Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nejprodávanější zemědělská technika v jedné z nejvýznamnějších evropských velmocí, úspěch má i česká značka

Zveřejněno: 9. 7. 2019

Každý výrobce zemědělské techniky má trhy, kde je nejsilnější. Francouzský trh je pro mnoho výrobců právě tím nejdůležitějším. Jak je ze statistik prodejů a registrací patrné, mnohdy ani globální tradiční francouzští výrobci nedosáhnou ve své domovině předních pozic. Ve své podstatě, na tak náročném trhu, může slavit úspěch i jeden z českých výrobců techniky.

John Deere je jedničkou na trhu s lisy a standardními traktory.

Francie je největší zemědělský stát v EU, takže její zemědělská produkce patří mezi nejvýznamnější v Evropě. Na výměře přes 29,4 milionů hektarů (o 73 % více zemědělské půdy než Německo) se nejčastěji pěstuje pšenice, oves, ječmen, žito, kukuřice, brambory či cukrová řepa. V zemi hospodaří přes půl milionu zemědělských podniků, takže roční prodeje zemědělské techniky oproti ostatním evropským státům nabývají zcela jiných rozměrů. Mezi u nás nejznámější francouzské výrobce například patří Kuhn, Manitou, Agrisem, Tecnoma. Ve Francii mají ale i výrobní závody zahraniční společnosti AGCO (Massey Ferguson), japonská Kubota či německý Claas. Řada českých výrobců své stroje také na tento trh exportuje.

K dispozici máme prodeje zemědělské techniky za rok 2018 rozdělených do kategorií. Data pochází od společnosti Axema, která sdružuje francouzské a mezinárodní výrobce zemědělských strojů z různých odvětví zemědělské, rostlinné a živočišné výroby.

V roce 2018 bylo registrováno 33 151 standardních a speciálních traktorů a teleskopických nakladačů, což představuje pokles o 13,3 % ve srovnání s rokem 2017. Pokles byl způsoben příchodem nové normy Mother Regulation platné od 1. ledna 2018 (proto se nejvíce registrací provedlo v prosinci roku 2017). První pozici si udržel John Deere s 18,5% podílem na trhu. Těsně za ním je New Holland s 18,2 %.

Traktory všech kategorií.
Traktory všech kategorií.

Pokud si to rozdělíme podle typu traktorů, tak v kategorii standardních traktorů je silným lídrem John Deere s tržním podílem 20,3 %. Hned za ním je New Holland s podílem 17,2 %. Z třetího místa byl sesazen Claas výrobcem Fendt. Tržní podíl ale mají velmi podobný. Pokles zaznamenal Massey Ferguson, nyní má podíl na trhu 10 %. Růst zaznamenaly značky Case IH a Valtra. Až o polovinu podílu na trhu klesla Kubota. Na zcela spodní hranici se nachází italské značky SDF (Same, Deutz-Fahr) a Argo (Landini, McCormick).

Traktory standardní kategorie.
Traktory standardní kategorie.

Kategorie speciálních traktorů do vinic a sadů zažila prudký pokles (- 27,5 %), celkově se registrovalo 2 939 strojů. New Holland v roce 2018 potvrdil svou vedoucí pozici s tržním podílem 25,1 %. Těsně za ním, s 17,8 %, se nachází Fendt. Třetí místo patří Kubotě s podílem 12,9 %. Na čtvrtém místě skončil Case IH. Páté místo patří značce Claas, ta si oproti minulému roku polepšila. Značka Same naopak ztrácí podíl na trhu.

Speciální traktory do sadů a vinic.
Speciální traktory do sadů a vinic.

V roce 2018 bylo zaregistrováno 258 samojízdných postřikovačů ve srovnání s 248 kusy v předchozím roce. Vedoucí pozici zaujímá značka Artec. John Deere má druhé místo a polepšil si - má celkový podíl na trhu 23,6 %. Poslední místo patří firmě Hardi Evrard, Tecnoma, Caruelle a Seguip.

