AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nejinovativnější postřikové technologie, cílená aplikace letos už i v Česku

Zveřejněno: 25. 3. 2020

Mezera mezi momentálními výnosy a potenciálními je obrovská. Úlohou společnosti Agrifac Machinery B.V. je pomoci farmářům zvýšit výnosy prostřednictvím inovativních řešení. Ty zajistí lepší porosty pomocí méně pesticidů, protože každá rostlina dostane přesně to, co potřebuje.

Samojízdný postřikovač Agrifac Condor

DynamicDosePlus umožňuje upravit dávku pro každou rostlinu individuálně pomocí nové Geniálně Jednoduché technologie jako součásti NEED Farming-u.

NEED Farming je koncept řízení zemědělství na základě sledování, měření v porostu a na polích a reagování na jejich variabilitu a další proměnné a na přizpůsobování se potřebám každé rostliny individuálně. Je to cesta zpět k základům zemědělství, ale s nejnovějšími technologiemi, které zajistí, že každá rostlina dostane péči, kterou potřebuje. NEED Farming je vlastně péče o specifické potřeby každé rostliny, jakož o potřebu celého pole. DynamicDosePlus zajišťuje, že každá rostlina dostane přesné množství postřiku, které potřebuje. Už se nemusíte rozhodovat, jaké je nejlepší ošetření pro všechny rostliny, ale můžete každou z rostlin ošetřit přesně tak, jak to potřebuje.

Složení půdy, výškový profil, střídání plodin a mnoho dalších proměnných představují obrovskou heterogenitu napříč polem. Ignorování těchto rozdílností přináší zvyšování spotřeby agrochemikálií bez záruky zvyšování výnosů agrokomodit. Postřikovač Agrifac Condor používá aplikační mapu na určení optimální dávky a zajištění správného množství postřiku aplikovaného na to pravé místo. Veškerá práce se provádí plně automaticky. Řidič nemusí věnovat pozornost dávkování a může se více soustředit na svou práci a kontrolu plodin. Díky tomu je postřikování účinnější a efektivnější.

V sousedním Slovensku se tato technologie začala využívat již v minulé sezoně 2019. Při prvních zkušenostech participoval i výrobce chemických přípravků Bayer. DynamicDosePlus se využíval na široké spektrum aplikací a pracoval s aplikačními mapami vytvořenými pro drony, kdy se dosáhla úspora v průměru až 60 % v závislosti na konkrétních podmínkách na poli. Cíleně byly řešeny plevele systémovým i kontaktním herbicidem, byly desikovány brambory (proces urychlení dozrávání spojený s předčasným usycháním listů) a také se aplikovala výživa a regulátor růstu v cibuli a dokonce i fungicidní ochrana. Letos se bude tato technologie využívat i v ČR díky společnosti Land Technologies s.r.o.

Autor: Ing. Ján Lajda1)
Foto: Agrifac

1) autor pracuje v Land Technologies

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.