AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nesený postřikovač Horsch Leeb CS využívá technologie a výbavu doposud aplikovanou pouze u tažené a samojízdné techniky

Zveřejněno: 25. 1. 2022

Využití aktivního systému řízení ramen neseným postřikovačem není na trhu obvyklé. Firma Horsch však implementovala svůj pokročilý systém BoomControl do nového neseného postřikovače Horsch Leeb CS. Nejde přitom o jedinou technologii, kterou tento nesený model převzal od svých tažených a samojízdných protějšků.

Nesený postřikovač Horsch Leeb CS se uplatní především v podnicích hospodařících na menší výměře půdy.

Firma Horsch v závěru roku 2020 oznámila, že vstupuje do segmentu nesených postřikovačů. Tímto svým krokem výrobce rozšířil nabídku postřikovačů Horsch Leeb, která donedávna sestávala jen z tažených a samojízdných modelů. Nesené postřikovače pak ocení zejména ti zemědělci, které dosud nelákaly tažené postřikovače a velké samojízdné postřikovače a kteří na základě svých požadavků a struktury zemědělských podniků hledají kompaktnější stroj. A právě tomuto typu zákazníků Horsch nyní nabízí vhodný stroj.

Nesený postřikovač Horsch Leeb CS se uplatní především v podnicích hospodařících na menší výměře půdy. Díky své lehké ovladatelnosti spojené s využitím moderních technologií dosahuje velkých plošných výkonů.

Spojovací mechanismus usnadňuje propojení postřikovače Horsch Leeb 2.2 CS s traktorem

Písmena CS v označení stroje Horsch Leeb 2.2 CS jsou zkratkou pro CompactSprayer (kompaktní postřikovač). Cílem konstruktérů bylo umístit postřikovač co nejblíže traktoru, a usnadnit tak jeho připojování. Postřikovač Horsch je s traktorem agregován přes spojovací mechanismus (uchycený na traktoru). Obsluha traktoru nacouvá namontovaným spojovacím mechanismem k postřikovači, k jehož připojení dochází, aniž by pracovník musel vystoupit z kabiny, přičemž současně probíhá samočinné zajištění stroje a propojení hadic. Postřikovač využívá hydraulický pohon čerpadel a nemá vysoké nároky na hydrauliku traktoru. Všechny jeho funkce lze ovládat prostřednictvím uživatelského rozhraní firmy Horsch, které je převzato z tažených a samojízdných postřikovačů Horsch Leeb.

Nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS s aktivním systémem řízení ramen

Vývoj postřikovačů v oblasti ochrany rostlin se vyznačuje snahou o maximálně přesné dávkování přípravků. Proto je i nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS vybaven nejmodernější technikou. Účinnost pesticidů je podmíněna určitými vlastnostmi strojů určených k aplikaci chemických ochranných prostředků – zásadní je dodržení zadané koncentrace roztoku, jeho rovnoměrné rozptýlení na povrch půdy či ošetřované rostliny a obrana před úletem roztoku mimo inkriminovaný pozemek. Horsch Leeb CS proto jako jeden z mála na trhu nesených postřikovačů využívá prvky známé z konstrukcí tažených a samojízdných postřikovačů. Jde například o aktivní systém řízení ramen BoomControl. Jeho základní provedení, které se uplatní zejména na rovinatých pozemcích, přizpůsobuje ramena v jedné úrovni po celém pracovním záběru. Na konci ramen se nachází senzory hlídající výšku a naklápění. Každá ze stran ramen v provedení BoomControl PRO navíc disponuje hydraulickou pístnicí. Ramena je možné i přizvednout a vychýlit do negativních úhlů. Nejpokročilejší provedení BoomControl PROPlus dokáže ramena (a dílčí záběry) nezávisle na sobě naklonit, čímž je zajištěno dokonalé kopírování terénu a držení ramen v nastavené výšce. Systém BoomControl využívá ke své činnosti senzory a gyroskop sledující polohu postřikovače. Společně s tryskami (s rozestupy po 25 cm) umožňuje ramenům provoz i v případě, že jsou umístěny 30 cm nad zemí. Ramena neseného postřikovače lze navíc opatřit všemi variantami trysek, jež jsou známy z tažených či samojízdných modelů. Do sériové výbavy spadá také plech sloužící jako ochrana proti větru při aplikaci postřiku.