Samojízdné postřikovače
Samojízdné postřikovače

Trh se samojízdnými krmnými vozy v roce 2017/2018 zaznamenal silný růst, a to o 49 %. Registrováno bylo 109 strojů (předešlý rok jen 73). Je třeba mít na paměti, že tyto údaje se týkají především samojízdných vozů, které nemají povinnost mít silniční certifikaci pro provoz po silnici. V této souvislosti vede firma Lucas G, druhé místo patří výrobci RHM a třetí výrobci Kuhn. Faresin a Storti jsou na čtvrtém místě. Poslední je Trioliet a Siloking.

Samojízdné krmné vozy.
Samojízdné krmné vozy.

Trh se sklízecími mlátičkami zůstal v roce 2018 stabilní. Pořadí značek se nezměnilo, avšak jiné značky profitovaly z prodejů více. Prodalo se o 10 % více sklízecích mlátiček (1 407 kusů). Na stupni vítězů stanul Claas, pak New Holland a poslední je John Deere. Značky Claas a John Deere zažily mírný pokles, naopak New Holland zažil růst. Čtvrté a páté místo patří Case IH a Fendtu.

Sklízecí mlátičky.
Sklízecí mlátičky.

Trh se zemědělskou dopravní technikou dosáhl rekordní úrovně za posledních pět let. Podíváme-li se na statistiku, zjistíme, že tyto značky jsou u nás téměř neznámé. Nenachází se zde ani jedna od nějakého velkého globálního výrobce. Počet registrací přívěsů, návěsů, sklápěčů, přepravníků, rozmetadel a cisteren vzrostl o 18 % na 9 625 kusů. Trhu vládne francouzský výrobce Rolland.

Zemědělská dopravní technika.
Zemědělská dopravní technika.
Rozmetadla hnoje.
Rozmetadla hnoje.

Trh s technikou na zpracování půdy v předchozích letech zažil pokles, v roce 2018 ale stoupl. Jedničkou je Lemken, za ním je Horsch a pak Amazone. Úspěch má i český výrobce Bednar FMT, který se umístil na desátém místě, a tak předběhl i známého výrobce Köckerling.

Podmítače.
Podmítače.

V kategorii víceúčelových vozů (odvoz materiálu od řezačky a sběr senáže) je lídrem rakouský výrobce Pöttinger, oproti předchozímu roku ale tržní podíl poklesl. Druhé místo patří u nás neznámé značce Jeulin, ta má tržní podíl 12,5 % a oproti minulému rok se navýšil. Třetí místo patří značce Strautmann s tržním podílem 11,8 % - také se oproti předchozímu roku zvýšil. Trh s víceúčelovými stroji v roce 2018 vzrostl o 9 %, registrováno bylo 279 kusů (257 v roce 2017).

Víceúčelové vozy.
Víceúčelové vozy.

Kategorie secích strojů v roce 2018 zaznamenala prudký růst o 41 %. Prodáno bylo 384 secích strojů. První místo patří francouzskému výrobci Sky Agriculture a hned za ním je Horsch.

Secí stroje.
Secí stroje.

Nejvíce rostoucí je trh s lisy. V roce 2018 se prodalo 2 599 strojů, což představuje nárůst o 29 % (2 022 v roce 2017). První tři místa si dlouhodobě drží John Deere, Claas a New Holland.

Lisy
Lisy

K dispozici je i statistika prodejů nosičů nářadí do různých speciálních kultur. Jedničkou na trhu je Bobard, druhé místo patří výrobci Tecnoma a třetí místo výrobci Loiseau. Skupina značek Tecnoma, Loiseau a CMC dlouhodobě ztrácí podíl na trhu. Skupina strojů Bobard, Dérot a Kremer je naopak nejsilnější.

Nosiče nářadí
Nosiče nářadí
Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Archiv

1) čerpáno z resussir.fr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.