědělcům.

Překládací rameno může na přání obsahovat vážicí systém.

„Novinkou na první pohled je zvedací kabina směrem nahoru a dolů. Pak jsou to inovace, které na první pohled vidět nejsou, je to zejména elektronika, hydraulika, celkové ovládání a vyvážení stroje. Oproti předchůdci jsou válce v nabíracím mechanismu kované a vynutí mají až do konce, takže nehrozí zastavování nebo brzdění řepy. Tok řepy je tedy plynulejší. Dále pás pod kabinou je rozšířen na 90 cm, takže je o 13 % zvětšen prostor, a tak pás může jet pomaleji a přesto přepravit stejné množství řepy. Přibyly také senzory pro automatické sklápění stroje,“ představil zásadní inovace pan Karel Jančárek, jednatel společnosti Holmer CZ, s.r.o., při první praktické ukázce stroje královéhradeckým pěstitelům cukrovky.

Stroj je opatřen vylepšeným patentovaným systémem VarioPick pro nastavení nabíracího mechanismu.
Stroj je opatřen vylepšeným patentovaným systémem VarioPick pro nastavení nabíracího mechanismu.

Individuální nastavování nabíracího mechanismu a odolné komponenty

Vývoj a výroba čističe, respektive nakladače cukrové řepy Holmer Terra Felis 3, probíhá v bavorském Eggmühlu a představuje nejnovější evoluci konceptu šetrného zacházení s cukrovou řepou. Terra Felis 3 je vybaven vším, v čem předchozí model 2 vynikal. Stroj je opatřen vylepšeným patentovaným systémem VarioPick pro nastavení nabíracího mechanismu, díky němuž je možné individuálně nastavovat výkon čištění a úhel nabírání z 17° na 22°, čímž se zvyšuje čisticí výkon a zamezuje prokluzování nabíracího mechanismu.

Nádrž slouží jako účinné protizávaží. Terra Felis 3 je celkově lépe vyvážený.
Nádrž slouží jako účinné protizávaží. Terra Felis 3 je celkově lépe vyvážený.

Do styku s řepou jako první přijde již zmiňovaný nabírací mechanismus, u kterého je možné, v závislosti na panujících podmínkách, stisknutím tlačítka zvolit buď vysoký počet otáček pro zdvojnásobení čisticí dráhy, nebo šetrné nastavení, kdy je řepa ihned přiváděna ke středovému pásu. Princip fungování takové volby spočívá v nastavení otáček válce s prsty, předávacího válce, rozvodového a sběrného válce. Nabírací mechanismus, respektive dráha, je sestavena z vylepšených osmnácti robustních válců o velkém průměru. Válce disponují manuální či automatickou reverzací. Při vývoji se též myslelo na robustnost komponentů. Proto čisticí válce již z výroby disponují čtverým navařením z tvrdého kovu a vinutí třívrstvým pancéřováním. Pro nižší opotřebení má válec průměr 140 mm a 20 mm průměr vynutí, přičemž na jeden válec připadá sedmnáct spirálových vinutí. Nabírací mechanismus dokáže zabrat až 9,50 m širokou skládku.

Terra Felis 3 je možné vybavit podpěrným systém, který se hodí při práci na svahu.
Terra Felis 3 je možné vybavit podpěrným systém, který se hodí při práci na svahu.

Jelikož tento nabírací mechanismus má svá jistá omezení, Holmer nabízí další dvojici alternativ. První z nich je zásobník o kapacitě 15 m³, o jehož plnění se postará nakladač. Zásobník je složen z devíti čisticích a dopravních válců a šnekového čističe umístěným pod zásobníkem. Toto řešení umožňuje výkonné čištění a překládání i na těch největších skládkách a na pevných površích. Nabírání řepy na různě pevných površích umožňuje další alternativa, a to upravený nabírací mechanismus složený z kombinovaných, sběrných a předávacích válců. Nechybí ani hydraulické čisticí a podávací zařízení pro plynulý tok cukrové řepy do nabíracího mechanismu.