Zástupci výrobce Horsch na prezentovaném modelu Horsch Leeb CS ukázali ovládací centrum postřikovače.
Zástupci výrobce Horsch na prezentovaném modelu Horsch Leeb CS ukázali ovládací centrum postřikovače.

Nový nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS je rovněž vybaven převzatou indukční nádrží a systémem kontinuálního čištění CCS Pro, který umožňuje volit mezi různými čisticími programy. Čerpáním čisté vody se vytlačí veškerá jícha, přičemž nikdy nedochází k cirkulaci jíchy postřikovačem během čištění. Celý proces čištění je automatický. Na zářijových tiskových dnech byl novinářům prakticky předveden největší model Horsch Leeb 2.2 CS, vybavený odstředivým čerpadlem o průtoku 300 l/min a písto-membránovým čerpadlem pro čištění (sériová výbava).

Nesený postřikovač Horsch Leeb CS bude k dispozici s objemem nádrže 1400, 1800 nebo 2200 litrů a s rameny pokrývající pracovní záběr od 15 do 30 cm.
Nesený postřikovač Horsch Leeb CS bude k dispozici s objemem nádrže 1400, 1800 nebo 2200 litrů a s rameny pokrývající pracovní záběr od 15 do 30 cm.

Zástupci výrobce na prezentovaném modelu ukázali ovládací centrum postřikovače Horsch Leeb 2.2 CS, které mimo jiné zahrnuje nástroje pro výměnu filtrů, trysek a utěsněnou přihrádku. Viděli jsme též dobře přístupné filtry a naplavovací šachtu převzatou z tažených modelů, která je k dostání ve dvou variantách – s objemem 35 litrů (plastová) nebo 50 litrů (nerezová ocel). Ovládání prezentovaného postřikovače bylo plně elektrické, v případě investice je však možné zvolit i mechanický typ s kohouty.

Horsch Leeb 2.2 CS proto jako jeden z mála na trhu nesených postřikovačů využívá prvky známé z konstrukcí tažených a samojízdných postřikovačů.  Jde například o aktivní systém řízení ramen BoomControl.
Horsch Leeb 2.2 CS proto jako jeden z mála na trhu nesených postřikovačů využívá prvky známé z konstrukcí tažených a samojízdných postřikovačů. Jde například o aktivní systém řízení ramen BoomControl.

Nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS bude k dispozici s objemem nádrže 1400, 1800 nebo 2200 litrů a s rameny pokrývající pracovní záběr od 15 do 30 cm. Provozuschopný však bude i s jednou částí ramene, což využijí třeba pěstitelé brambor.

Horsch také plánuje přijít na trh s čelní nádrží, která objem postřikovače ještě navýší. Traktor s čelní nádrží, neseným postřikovačem a se satelitní navigací pak bude velmi kompaktní a efektivní soupravou pro vysoce přesnou péči o plodiny.

Samojízdný postřikovač Horsch Leeb s nastavitelnou světlou výškou a rozchodem kol

Na tiskových dnech firma Horsch prezentovala i samojízdný postřikovač Horsch Leeb s nastavitelnou světlou výškou a rozchodem kol. K dostání je ve dvou verzích. Horsch Leeb VN (VariableNarrow) je ideálně uplatnitelná v evropských silničních podmínkách, protože její vnější šířka zůstává v přepravní poloze pod 3 m a rozchod kol se pohybuje mezi 2,25 a 3,00 m. Horsch Leeb VL (VariableLarge) byl navržen především pro trhy bez zvláštních požadavků na přepravní šířku na silnicích.

Na tiskových dnech firma Horsch prezentovala i samojízdný postřikovač Horsch Leeb s nastavitelnou světlou výškou a rozchodem kol.
Na tiskových dnech firma Horsch prezentovala i samojízdný postřikovač Horsch Leeb s nastavitelnou světlou výškou a rozchodem kol.

Novinářům byl prakticky předveden konkrétně model Horsch Leeb 6.300 VN s nastavitelným rozchodem kol a světlou výškou (od 1,60 m do 2 m) a objemem nádrže 6 000 l (k dispozici je i nádrž na 5 000 l). Osazen byl novým motorem FPT Industrial o výkonu 310 koní a novou kabinou od firmy Claas. Přetlaková kabina disponuje nejvyšším možným stupněm ochrany před vnikáním nežádoucích látek (kategorie 4) a její interiér je kompletně přepracovaný – na sloupku kabiny se nově nachází obrazovka informující o provozních datech stroje, zatímco druhý terminál informuje o procesu aplikace přípravku.