TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Rostselmash prezentoval na Agritechnice přednosti svých stálic i novinek

Zveřejněno: 12. 12. 2019

Na největším zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru nemohl chybět ani ruský výrobce zemědělské techniky Rostselmash. I jeho výrobky jsou pro německý trh zajímavé, a to jak po ekonomické, tak technické stránce. Pan Ing. Gabriel Korpás nás provedl výstavní plochou a seznámil se stálicemi a novinkami ve výrobním programu této společnosti a specifikoval, jaké postavení si vydobyla technika tohoto ruského výrobce mezi českými a slovenskými uživateli.

Rostselmash na veletrhu Agritechnica 2019

Rostselmash nevystavoval na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 poprvé. Na výstavní ploše jsme letos mohli vidět nejen stroje, které jsou nabídce tohoto ruského výrobce již nějakou dobu, ale také pár novinek, které nám blíže představil pan Ing. Gabriel Korpás ze společnosti KomAgrartechnik s. r.o. Ta značku Rostselmash zastupuje v Česku a na Slovensku, celé produktové portfolio naleznete na rostselmashcz.cz. Pan Korpás je obchodním zástupcem s bohatými zkušenostmi s technikou, kterou prodává. Prakticky a teoreticky o ní ví vše. Ve všech strojích Rostselmash má odpracováno tisíce hektarů a stovky hodin. Získává tak cenné zkušenosti z praxe, které ve výsledku může předávat i potenciálním zájemcům. Výstavní plochu během konání veletrhu navštívilo také velké množství českých a slovenských občanů. Kontakt na českého obchodního zástupce - Tomáš Cimpa, +420 727 827 878.

Významné ocenění míří do Ruska

V rámci veletrhu bylo uděleno také exkluzivní ocenění Agritechnica Innovation Award, jež uděluje nezávislá odborná komise jmenovaná DLG (Německá zemědělská společnost). Po dlouhé době se mezi oceněnými exponáty objevil i výrobek od ruské společnosti. Stříbrnou medaili získal Rostselmash za systém RSM Night Vision System. Jedná se o kamerovou technologii, která rozezná překážky v podmínkách s velmi malým množstvím světla (typicky v noci). S RSM Night Vision mohou obsluhy strojů, jako jsou sklízecí mlátičky a postřikovače, zaznamenat překážky nebo lidi v bezprostředním okolí stroje, které by neviděli pouhým okem, a včas tak zabránit potenciální srážce.

Na ploše věnované navigačním systémům bylo vidět, že ani v tomto oboru není Rostselmash pozadu. „Na Slovensku a v Čechách uživatelé našich sklízecích mlátiček navigační systémy téměř nepoužívají a pokud ano, tak od značky Trimble. Rostselmash však nabízí svou verzi navigace, která pracuje na podobném principu. Navádění sklízecích mlátiček Rostselmash se provádí výhradně přes GPS signál,“ řekl pan Korpás.

Uživatelé sklízecí mlátičky TORUM potvrzují hospodárnost stroje ve všech směrech

Před dvěma lety výstavní ploše vévodila sklízecí mlátička TORUM 770 s polopásovým podvozkem a se sklizňovým adaptérem s pracovním záběrem přes třináct metrů. Letos byla sklízecí mlátička vystavena s kolovým podvozkem a s dvanáctiřádkovým kukuřičným adaptérem, na jehož výrobě se podílel sám Rostselmash. Tento kukuřičný adaptér byl dříve určen pro sklizeň kukuřice s roztečí řádků 70 cm. Vystavený typ však už byl určen pro rozteč 75 cm, která je v evropských podmínkách nejrozšířenější. „Dva kukuřičné adaptéry pro rozteč 75 cm již máme prodané na Slovensku. Prodané máme i dvě sklízecí mlátičky řady TORUM. Nejedná se však o nejnovější modely 770, ale o starší typy 765. Zákazníci se přesvědčili, že je TORUM hospodárný, co se týče spotřeby pohonných hmot, čistoty obilí, minimálních ztrát a poškození zrn. Tato sklízecí mlátička je vhodná pro sklizeň osivářských porostů, kde je zrno dražší a tam, kde je požadavek na celá zrna, aby mohla být následně použita jako osivo,“ řekl nám pan Korpás. Ve srovnání se starší verzi rotorového TORUMu, přináší nový model 770 zvýšený výkon. Samotný rotor a válec sklízecí mlátičky má více mlatek. Ostatní výrobci u svých sklízecích mlátiček používají statický koš, který se otírá o stěny pouze v jednom bodě. U staršího TORUMu k tomu ale dochází ve čtyřech bodech a na novém již v osmi bodech. A výsledek? Sklizeň je efektivnější. Mláticí koš má opásání o 360 ° a oproti rotoru se točí rychlostí jen sedm otáček za minutu. Separace zrn je tak mnohem efektivnější a lze zpracovat více hmoty, což zvyšuje výkonnost sklízecí mlátičky. „Ve srovnání s konkurencí lze tak říci, že za přijatelnější cenu sklízecí mlátičky je k dispozici o mnoho výkonnější stroj, což se pozitivně promítne do ekonomiky každého zemědělského podniku,“ dodal ke sklízecí mlátičce TORUM pan Korpás.