Druhy čištění v závislosti na typu půdy

Čištění cukrové řepy se provádí v několika etapách, poslední etapa může být přizpůsobena k dané potřebě čištění. Než tam ale řepa dojde, nabere ji nabírací mechanismus a následně putuje přes zvětšený pás o šířce 900 mm s odpruženým kaskádovým systémem a odolnými unášeči pro šetrné zacházení s řepou. Dráhu čištění lze flexibilně nastavit v rozmezí 24,4 m až 32,0 m, opět k dané potřebě čištění. Poslední etapou je dodatečné čištění, vybírat lze ze čtyř dostupných volitelných možností, neboť různé druhy půd vyžadují různé druhy čištění. U lehkých půd je postačující čištění pomocí prosévacího pásu, zatímco pro těžší půdy jsou určeny čistící válce. V případě těžké a kamenité půdy může být Terra Felis 3 vybavena dočištěním CR-Flex-Cleaner s trojicí speciálně odpružených příčných válců. Pro smíšené půdy navrhla společnost Holmer systém VarioCleaner, kde je umožněno čistící válce plynule překrývat prosévacím pásem, čímž se upraví intenzita čištění.

S automatikou sklápění

U Terra Felise 3 se Holmer vrací k hydraulicky zdvihatelné kabině, kterou poprvé použil už v roce 1993. Kabina se zdvihne na 5,10 m, možné je také kabinu posunout dozadu o 1,24 m. Toto řešení má jasný úkol, zlepšit výhled na nabírací mechanismus a odvozní prostředky. Výškově nastavitelná kabina vhodně doplňuje volitelný systém DynaFill, jenž se postará o optimální poloautomatické plnění odvozních prostředků. To má na starosti laser umístěný na překládacím ramenu, který snímá ložnou plochu a informace posílá stroji. Překládacímu ramenu s šířkou překládání 15 metrů, výškou 6 metrů a otočí 332° nevadí příkopy.

Prostorná kabina s otočným pracovištěm.
Prostorná kabina s otočným pracovištěm.

Holmer uvádí, že je kabina největší na trhu a hlučnost v ní je na úrovni 68 dB. Kromě prvků zvyšujících pohodlí, čímž myslíme zvláště klimatizaci, rádio, odkládací přihrádky či elektronicky nastavitelná zrcátka, nabízí celkem 24 LED světlometů. Jak je u strojů Holmer zvykem, i tady se obsluha uvelebí v otočném sedadle Grammer, speciálně vyvinutém pro Holmer. Sedačka má vše pro co největší komfort, takže elektropneumatické, aktivně regulované vzduchové pružení s vertikální redukcí vibrací a aktivní odvětrávání. Sedadlo se samo přizpůsobí hmotnosti obsluhy.

Pás pod kabinou je rozšířen na 90 cm, takže je o 13 % zvětšen prostor.
Pás pod kabinou je rozšířen na 90 cm, takže je o 13 % zvětšen prostor.

Holmer v Terra Felisu volí koncept SmartDrive, jenž je složen z dotykového terminálu EasyTouch s úhlopříčkou 12,1 palců a joysticku s možností individuálního nastavení. Všechny ovládací prvky v kabině jsou situovány na obsluhu. Za zmínku stojí i množství kamer včetně couvací pro maximální přehled o dění kolem stroje. Nově je použita sklápěcí automatika, kde lze jedním stisknutím příslušného tlačítka sklápět kabinu, překládací rameno, nádrž, nabírací křídlo a další segmenty. Obsluha je tak ve velmi krátké době schopna změnit stroj z jízdy na režim překládání a opačně. Terra Felis 3 je osazen motorem Mercedes-Benz o výkonu 354 koní, který plní emisní stupeň Tier 4f, takže se neobjede bez technologie SCR (Adblue). Stroj jak při jízdě po silnici, tak při překládání využívá schopnosti motoru pracovat při optimálních otáčkách. Motor je spojen s hydrostatickou převodovkou složenou s částí od výrobce Linde a Roegelberg. Co se hydrauliky týče, ve výbavě má čtyři uzavřené hydraulické okruhy a výkonná pracovní hydraulika Load Sensing má průtok až 162 l/min.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.