TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Fendt Rogator přichází v nové podobě. Projede dvoumetrovými rostlinami, aniž by došlo k poškození

Zveřejněno: 14. 7. 2021

Rogator byl vyvinut, vyráběn a používán v USA více než 20 let. Nyní přichází v nové generaci a na vybraných trzích bude k dispozici pod označením Fendt Rogator 900. Samojízdný stroj může nést nástavbu na aplikaci umělých hnojiv nebo nádrž na kapalná hnojiva. Poprvé lze podvozek stroje zvednout až do výšky 1,93 metrů.

Fendt Rogator 900 může být volitelně vybaven meteorologickou stanicí na střeše. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Řada Fendt Rogator 900 zahrnuje pět modelů: Fendt Rogator 932, 934, 934H (High Clearance), 937 a 937H s výkonem od 290 do 369 koní (216-272 kW). Fendt Rogator 900 má šířku od 3,91 do 4,49 m, a proto je vhodný zejména pro použití v Severní a Jižní Americe, Austrálii a také ve východní Evropě. Pokud je provozován jako samojízdný postřikovač, může používat postřikovací ramena s pracovním záběrem od 27 do 40 metrů.

Stroje pohání šestiválcový motor AGCO Power o objemu 8,4 litru. Severoamerická varianta splňuje emisní normu Tier 4 final za pomocí systémů DOC, DPF a SCR. V Jižní Americe, Austrálii a východní Evropě splňuje emisní normu Tier 3.

Chladič v motorovém prostoru může být při aplikaci hnojiv často zanášen pylem. Nový Rogator 900 je proto vybaven variabilním ventilátorem s funkcí reverzace. Proudění vzduchu se řídí nastavením úhlu jednotlivých lopatek ventilátoru. Funkce reverzace odfoukne usazeniny, pyl a prach.

Prostorná kabina se známou koncepcí ovládání Fendt zajišťuje vysokou úroveň pracovního komfortu i během dlouhých pracovních dnů. Kabina VisioPlus, známá z traktoru Fendt 700 Vario, poskytuje ničím nerušený výhled na plodiny. Multifunkční joystick a loketní opěrku včetně Varioterminálu 10.4 znají uživatelé z traktorů Fendt, postřikovačů Fendt Rogator 600 a sklízecích mlátiček Fendt IDEAL. Kabina disponuje filtračním systémem.

Podvozek stroje lze zvednout pouhým stisknutím tlačítka. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Podvozek stroje lze zvednout pouhým stisknutím tlačítka. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Fendt Rogator 900 může být volitelně vybaven meteorologickou stanicí na střeše. Údaje jsou automaticky přenášeny do kabiny a řidič má vždy přehled o měnících se podmínkách.

Podvozek stroje lze zvednout pouhým stisknutím tlačítka. Modely Fendt Rogator 900 mají standardně světlou výšku minimálně 142 cm nebo více v závislosti na zvolené pneumatice. U modelů Fendt Rogator 934 a 937 je k dispozici speciální varianta High Clearance. Ta umožňuje zvýšit podvozek až na 193 cm v závislosti na zvolené pneumatice. S variantou High Clearance lze stroj používat v porostech kukuřice nebo slunečnice (v pozdní fázi růstu, kdy rostliny již dosáhly výšky až dva metry).

Prostorná kabina se známou koncepcí ovládání Fendt zajišťuje vysokou úroveň pracovního komfortu i během dlouhých pracovních dnů. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Prostorná kabina se známou koncepcí ovládání Fendt zajišťuje vysokou úroveň pracovního komfortu i během dlouhých pracovních dnů. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Jak už bylo v úvodu článku řečeno, stroj lze vybavit různými nástavbami. Zatímco dříve výměna nástavby zabrala čtyři hodiny při práci dvou lidí, dnes jsou zapotřebí pouze dvě hodiny. K výměně nástaveb je potřeba jeřáb.

Nádrž na kapalná hnojiva má maximální objem 3 400-4 900 litrů, nádrž na minerální hnojiva má maximální objem 7 000 litrů. Různé velikosti nádrží lze kombinovat s různými modely. Stroj tak lze individuálně přizpůsobit potřebám zákazníka.

Nádrž na kapalná hnojiva má maximální objem 3 400-4 900 litrů, nádrž na minerální hnojiva má maximální objem 7 000 litrů. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Nádrž na kapalná hnojiva má maximální objem 3 400-4 900 litrů, nádrž na minerální hnojiva má maximální objem 7 000 litrů. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Pro stroj jsou k dispozici pneumatiky o šířce 480, 680 a 710 mm. Díky volitelně dostupnému hydraulickému nastavení rozchodu kol lze Fendt Rogator 900 přizpůsobit potřebám daného zemědělského podniku i plodin. Díky rozchodu 3 až 3,80 m je Fendt Rogator 900 vhodný mimo jiné i pro hospodaření v systému Controlled traffic farming (CTF). K dispozici je na přání řízení všech čtyř kol, stroj pak má poloměr otáčení jen něco málo přes 4,50 m.

Fendt Rogator 900 je k dispozici na vybraných trzích, jako jsou USA, Kanada, Austrálie, Rusko a Ukrajina. V Severní Americe je možné samojízdný postřikovač objednávat od října 2021. Následně bude postřikovač dostupný i na dalších trzích.

Nový Rogator 900 byl představen na letošní mezinárodní tiskové konferenci značky Fendt. O dalších novinkách vás budeme informovat.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.