Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Nový kombinovaný kypřič BEDNAR ACTROS RO je reakcí na proměnu zemědělství směrem k zelenému hnojení

Zveřejněno: 22. 10. 2020

Neustálý vývoj zemědělství ekologickým směrem nutí výrobce zemědělské techniky optimalizovat stroje. Tentýž trend logicky sledují i výrobci konstrukcí půdozpracující techniky. BEDNAR proto letos představil novinku v podobě kombinovaného kypřiče ACTROS RO. Reaguje tím na poptávku po stroji, který během jednoho přejezdu zvládne kompletně připravit půdu s větším množstvím posklizňových zbytků na další pracovní operace, aniž by bylo potřeba pole chemicky ošetřovat. Pro tento typ hospodaření jsou také vhodné polonesené univerzální kypřiče FENIX FO a VERSATILL.

Nový kombinovaný kypřič BEDNAR ACTROS RO

V minulém článku jsme psali o secím stroji OMEGA českého výrobce BEDNAR, který zvládne zasít jak do nepřipravené, tak do připravené půdy po zásahu dlátového pluhu TERRALAND TN_PROFI, o němž byla řeč na červencovém školení prodejců techniky BEDNAR a John Deere. V rámci školení se redakci Agroportal24h.cz také představil kombinovaný kypřič BEDNAR ACTROS RO.

Evropská komise plánuje výrazně snížit používání chemických pesticidů a hnojiv v evropském zemědělství a v následujícím desetiletí tak omezit jeho negativní vliv na klima. Spotřeba chemických hnojiv by měla být ponížena až o desítky procent. Jednou z cest, kterými se chce Evropská unie vydat a dosáhnout tak vytyčeného cíle, je rozšíření plochy obhospodařované v ekologickém režimu o desítky procent. Poptávka po potravinách však neklesá, ba naopak, roste. Kvůli omezení spotřeby chemikálií se zemědělci uchýlí k pěstování meziplodin, čímž samozřejmě vzroste požadavek na zapravení většího množství rostlin a posklizňových zbytků během předseťové přípravy. Zemědělec už nebude moci pole tak často chemicky ošetřovat, a proto jej pojezdí vícekrát půdozpracujícími stroji. Do popředí se dostanou nejen pluhy, ale i kombinované kypřiče. A tady nastupuje novinka společnosti BEDNAR – lehký, univerzální a kombinovaný kypřič ACTROS RO.

 Stroj kombinuje pracovní orgány, jako jsou disky a radličky
Stroj kombinuje pracovní orgány, jako jsou disky a radličky

Schopnosti stroje ACTROS RO se naplno projeví zejména při zpracování půdy po sklizni kukuřice, na pozemku s větším množstvím slámy a posklizňových zbytků, meziplodin a jiným zeleným hnojením.

Dvě varianty zpracování půdy – využití aktivního nebo pasivního dláta

Stroj kombinuje pracovní orgány, jako jsou disky a radličky. Jištění je u disků řešeno gumovými segmenty, zatímco u radlic vertikálním dvoupružinovým jištěním s vypínací silou 750 kilogramů.

Radlice je osazena aktivním dlátem s výbornou schopností míchání. Dláto hlínu nabírá a otáčí – při zpracování půdy v hloubce 20 centimetrů hlínu perfektně promíchá. Dvě řady disků v přední části stroje rostlinné zbytky nařežou a dvě řady radlic vzadu půdu s rostlinnými zbytky zamíchají. V případě výskytu sucha nebo v kamenitých či štěrkovitých půdách je však z důvodu vysoušení nevhodné míchat vrstvy půdy, proto je stroj nakonfigurován tak, aby byl schopen zpracovat půdu také alternativně: k dispozici má i pasivní dláto, které půdu podryje, naruší a eliminuje půdní utužení. Disky se postarají o mělkou přípravu půdy. V praxi je stroj proto využíván i v suchém období a při zpracovávání půdy pod řepku, kdy je nevhodné půdu otáčet kvůli uchování vláhy. Tento způsob zpracování půdy volí i ti, kteří disponují s kamenitou půdou, na níž nelze využívat aktivní dláta, která vytahají kameny na povrch. Je nutné podotknout, že toto vše zvládne jeden konkrétní stroj – uživatel tak bude moci mezi těmito dvěma způsoby zpracování půdy volit dle svých aktuálních preferencí. Dláta jsou k dispozici ve verzích 60 mm, 80 mm a v provedení Long Life (40 a 80 milimetrů), disky pak ve verzi 690 milimetrů. Křídla sloužící pro podrytí půdního profilu v celé šířce jsou dostupná v provedení 125 a 185 milimetrů a 185 milimetrů Long Life (karbid).

