Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Stroje SMS CZ byly k vidění v Belgii na výstavě Libramont 2023

Zveřejněno: 1. 8. 2023

Belgie a BENELUX patří mezi tradiční trhy českého výrobce zemědělské techniky SMS CZ. Za 10 let svého působení v oblasti si česká značka vybudovala stabilní postavení a do regionu vyváží desítky strojů ročně. I proto se pravidelně účastní největší belgické výstavy Libramont´s Fair. A letos tomu nebylo jinak.

Stroje SMS CZ byly k vidění v Belgii na výstavě Libramont 2023.

„V zemích Beneluxu je obecně největší zájem o nesené stroje na zpracování půdy, a to v záběrech 4 až 5 metrů. A protože jsou pro region charakteristické lehčí půdy, je zájem právě o lehčí stroje, a proto byly na výstavě k vidění tyto stroje – diskové podmítače, radličkové kypřiče, ale také cambridge vály a secí stroj SMS CZ SMART 300,“ říká Petr Jirsa, jednatel společnosti SMS CZ s.r.o.

Na stánku SMS CZ na ploše 24.04 se široké i laické veřejnosti představil secí stroj SMS CZ SMART 300. Stroj slouží pro zakládání a přisévaní travních porostů a běžných polních plodin. S pracovní šířkou 3 metry je vhodný na malé a střední výměry. Vyniká robustností a je proto vhodný do náročných podmínek a kamenitých půd. Stroj je navíc možné vybavit širokou škálou secího příslušenství APV, se kterou společnost SMS CZ dlouhodobě spolupracuje.

Kategorii lehkých diskových podmítačů reprezentovaly hned dva stroje, nesený diskový podmítač SMS CZ ONTARIO 300 s pracovním záběrem 3 metry a hydraulicky skládaný, nesený podmítač SMS CZ ONTARIO 500 H s pracovním záběrem 5 metrů. Oba stroje disponují dvěma řadami disků a opěrným válcem. U podmítače SMS CZ ONTARIO 300 jsou k dispozici disky o průměru 510/560 mm a u SMS CZ ONTARIO 500 H o průměru 510 mm. Disky jsou usazeny na bezúdržbových ložiscích na jednotlivých slupicích z vysokopevnostní oceli. Proti přetížení jsou slupice jištěné gumovými silentbloky. Pomocí klipů je možné si u strojů nastavit pracovní hloubku až 12 cm, pracovní rychlost může být až 16 km/h. Diskové podmítače SMS CZ ONTARIO nacházejí uplatnění při první mělké podmítce nebo při předseťové přípravě.

V zemích Beneluxu je obecně největší zájem o nesené stroje na zpracování půdy, a to v záběrech 4 až 5 metrů.
V zemích Beneluxu je obecně největší zájem o nesené stroje na zpracování půdy, a to v záběrech 4 až 5 metrů.

K vidění byl hydraulicky skládaný, nesený radličkový kypřič SMS CZ ARRAS 470 H s pracovním záběrem 4,7 metru. Stroj je vybaven třemi řadami radliček s osovou roztečí 22,5 cm. Radličky jsou pružně jištěné dvakrát vinutou slupicí profilu. Kypřič SMS CZ ARRAS lze použít pro předseťovou přípravu, hlubší prokypření do 20 cm i na mělké posklizňové zpracování půdy v minimalizačních technologiích. Vystavený model lze navíc osadit různými opěrnými a drobícími válci dle konkrétních půdních podmínek. Ve standardu je rovnací sekce za radličkami, která je opatřena jednořadým zavlačovačem s pruty o průměru 12 mm. Pracovní hloubka stroje se nastavuje mechanicky pomocí opěrného válce, popřípadě pomocí opěrných kol (jsou-li součástí doplňkové výbavy).

Libramont´s Fair 2023 je největší zemědělskou výstavou v Evropě pod širým nebem.
Libramont´s Fair 2023 je největší zemědělskou výstavou v Evropě pod širým nebem.

Dalším vystaveným strojem byl hloubkový kypřič SMS CZ TALON CLASSIC 300/6 se šesti slupicemi, pracovním záběrem 3 metry a pracovní hloubkou až 45 cm. Pracovní radlice stroje jsou jištěny buď střižným šroubem, nebo při práci v náročnějších podmínkách hydropneumaticky. Navíc jsou k dispozici rovné nebo zahnuté slupice. Stroj slouží pro rozrušení, nadzvednutí a provzdušnění utužené půdy bez vytahování neúrodného podorničí na povrch.

A zapomenout nesmíme na cambridge vály SMS CZ TERAN N 300 pro zadní tříbodový závěs traktoru s pracovním záběrem 3 metry. Jedná se o nesenou verzi válů, která vyniká svojí univerzálností, funkčností a snadnou manévrovatelností. Stroj se výborně hodí pro nasazení při rovnání a údržbě trvalých travních ploch, stejně tak pro polní aplikace ať už předseťovou přípravu půdy, tak i následné válení osiva po zasetí. Díky krátké konstrukci je těžiště stroje velmi blízko závěsu a je tak vhodný i pro méně výkonné traktory a na svažité pozemky.

Libramont´s Fair 2023 je největší zemědělskou výstavou v Evropě pod širým nebem. Každý rok přivítá na 200 000 m2 700 vystavovatelů a 4 000 značek. Během 4 výstavních dnů navštíví akci až 200 000 lidi.