Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Úspěšná expanze SMS CZ do Austrálie

Zveřejněno: 3. 7. 2023

Po úspěšném navázání spolupráce SMS CZ s obchodními partnery z Austrálie v loňském roce, prohlubuje rokycanská společnost spolupráci a navyšuje objem dodávek strojů do země o téměř dvojnásobek.

Válce SMS CZ na polích v Austrálii.

„Do oblasti Austrálie a Oceánie vyvážíme naše stroje již více než 11 let. Zejména na Novém Zélandu je o stroje SMS CZ zájem a každoročně sem vyvezeme průměrně několik nižších desítek ks techniky. I proto mě těší, že se nám daří v této oblasti posilovat pozice a úspěšně expandujeme do Austrálie,“ říká Petr Jirsa, jednatel SMS CZ s.r.o.

Zemědělské podmínky Austrálie, pro kterou je typické příznivé klima s mírnými zimami, ale také nízké množství srážek, případně povodně, jsou pro stroje SMS CZ jako dělané. Česká technika vyniká odolností, kvalitním dílenským zpracováním, jednoduchostí a propojením několika pracovních úkonů do jednoho přejezdu. SMS CZ navíc nabízí i široké pracovní záběry, což místní zemědělci vyžadují, tak jak průměrná výměra australské farmy činí 3 200 ha.

„V loňském roce jsme vyvezli do Austrálie 15 ks techniky SMS CZ, v letošním roce se plánuje do země vyvézt dvojnásobek. Našim dlouhodobým cílem je se dostat se v dodávkách strojů až na hranici 100 ks techniky SMS CZ ročně, čeká nás ještě hodně tvrdé práce, abychom tuto metu pokořili.“

A jaké stroje jsou australským farmářům k dispozici? V zemi jsou nabízeny diskový podmítač SMS CZ SUPERIOR G se záběry 8, 10 a 12 metrů. Stroj je využíván k rychlému zpracování půdy a protinožci je oceňován je pro své konstrukční řešení G rámu, který dovoluje vysoké pracovní nasazení.

Dále jsou do země dodávány Cambridge vály SMS CZ TERAN 1220 s pracovním záběrem 12,2 metru. Stroj nabízí široký záběr a disponuje jednoduchým podvozkem, navíc je možné vály osadit kotouči o průměru 610/630 mm, což mimo jiné znamená i zvýšení váhy stroje a tím i drtícího efektu hrud na poli. Dalšími dostupnými vály jsou SMS CZ TITAN 830 s předním crossboardem a secí nástavbou. Jedná se o agrotechnologický princip známý z Nového Zélandu, kdy v rámci přípravy půdy dojde k rozdrcení hrud pomocí crossboardu a následně setí/přisévání a válení v jednom přejezdu. Na jižní polokouli jde o oblíbenou metodu rychlého a efektivní setí. Zapomenout nesmíme ani na SMS CZ TERAN N pro použití ve vinohradu. Za zmínku stojí, že stroj byl upraven pro potřeby australského trhu a do země je dodáván s pracovními záběry 150 a 180 cm, dále je vybaven dělenou secí nástavbou, kdy 50 % objemu tvoří osivo a 50 % hnojivo. Jedním přejezdem, tak dochází k vyčesání staré trávy, přisetí, přihnojení a uválení porostu pomocí prismatického válce.

Australským farmářům je také k dispozici oblíbený secí stroje SMS CZ SMART 300 a samonakládací přepravník kulatých balíků SMS CZ PORTO V15.