Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Stylový JCB Fastrac vzdává hold legendárnímu traktoru Schlüter Euro-Trac

Zveřejněno: 28. 1. 2022

Na aukčním portálu ab-auction.com se objevil traktor JCB Fastrac 4220 v nezvyklém provedení. Namísto žluto-černého zbarvení má červeno-stříbrné zbarvení – tedy typickou barevnou kombinaci u dnes již nevyráběných traktorů Schlüter Euro-Trac.

Stylový JCB Fastrac vzdává hold legendárnímu traktoru Schlüter Euro-Trac.

Vyvolávací cena traktoru JCB Fastrac byla 89.900 € (což je cca 2,2 mil Kč), v době psaní článků činila 93.900 € (cca 2,3 mil Kč). Aukce končí za 30 dní.

Traktor JCB Fastrac byl vyroben v roce 2019 a má odpracování přes 1000 motohodin. Motor dodává výkon 220 koní a maximální silniční rychlost traktoru je až 60 km/h. Stylový traktor JCB Fastrac je osazen plně vybavenou kabinou s panoramatickým střešním oknem, odpruženou přední nápravou, předním vývodovým hřídelem či pneumatikami 600/70 R 30.

Na začátku 90. let minulého století se představila nová řada traktorů Schlüter Euro-Trac. Traktory řady Schlüter Euro-Trac měly mít kabinu uprostřed mezi nápravami, vznikl ale pouze jen jeden model Schlüter 184 Euro Trac. Traktor se podobal traktorům značky MB-Trac, koncipován byl jako systémový nosič nářadí (montáž nářadí/příslušenství na vícero míst). Bohužel se traktory Schlüter Euro-Trac nedočkaly rozšíření zejména proto, že poptávka po těchto typech traktorů klesala. Naopak zvyšovala se poptávka po výkonnějších standardních traktorech. Navíc, Schlüter, začal technicky zaostávat, nestihl držet krok s drsnou konkurencí.

Traktor Schlüter Euro-Trac, v pozadí je vidět podobný, ale známější traktor MB-trac.
Traktor Schlüter Euro-Trac, v pozadí je vidět podobný, ale známější traktor MB-trac.

Schlüter v roce 1993 ukončil výrobu ve Freisingu. Výrobu traktorů řady Euro Trac převzali s odstupem času dva jiní výrobci zemědělských strojů. Řada Schlüter Euro Trac se vyráběla do roku 2004. Výrobní prostory ve Freisingu se dlouhá léta nevyužívaly, až později se proměnily v nákupní centrum. I když výrobce zanikl a Anton Schlüter zemřel v roce 1999, samotné povědomí o výrobci se snaží udržet velké množství fan klubů po celém světě.

Robustní a výkonný tahač Schlüter Euro-Trac se vyznačuje osobitým řešením, které stojí za zvláštní pozornost. Nejoriginálnějším konstrukčním prvkem je podélně posuvná přídavná zátěž, která umožňuje plynule dotížit některou z náprav. Po úplném sejmutí zátěže se uvolní prostor pro umístění dalších strojů, např. čelní nakladač. Z hlediska dalších praktických prvků jsou velmi zajímavé: otočné pracoviště řidiče, řazení převodů pod zatížením, pojezdová rychlost 40 nebo 50 km/h a odklopná kabina.

Dnes se výrobě traktorů s konceptem „Trac“ věnuje firma JCB (traktor JCB Fastrac) a Claas (traktor Claas Xerion). Od roku 1993 firma Werner Forst- und Industrietechnik vyrábí vozidlo WF Trac na základě MB-Tracu.

V minulosti jsme psali také o traktoru JCB Fastrac, který odkazuje na 30 let nevyráběné traktory MB-trac.

>>Podívejte se na aktuální průběh AUKCE<<

Autor: Milan Jedlička
Foto: ab-auction

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.