Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

Stroje Sky Agriculture pro konvenční, regenerativní i ekologické zpracování půdy. Důraz musíme klást primárně na rostliny

Zveřejněno: 6. 11. 2021

Koncept Sky Agriculture, tvořený secími stroji Easy Drill a Maxi Drill doplněnými talířovým podmítačem Methys, představuje integrované řešení schopné zlepšit strukturu půdy, zvýšit biologickou aktivitu půdy nebo snížit množství používaných průmyslových hnojiv a postřiků. Pojďme se na tuto techniku podívat podrobněji.

Technologie Sky Agriculture osloví především zemědělce, kteří hledají způsoby, jak optimalizovat výrobní náklady. Vepředu „tuzemská“ novinka talířový podmítač Methys HDS , vzadu secí stroj Maxi Drill.

Začněme nedávnou novinkou v nabídce SOUFFLET AGRO, výhradního importéra značky Sky Agriculture pro Českou republiku a Slovensko.

Hybridní talířový podmítač Sky Methys HDS

Sky Methys HDS, neboli Hybrid Disc System, je určený k rychlé a přesné práci při podmítce, přípravě půdy nebo setí. Jde o podmítač navržený jako secí stroj, který v základní výbavě disponuje podpěrou pro distribuční hlavu. V kombinaci s předním dvoukomorovým zásobníkem Sky Methys FT 1800 je vhodný nejen pro setí meziplodin, ale také například pro setí pšenic po zrnové nebo silážní kukuřici, tedy i do extrémních podmínek.

Talíře „RAZOR“ hybridního talířového podmítače Sky Methys HDS.
Talíře „RAZOR“ hybridního talířového podmítače Sky Methys HDS.

Preciznost, rychlost a kvalita podmítače Sky Methys HDS

Při podmítce tento podmítač Sky Methys HDS vykazuje preciznost, rychlost a kvalitu práce za všech půdních podmínek. Stroj je standardně vybaven předními kopírovacími koly, které společně se zadním pneumatikovým válcem zajišťují vodorovné vedení stroje, a tím napomáhají dodržet požadovanou hloubku všech řad talířů. Válec má předsazené pneumatiky – tzv. offset systém, který snižuje potřebu tažné síly o 20–25 % ve srovnání s ocelovým válcem. Současně je tento válec univerzálním řešením pro podmítku, přípravu půdy nebo setí. Jeho výhodou je, že pracuje dobře za všech půdních podmínek (mokro, sucho) a optimálně utužuje půdu, což pomůže nastartovat co nejrychlejší růst plevelů pro jejich následnou rychlou likvidaci.

Sky Methys HDS je vyráběn se záběrem 6 a 8 metrů. Brzy se dočkáme i 12metrové verze.
Sky Methys HDS je vyráběn se záběrem 6 a 8 metrů. Brzy se dočkáme i 12metrové verze.

Agresivní talíře „RAZOR” mají díky svému tvaru zvýšenou schopnost řezat posklizňové zbytky nebo vzrostlou meziplodinu, a dosáhnout tak homogenního mulče při vysokých rychlostech. Jejich tvar rovněž zamezuje riziku snížení kvality práce vlivem postupného opotřebení. Stroj proto dokáže precizně zpracovat půdu ve zvolené hloubce v rozmezí od 3 do 11 cm a zároveň dosahuje vysokého výkonu. Průměr talířů činí 514 mm, a to z důvodu, že ne vždy nám umožní půdní podmínky pracovat při vysokých rychlostech. Talíře RAZOR tak zvládají kvalitně zpracovat půdu a rozřezat posklizňové zbytky i při nižší rychlosti, díky čemuž Sky Methys HDS podává skvělé výkony za každé situace. Každý talíř je umístěný na samostatném rameni v elastomerových pryžových segmentech, jež stroji umožňují perfektně kopírovat povrch půdy.

Stejně jako u secích strojů Sky Agriculture byl i zde kladen důraz na uživatelskou jednoduchost. Stroj je „přívětivý” jak k obsluze, tak údržbě, jednoduché je rovněž jeho nastavení, výměna nebo oprava opotřebitelných součástí. Momentálně jsou vyráběny varianty se záběrem 6 a 8 metrů, ale brzy se dočkáme i 12metrové verze určené pro náročnější zákazníky.

Secí stroje Sky Agriculture jsou vhodné do zpracované i nezpracované půdy

Secí stroje Sky Agriculture se vyrábějí v modelových řadách Sky Easy Drill a Sky Maxi Drill, shodně v záběrech od 3 do 8 metrů a v mechanickém nebo pneumatickém provedení.

Sky Easy Drill je využitelný v rámci technologií NO-TILL (strniště, meziplodina, TTP) a MIN-TILL (setí po podmítce, kypření).
Sky Easy Drill je využitelný v rámci technologií NO-TILL (strniště, meziplodina, TTP) a MIN-TILL (setí po podmítce, kypření).