Sklízecí mlátička Rostselmash TORUM 770
Sklízecí mlátička Rostselmash TORUM 770

Maximální čistota zrna v podání RSM161

Vystavena byla také výkonná sklízecí mlátička Rostselmash RSM161. Tento model se poprvé představil před třemi lety, nejedná se tedy už o novinku, ale o prověřený stroj. „Modely RSM161 se za tu dobu staly úspěšnými mezi uživateli na Slovensku a v Čechách. Někteří naši zákazníci s tímto modelem provádí i zemědělské služby. Co se týče výkonu, spotřeby paliva, čistoty obilí, tak jsou zákazníci z oblasti zemědělských služeb, jenž sklízí s RSM161, s výsledkem sklizně maximálně spokojeni. Ve výkupech obilí často padne otázka, zda už přivezené obilí prošlo čištěním. Odpověď zní ne - prošlo pouze sklízecí mlátičkou RSM161,“ seznámil nás s konkrétní zkušeností z praxe pan Korpás. Vedle sklízecí mlátičky bylo možné vidět, jak pracuje Tetra Procesor, jímž je model RSM161 vybaven. Jedná se o čtyřbubnový systém, kde má buben průměr 810 mm a separační buben 750 mm. Velká je jak plocha košů, která zajišťuje výkonnost stroje, tak průměr bubnu. Důsledkem je nižší krouticí moment a tudíž vyšší šetrnost k zrnu - není poškozené a polámané. Šetří se i příkon motoru (není potřeba vysoký výkon), sklízecí mlátička je hospodárnější, výkonnější a spolehlivější.

Sklízecí mlátička Rostselmash NOVA
Sklízecí mlátička Rostselmash NOVA

Ze sklízecích mlátiček se prezentoval menší model NOVA s pohonem 4x4, který je typickým strojem pro soukromé zemědělce s menší výměrou. Jak nám pan Korpás potvrdil, zájemci o model NOVA se většinou chtějí, co se týče sklizně hlavních plodin, osamostatnit, neboť jsou s prací zemědělských služeb často nespokojeni. Napomoci by jim k tomu mohl model VECTOR, který je modelu NOVA velikostně podobný. NOVA má, stejně jako VECTOR, jednobubnový systém. NOVA však nabízí průměr bubnu 610 mm, zatímco VECTOR 810 mm. Rozměry jsou podobné, VECTOR ale patří do vyšší výkonnostní kategorie. Je také zajímavý pro menší i větší zemědělce. „Se svými rozměry se vejde na malé pozemky. V praxi ale drží krok i s výkonnějšími sklízecími mlátičkami,“ přiblížil pan Korpás.

Sklízecí mlátička Rostselmash RSM161
Sklízecí mlátička Rostselmash RSM161

V produktovém portfoliu Rostselmash se nachází i samojízdné sklízecí řezačky. Na Agritechnice byla prezentována novinka – model 2650F. Řezačku pohání řadový šestiválcový motor MTU od Mercedesu, přesněji typ ОМ 473LA s jmenovitým výkonem 626 k/460 kW, vyráběný v souladu s platnými evropskými emisními normami. Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací. Má průměr 630 mm a jeho rychlost otáčení činí 1200 ot/min. Hydraulicky poháněné vkládací ústrojí je složeno ze čtyř válců. Konstrukce ústrojí umožňuje nastavovat délku řezu od 4 mm do 22 mm s úplnou sadou nožů nebo od 8 mm do 44 mm s poloviční sadou. Se svými parametry je tak zajímavou volbou pro velké zemědělské podniky s bioplynovou stanicí a podniky služeb.

Traktor RSM2400 byl v konfiguraci pro použití na ruském trhu.
Traktor RSM2400 byl v konfiguraci pro použití na ruském trhu.

Traktory a tažené postřikovače

U expozice se sklizňovou technikou byl vystaven i nový tažený postřikovač a kloubový traktor. Traktor RSM2400 byl v konfiguraci pro použití na ruském trhu. Tento typ traktorů lze ale pořídit a používat i na českém a slovenském trhu – pod značkou Versatile (výrobce Versatile patří do skupiny Rostselmash, pozn. redakce). „Skladem máme model Versatile 405. Jedná se o kloubový traktor s pohonem všech kol, které mají stejnou velikost. Jeho maximální výkon činí 450 koní. V Maďarsku jsme jich už deset prodali,“ upřesnil pan Korpás. Tažený typ postřikovače prezentoval model Satellite 4500, u něhož je novinkou větší velikost nádrže. Jedná se o klasický postřikovač, který má brzdy a odpružení ramen. Ramena postřikovače také mohou disponovat systémem kopírování či vypínáním sekcí přes GPS. Zajímavostí je atypické otevírání ramen. „Tažený postřikovač řady Satellite 3000 využívá například Slovensku náš zákazník, který pochází z Francie. Původně využíval postřikovač francouzské výroby, nyní si Satellite velmi chválí,“ řekl závěrem pan Korpás.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.