Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Samojízdný postřikovač Amazone Pantera 7004 přichází v nové podobě a se zajímavými funkcemi

Zveřejněno: 12. 12. 2023

Na Tiskových dnech firmy Amazone v německém Bramsche, kde se vyrábí postřikovače, byl novinářům představen nový samojízdný postřikovač Amazone Pantera 7004. Na trh přichází s větším objemem nádrže a nově vyvinutým pojezdovým ústrojím. Stroj je určen především pro velké zemědělské podniky a poskytovatele služeb vyžadující efektivitu a komfort.

Samojízdný postřikovač Amazone Pantera 7004 přichází v nové podobě a se zajímavými funkcemi.

S maximálním objemem nádrže na postřik 7 000 litrů je Amazone Pantera 7004 navržena pro vysoké plošné výkony. Nádrž je vyrobena z plastu vyztuženého sklenými vlákny a má hladké vnitřní i vnější stěny, což usnadňuje čištění. Uspořádání čtyř vysokotlakých čisticích trysek a systém míchání vychází z osvědčené koncepce stávajících modelů Pantera. Voda určená pro čištění se nachází v nádrži o objemu 500 litrů. Ta je umístěna v zadní části stroje, což zajišťuje nízké těžiště stroje.

Stroj Amazone Pantera 7004 je ve své výkonnostní třídě lehký, prázdný váží jen přibližně 12 tun. Velká kola s vnějším průměrem až 2,05 metru chrání půdu a zvyšují průchodnost. Optimální rozložení hmotnosti 50/50 a automatická kontrola trakce na každém kole navíc zaručují trakci v každé situaci.

Nový motor DEUTZ TCD 7.8 o výkonu 306 koní disponuje systémem Eco řízení motoru, který šetří palivo. Výkon je hydraulicky přenášen na kola.

Nový podvozek samojízdného postřikovače Amazone Pantera 7004 s nezávislým zavěšením ramen se vyznačuje inovativní konstrukcí. Hydropneumatické odpružení je progresivní – adaptuje se v závislosti na aktuálním zatížením, takže vlastnosti podvozku se přizpůsobují jízdní situaci. Tato inteligentní regulace zajišťuje jízdní stabilitu a maximální jízdní komfort v kombinaci s jednoduchou konstrukcí. Systém navíc zabraňuje jakémukoli pohupování, pokud není nádrž zcela naplněna, a umožňuje jízdu vysokou rychlostí i na nekvalitních silnicích. Hydraulické nastavení rozchodu kol od 2 do 2,75 metru je součástí standardní výbavy. K dispozici je také verze Amazone Pantera-W s rozchodem kol od 2,25 do 3 metrů. Světlá výška obou strojů je přibližně 1,3 metru, což znamená, že vysoké plodiny lze přejet bez poškození.

Funkce jízdy s posunutým rozchodem kol šetřící půdu, kdy lze například přední kola nastavit na minimální rozchod a zadní kola na maximální.
Funkce jízdy s posunutým rozchodem kol šetřící půdu, kdy lze například přední kola nastavit na minimální rozchod a zadní kola na maximální.

Dalším samojízdného postřikovače Amazone Pantera 7004 kladem je funkce jízdy s posunutým rozchodem kol (offsetová jízda) šetřící půdu, kdy lze například přední kola nastavit na minimální rozchod a zadní kola na maximální, což znamená, že půda je přejeta pouze jednou. Další zajímavostí je integrovaná kompenzace sklonu. Pomocí senzorů je rozpoznán sklon stroje. Stroj je automaticky udržován ve vodorovné poloze až do určitého sklonu. Tato funkce v kombinaci s nízkým těžištěm stroje a hydropneumatickým pojezdem zajišťuje vysokou stabilitu ve svahu. Kromě zvýšeného jízdního komfortu to umožňuje obsluze pracovat bezpečně i ve velmi kopcovitém terénu.

Nová kabina postřikovače Amazone Pantera 7004 nabízí moderní pracovní místo s výhledem do všech stran. Kabina je vybavena filtrací splňující požadavky normy Cat. 4, která nabízí nejvyšší možnou bezpečnost na pracovišti. Nová loketní opěrka se vyznačuje přehledným a ergonomickým designem. Je speciálně přizpůsobena funkčnosti samojízdného postřikovače a všechny důležité funkce jsou vždy na dosah. V rámci strategie dvou terminálů je 7" terminál AmaDrive zodpovědný za provoz stroje, zatímco postřikovací systém je ovládán prostřednictvím terminálu ISOBUS. Všechny důležité funkce postřiku je možné také libovolně přiřadit tlačítkům řídicí páky kompatibilní s ISOBUS. Ve střeše kabiny je nyní standardně zabudováno 12 LED pracovních světel. Noc se mění v den ve spojení s LED pracovními světly v zadní části stroje a možností individuálního osvětlení trysek na ramenou.

Pístová membránová čerpadla jsou navržena pro konstantní celkový výkon 610 l/min. K dispozici je až 700 l/min pro plnění.
Pístová membránová čerpadla jsou navržena pro konstantní celkový výkon 610 l/min. K dispozici je až 700 l/min pro plnění.

Pístová membránová čerpadla jsou navržena pro konstantní celkový výkon 610 l/min. K dispozici je až 700 l/min pro plnění. Ovládání armatury SmartCenter je k dispozici ve dvou zavedených variantách "Comfort-Pack" a "Comfort-Pack plus". Jako volitelné příslušenství samojízdného postřikovače Amazone Pantera 7004 je k dispozici oceňovaný systém DirectInject. Ten umožňuje přidávat další chemické přípravky podle potřeby během několika sekund, což činí použití samojízdného postřikovače ještě flexibilnějším a efektivnějším.

Postřikovač Amazone Pantera 7004 lze pořídit s rameny s pracovním záběrem od 24 do 48 metrů.