Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rozmetadlo hnoje Pichon – stroj, na kterém se nemá co pokazit

Zveřejněno: 30. 3. 2021

Jiří Boháč si před šesti lety pořídil jednonápravové rozmetadlo hnoje Pichon M12. Díky své spolehlivosti dodnes věrně slouží. V podhůří Beskyd, kde Boháč hospodaří, si toho všimli i ostatní farmáři. V okolí tak už pracuje osm takových strojů. V čem je tak Pichon M12 výjimečný?

Rozmetadlem díky jeho síle a robustnosti projde vše. Zdroj foto - Jiří Boháč

Před šesti lety si pan Jiří Boháč z obce Tichá v podhůří Beskyd na svou farmu pořídil rozmetadlo hnoje Pichon M12. Díky robustnímu a dobře řešenému konstrukčnímu provedení, nenáročné obsluze a bezvadné práci, kterou stroj odvádí, už v oblasti můžete narazit na osm takových strojů. Ostatní farmáři se zkrátka nechali inspirovat. A není divu. S rozmetadlem se velmi dobře manipuluje i v obtížných oblastech, minimálně zatěžuje půdu a rozmete vše, dokonce i kusy betonu a pneumatiky, které by se v senáži či hnoji rozhodně objevovat neměly.

„Jednonápravové rozmetadlo Pichon M12 jsme pořídili ve standardní výbavě a bez elektronického dávkování. Rozmetáme s ním převážně chlévskou mrvu a bio-hnojivo Agrohum. Lze s ním však rozmetat i další materiály včetně vápna, jen stačí stroj jednoduše přenastavit. Rozmetadlo jsme pořídili nejen pro potřeby naší farmy, ale také do služeb, které v této oblasti poskytujeme. Nejvíce na stroji oceňujeme to, že se s ním dostaneme i do takových oblastí, ve kterých by konkurenční stroje měly problém. Má bezproblémovou průjezdnost i rozbahněným terénem a je šetrné k půdnímu profilu,“ uvádí pan Boháč.

S rozmetadlem se velmi dobře manipuluje i v obtížných oblastech, minimálně zatěžuje půdu a rozmete vše, dokonce i kusy betonu a pneumatiky, které by se v senáži či hnoji rozhodně objevovat neměly. Zdroj foto - Jiří Boháč
S rozmetadlem se velmi dobře manipuluje i v obtížných oblastech, minimálně zatěžuje půdu a rozmete vše, dokonce i kusy betonu a pneumatiky, které by se v senáži či hnoji rozhodně objevovat neměly. Zdroj foto - Jiří Boháč

„Za celých 6 let jsme nemuseli měnit rozmetací lopatky. U rozmetadla je velmi dobře řešeno mechanické napínání řetězu, které si stroj sám pomocí vinuté pružiny reguluje. Je příjemné, že se při kontrole řetězů obsluha nikdy nezašpiní. Stroj vyžaduje jen standardní údržbu, kterou si děláme na farmě sami. Kontrolu oleje v převodovce, spodních kardanů, oje, a dalších částí. Už jen pouhým poslechem poznáme, zda je se strojem vše v pořádku,“ dodává pan Boháč. „Někdy se setkáme s tím, že rozmetaný materiál obsahuje i to, co by v něm být nemělo. Kusy igelitů, betonů, pneumatik. Rozmetadlem díky jeho síle a robustnosti opravdu projde vše. Nevadí mu ani provazy, se kterými se čas od času potýká každé rozmetadlo. Pichon je konstrukčně navržený tak, že se nic nedostane na hřídele, ložiska ani pod rozmetací talíře.“

Rodina Boháčova podniká od roku 1991. Farma, která je dnes známá jako „Statek na kopci“, zaměstnává pouze rodinné příslušníky. Hospodaří na 125 ha půdy, z čehož 25 ha je půda orná a zbytek jsou pastviny a louky. Mezi nejpěstovanější plodiny patří ječmen a pšenice, z luk a pastvin pak píce pro vlastní krávy a koně a pro potřeby nedaleké jízdárny. Na farmě najdete celkem 80 kusů skotu všech kategorií od telat, chovných krav a dvou plemenných býků, o které se stará celá rodina. A o tom, že se jim daří, svědčí neustále se rozrůstající stádo.

Představení techniky na Statku na kopci by nebylo kompletní, pokud bychom nezmínili sklízecí mlátičku New Holland CX 6090, se kterou rodina vypomáhá v rámci služeb, traktory New Holland T5 85, T7 210, T6 175 s čelním nakladačem, teleskop New Holland LM 525, svinovací lis New Holland RB 125, secí kombinace Amazone KG301. O techniku na farmě pomáhá pečovat i dlouholetý partner společnost ALS AGRO ze Sedlnic, se kterou se za dlouhé roky spolupráce podařilo vybudovat opravdu nadstandardní vztahy.

Autor: Mgr. Liliana Geisselreiterová
Foto: Jiří Boháč

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.