Sky Easy Drill je výsledkem více než 40letého výzkumu a vývoje. Jde o speciální secí stroj využitelný v rámci technologií NO-TILL (strniště, meziplodina, TTP) a MIN-TILL (setí po podmítce, kypření apod.) Hlavní část secího stroje Sky Easy Drill – tandemový systém uložení secích botek – je charakteristický svou přesností ukládání osiva. Maximální přítlak na botku může činit až 250 kg, což oceníme zvláště při setí přímo do strniště nebo přísevech do TTP. Tento přítlak lze v závislosti na půdních podmínkách přenášet buď na přední přítlačná kola (za vlhkých podmínek) nebo zadní zavírací kola (za suchých podmínek).

Sky Maxi Drill je určený pro setí po orbě, hloubkovém kypření, podmítce, případně přímo do strniště nebo meziplodiny.
Sky Maxi Drill je určený pro setí po orbě, hloubkovém kypření, podmítce, případně přímo do strniště nebo meziplodiny.

Naproti tomu model Sky Maxi Drill je secí stroj určený pro setí do jakkoli zpracované půdy. To zahrnuje setí po orbě, hloubkovém kypření, podmítce, případně přímo do strniště nebo meziplodiny. Hlavním rozdílem mezi těmito modely je, že Maxi Drill je vybaven diskovou přípravou a dokáže si tak půdu před setím sám připravit. Výsevní jednotka Cultidisc, která je tvořena diskem a secí botkou, je uchycena na pružné slupici, jež zajišťuje neustálý kontakt s půdou. Díky tomu je Sky Maxi Drill schopný pracovat v extrémních podmínkách jako je vlhko nebo velké množství posklizňových zbytků.

Secí stroje Sky Agriculture se vyznačují snadným přístupem ke všem částem.
Secí stroje Sky Agriculture se vyznačují snadným přístupem ke všem částem.

Secí stroje Sky Agriculture jsou dlouhodobě testovány na tovární farmě v Saint Emilien de Blain ve Francii. Díky tomu nabízí zemědělcům mnoho praktických výhod. Mezi ty mnohokrát uživatelsky potvrzené patří například rychlá kalibrace bez výměny válečků, snadný přístup ke všem částem stroje (zásobníky, distribuční hlavy, dávkovací mechanismus, disky přípravy, secí botky apod.) nebo také možnost jednoduše stroj vyprázdnit do velkoobjemového vaku po skončení práce. Právě proto dokážou stroje Sky Agriculture ušetřit mnoho času, který je cenný obzvláště při špatném počasí.

Oba modely secích strojů Sky Agriculture lze vybavit až 4 zásobníky, díky nimž je možné přesně a kvalitně vysévat 4 produkty ve 4 různých dávkách s uložením do 2 hloubek setí, a to při jediném přejezdu. Využití 4 zásobníků nabízí hned několik možností najednou a ve spojení se systémem E-Drive – elektronicky ovládanou distribuční hlavou – tyto stroje Sky Agriculture ocení i ti nejnáročnější uživatelé. Systém E-Drive dovoluje obsluze traktoru nastavit z pohodlí kabiny ty řádky, které mají být otevřeny či naopak zavřeny. Stroj vybavený vícekomorovým zásobníkem a 2 hloubkami setí tak nabízí mnoho možností využití. Je praktickým pomocníkem při střídavém setí (např. řádek ovsa, řádek máku včetně přihnojení) nebo při nastavování různých kombinací řádků.

E-Drive systém s elektronicky ovládanou distribuční hlavou umožňuje setí až 4 produktů do dvou hloubek jediným přejezdem. Vše je jednoduše nastavitelné z kabiny.
E-Drive systém s elektronicky ovládanou distribuční hlavou umožňuje setí až 4 produktů do dvou hloubek jediným přejezdem. Vše je jednoduše nastavitelné z kabiny.

Další služby

Sky Easy Drill, Sky Maxi Drill i Sky Methys jsou stroje vyvinuté pro konvenční, ekologický i regenerativní způsob zpracování půdy. Společnost SOUFFLET AGRO a.s., jež disponuje obsáhlým agronomickým know-how, dodává svým zákazníkům společně se strojem také kvalitní agronomické poradenství. Při zakoupení secího stroje Sky Easy Drill investor obdrží mimo jiné speciální agronomické školení o technologii regenerativního zpracování půdy, jejíž znalost je pro kvalitní založení porostu při přímém setí nepostradatelná. S touto technologií má SOUFFLET AGRO a.s. bohaté zkušenosti skrze svůj mezinárodní agronomický klub SOILTEQ.

Pro více informací kontaktujte technického specialistu Sky Agriculture Ondřeje Vránu na telefonním čísle +420 722 071 784 nebo e-mailové adrese ovrana@soufflet.com.

Secí stroje Sky Agriculture se vyrábějí v modelových řadách Sky Easy Drill</b> a Sky Maxi Drill.
Secí stroje Sky Agriculture se vyrábějí v modelových řadách Sky Easy Drill</b> a Sky Maxi Drill.
Autor: Ondřej Vrána
Foto: Sky Agriculture

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.