 Také v případě kombinovaného kypřiče je možné vybírat z pěti druhů válců pro zpětnou konsolidaci půdy, rozdrcení hrud či eliminaci zpětného odparu vody
Také v případě kombinovaného kypřiče je možné vybírat z pěti druhů válců pro zpětnou konsolidaci půdy, rozdrcení hrud či eliminaci zpětného odparu vody

Také v případě kombinovaného kypřiče je možné vybírat z pěti druhů válců pro zpětnou konsolidaci půdy, rozdrcení hrud či eliminaci zpětného odparu vody. Mezi pracovními orgány je umístěna náprava. Stroj je tak schopen pracovat i bez zadního válce – v tom případě se pracovní hloubka nastavuje prostřednictvím nápravy. Uživatel může demontovat válec přes třmeny. Činí tak obvykle na podzim, kdy je klima vlhké, a není proto vhodné válcovat půdu. Prezentovaný ACTROS RO 4000 měl pracovní záběr 3,8 metrů a byl hydraulicky sklopný, vyrábí se ještě v třímetrové verzi a také ve čtyřmetrové pevné variantě, která je určena pro mimoevropské trhy.

Připojení stroje k traktoru je řešeno výhradně přes oko nebo pravítko. Na oji se navíc nachází hydraulická pístnice, která dorovnává celé zahloubení stroje po celé délce záběru.

Nová generace univerzálního kypřiče

Ze skupiny třířadých univerzálních kypřičů byla představena nová generace stroje FENIX FO s hydraulickým nastavením (pracovní hloubky z kabiny traktoru), který se vyrábí v pracovních záběrech 5,27 a 5,89 metrů. Určen je na mělké podmítky (od 5 centimetrů) a hloubkové kypření (do 35 centimetrů), přičemž prvně jmenovaná pracovní operace se provádí křídly a druhá bez křídel. Jelikož byl FENIX FO vybaven systémem dotěžování zadní nápravy traktoru pro posílení trakce, je vhodný i pro agregaci se slabšími traktory. Stroj může být vybaven párem podpěrných kol, a tak se v případě mokrých podmínek nebo písčitých půd vláha více rozprostře po celém záběru. Stroj také lépe udrží pracovní hloubku.

 Slupice jsou na stroji nově rozloženy do tvaru písmene V, což přináší výhodu v podobě potřeby nižšího tahového výkonu
Slupice jsou na stroji nově rozloženy do tvaru písmene V, což přináší výhodu v podobě potřeby nižšího tahového výkonu

Slupice jsou na stroji nově rozloženy do tvaru písmene V, což přináší výhodu v podobě potřeby nižšího tahového výkonu. Před každým dlátem následuje obruč válce, takže v místě největšího prokypření se půda přimáčkne, aby nevysychala. Každý pracovní orgán je non-stop horizontálně jištěn, a to individuálně jednou pružinou. Dláta jsou ve verzi 80 nebo 60 milimetrů, 40 nebo 80 milimetrů Long Life a křídla 125 či 185 milimetrů, případně 185 milimetrů Long Life.

 Zadní válce jsou zase k mání v segmentovém provedení V-ring a U-ring
Zadní válce jsou zase k mání v segmentovém provedení V-ring a U-ring

U stroje je nově k dispozici urovnávací smyk (pro případný požadavek na urovnání pozemku před setím). Pakliže je na poli větší množství posklizňových zbytků, lze jej vyřadit z činnosti zvednutím. Zadní válce jsou zase k mání v segmentovém provedení V-ring a U-ring. Na oj je možné přidat závaží o hmotnosti 200 kilogramů pro lepší vyvážení stroje.

Dva režimy jízdy

Z univerzálních kypřičů byl prezentován i VERSATILL VO_PROFI, který je schopen prokypřit půdu do hloubky 15 centimetrů, čímž například provede základní odplevelení a podmítku. Díky radličkám v pěti řadách snadno udržuje pracovní hloubku. VERSATILL VO_PROFI disponuje šesticí řad radlic s roztečí 17 centimetrů a o šíři 20 milimetrů – k dispozici je i provedení 40 mm Long Life. Pracovní orgány jsou zde permanentně jištěny. Konstruktéři nově nainstalovali ke slupicím dorazy, které poslouží jako preventivní opatření zabraňující trhání šroubů, jež může být způsobeno nárazy kamenů do pružiny. Nastavení pracovní hloubky se může provádět buď hydraulicky, nebo mechanicky.

 VERSATILL VO_PROFI disponuje šesticí řad radlic s roztečí 17 centimetrů a o šíři 20 milimetrů – k dispozici je i provedení 40 mm Long Life. Pracovní orgány jsou zde permanentně jištěny
VERSATILL VO_PROFI disponuje šesticí řad radlic s roztečí 17 centimetrů a o šíři 20 milimetrů – k dispozici je i provedení 40 mm Long Life. Pracovní orgány jsou zde permanentně jištěny

VERSATILL VO_PROFI je možné vybavit páskovým smykem s upravenou kinematikou tak, aby bylo možné smyk zvednout. V praxi tak nedochází k jeho ucpávání. I tento stroj může pracovat bez zadních válců (demontáž se provádí jednoduše přes třmeny), pracovní hloubka se pak nastavuje přes integrovanou nápravu.

Se strojem lze pojíždět buď po zadních válcích a opěrných kolech, nebo po nápravě. Jestliže si zákazník objedná zadní dvojitý válec, obdrží i dodatečné závaží. Opět jsou k dispozici válce v provedení V-ring a U-ring.

Přehled strojů představených firmou BEDNAR na školení prodejců.