Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nová ovíječka balíků a facelift pro lisy na kulaté balíky

Zveřejněno: 5. 3. 2020

Massey Ferguson uvedl na veletrhu Agritechnica 2019 svůj nový model přípojné baličky (ovíječky) kulatých balíků MF TW 160. Tento model rozšiřuje řadu výrobků Massey Ferguson a připojuje se ke stávajícímu modelu MF TW 130, který byl uveden na trh v září 2018.

Inovovaný lis Massey Ferguson

MF TW 160 patří mezi spolehlivé a robustní ovíječky. Model byl vyvinut pro náročnější práci, zvládne ovinout fólií i balík o hmotnosti 1250 kg. Má robustní svařovaný rám a nakládací rameno, které lze nastavit tak, aby pojalo balíky o průměru 0,9 až 1,60 m. Balík je po ovinutí fólií šetrně umístěn zpět na louku. Mezi volitelnou výbavu patří zařízení, které převrátí balík – tím je zabráněno kutálení balíků v kopcovitém terénu.

Ovíječka je vybavená nastavitelným aktivním systémem vykládání balíků, který zdvihá desku pro zachycení balíku a šetrné spuštění na zem, aby nedošlo k poškození fólie. Během činnosti se spustí podpěra pro přenos hmotnosti balíku na půdu a odlehčení závěsu traktoru.

Obsluha může snadno nastavit požadovaný počet vrstev fólie podle plodiny a podmínek. Předpínací zařízení je určeno pro role s šířkou 500 mm nebo 750 mm a lze je nastavit pro předpětí 55 % nebo 70 % pro pevnější zabalení a menší spotřebu fólie. Rychloupínací systém umožňuje snadnou a rychlou výměnu rolí s fólií. Na stroji lze přepravovat až 3 náhradní role fólie.

Doplňkovou funkcí modelu MF TW 160 je přeprava jednoho nebo dvou předběžně zabalených balíků z pole. MF TW 160 je rovněž vybaven řídicím panelem „E-link Plus“, který umožňuje poloautomatické nebo plně automatické ovládání baličky. Tento systém řídí celý proces (od naložení po vyložení) s minimálním úsilím.

Na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 Massey Ferguson také vystavil modernizované lisy s variabilní komorou - řady MF RB 4160V a MF RB 4180V.

Tyto lisy na kulaté balíky s variabilní komorou mají společnou platformu a vytvářejí balíky s průměrem až 1,60 m nebo 1,80 m. Jsou vybaveny patentovaným systémem tvarování balíků se systémem konstantního tlaku (CPS), který využívá přítlak pružin a hydraulický tlak pro vytváření hustých a homogenních balíků.

Boční dveře přes celou šířku nyní mají moderní design, stejný jako u ostatních lisů MF na kulaté balíky, včetně kombinace lisu a baličky MF RB Protec. Boční dveře s novým vzhledem nadále zajišťují snadný přístup a hladký povrch brání hromadění prachu pod kryty. Bezpečný zámek brání náhodnému otevření a možnému poškození.

Massey Ferguson také rozšiřuje nabídku strojů o čelně nesené žací stroje a obraceče se záběrem přes 12 m.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Massey Ferguson

1) čerpáno z materiálů Massey Ferguson

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.