Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Hybrid Sky Methys HDS unikátní konstrukce: na půli cesty mezi podmítačem a secím strojem

Zveřejněno: 31. 8. 2021

Firma Sky Agriculture zkonstruovala na základě agronomických poznatků zemědělců s důrazem na uživatelskou jednoduchost nový talířový podmítač Sky Methys HDS. Jedná se o specializovaný stroj, primárně určený pro mělkou a přesnou práci v hloubce 3 – 7 cm, která umožňuje využít stroj pro podmítku, přípravu půdy nebo setí. Methys HDS díky své unikátní konstrukci funkčně zapadá do konvenčního, regenerativního i ekologického způsobu hospodaření.

Sky Methys HDS je hybridem, který lze funkčně zařadit mezi podmítače a secí stroje. Určený je pro mělké zpracování půdy do hloubky v rozmezí 3 až 11 cm. Zdroj foto - Milan Jedlička

Na Polním dni Soufflet Agro v Rostěnicích byl poprvé prakticky předveden nový talířový podmítač Methys HDS francouzské firmy Sky Agriculture.

Pro mělce kořenící plevel

Sky Methys HDS je hybridem, který lze funkčně zařadit mezi podmítače a secí stroje. Určený je pro mělké zpracování půdy do hloubky v rozmezí 3 až 11 cm. Podmítačem tak lze snadno provádět rychlou, mělkou až střední podmítku a velmi dobře regulovat množství plevele na poli. Stroj je vhodné použít ihned při první podmítce pole po sklizni (do hloubky 3 až 5 cm). Provedením této pracovní operace se na povrchu pole objeví výdrol a plevel. Po čtrnácti dnech se pole může podruhé zpracovat podmítačem Methys HDS a směs plevelů a výdrolu tím zlikvidovat.

Mělká a přesná podmítka

Podmítač je zkonstruován tak, aby precizně dodržoval nastavenou pracovní hloubku. V přední části je vybaven kopírovacími koly, která ve spolupráci se zadním pneumatikovým válcem udržují stroj za každých okolností ve vodorovné poloze a díky tomu talíře dokonale kopírují terén.

Díky agresivnímu tvaru talíře RAZOR (zubaté a zvlněné) nedochází při postupném opotřebení ke snížení kvality práce.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Díky agresivnímu tvaru talíře RAZOR (zubaté a zvlněné) nedochází při postupném opotřebení ke snížení kvality práce. Zdroj foto - Milan Jedlička

Ideální pracovní rychlost činí 10 až 14 km/h. Podmítač využívá dvě řady agresivních talířů o průměru 514 mm – tedy o velikosti, která umožňuje velkou rotaci. Stroj tak dokáže posklizňové zbytky podříznout, promíchat a rozdrobit při jakékoliv pracovní rychlosti. Díky agresivnímu tvaru talíře RAZOR (zubaté a zvlněné) nedochází při postupném opotřebení ke snížení kvality práce.

V přední části je vybaven kopírovacími koly, která ve spolupráci se zadním pneumatikovým válcem udržují stroj za každých okolností ve vodorovné poloze a díky tomu talíře dokonale kopírují terén. Zdroj foto - Milan Jedlička
V přední části je vybaven kopírovacími koly, která ve spolupráci se zadním pneumatikovým válcem udržují stroj za každých okolností ve vodorovné poloze a díky tomu talíře dokonale kopírují terén. Zdroj foto - Milan Jedlička

Zadní válec je v pneumatikovém provedení, které spolehlivě funguje jak v suchých, tak mokrých podmínkách a je ideální pro podmítku, přípravu půdy i setí. Pneumatiky jsou po párech předsazené, tzv. offset systém, což přináší nižší valivý odpor. Koncepce pneumatikového válce ideálně přitlačí osivo, plevele nebo výdrol, čímž podpoří jejich rychlejší vzcházení. V nabídce se brzy objeví i varianta ocelového válce.

Pneumatiky jsou po párech předsazené, tzv. offset systém, což přináší nižší valivý odpor. Zdroj foto - Milan Jedlička
Pneumatiky jsou po párech předsazené, tzv. offset systém, což přináší nižší valivý odpor. Zdroj foto - Milan Jedlička

Setí meziplodin nebo pšenice

V zadní části podmítače se nachází konstrukce pro montáž rozdělovací hlavy. V kombinaci s čelním dvoukomorovým zásobníkem SKY FT 1800 na osivo je možné podmítač používat pro setí meziplodin. V krizových situacích tak lze tímto způsobem například založit i porost pšenice na pozemku po sklizni zrnové kukuřice, kde se nachází velké množství posklizňových zbytků a kde už byl měl konvenční secí stroj problém s kvalitou práce.

V zadní části podmítače se nachází konstrukce pro montáž rozdělovací hlavy.  Zdroj foto - Milan Jedlička
V zadní části podmítače se nachází konstrukce pro montáž rozdělovací hlavy. Zdroj foto - Milan Jedlička

Uživatelská jednoduchost

Stejně jako secí stroje Sky Agriculture tak i nový hybrid Methys HDS je uživatelsky jednoduchý pro obsluhu. Podmítač je vybaven brzděnou nápravou pro přepravu i otáčení na poli. Umístěná je v pracovním prostoru stroje, aby bylo zajištěno co nejlepší manévrování se strojem na poli.

Podmítač je vybaven brzděnou nápravou pro přepravu i otáčení na poli.   Zdroj foto - Milan Jedlička
Podmítač je vybaven brzděnou nápravou pro přepravu i otáčení na poli. Zdroj foto - Milan Jedlička

Podmítač Methys HDS je k dispozici ve dvou verzích – s pracovním záběrem šest nebo osm metrů. Nabídka pracovních záběrů bude v budoucnu rozšířena. Podmítač se šestimetrovým záběrem vyžaduje traktor o výkonu minimálně 200 koní.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.