AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Claas Xerion získal čtyřpásový podvozek a motor plnící emisní normu Stage V

Zveřejněno: 12. 12. 2019

Claas uvádí na trh modelovou řadu traktorů Xerion Trac TS se čtyřmi pásovými jednotkami. Traktory dostanou motor plnící nejnovější emisní normu Stage V. Konkrétně nový model Xerion 4200 nahrazuje starší model Xerion 4000.

Nový Claas Xerion s pásovými jednotkami Zuidberg.

Až doposud byly traktory řady Xerion k dostání výhradně s kolovým podvozkem. Trend u výkonných traktorů ale směřuje k pásovým podvozkům. Pásový podvozek je k dostání u modelů Xerion Trac TS 5000 a 4500 s výkonem motoru 530 hp/390 kW respektive 490 hp/360kW.

Traktory využívají čtyři pásové jednotky od nizozemského výrobce Zuidberg. Každá z jednotek disponuje pásem od výrobce Camso. Stopa traktoru je až o 25 % větší ve srovnání s nejširší pneumatikou. Pásové jednotky jsou navrženy tak, aby poskytovaly trakci a minimalizovaly tlak na půdu téměř za každých podmínek. Jednotky jsou vybaveny vlastním systémem odpružení, který zajišťuje přizpůsobení pásové jednotky terénu. To v kombinaci s odpruženou kabinou traktoru přinese dobrý jízdní komfort. Xerion Trac TS má vlastní hmotnost 24 t. Celková povolená hmotnost stroje na silnici je max. 30 t. Kromě toho mají všechny verze Xerionů vnější šířku menší než 3,00 m.

Nový Xerion 4200 nabídne vyšší výkon motoru. Je poháněn motorem MTU OM 470, který je výkonnější o necelých 30 hp ve srovnání s Xerionem 4000. Celkově nabídne 462 hp/340 kW. Motor již plní novou emisní normu Stage V a nabídne i vyšší točivé momenty v rozsahu nízkých a středních otáček motoru. Pro plnění emisní normy je traktor vybaven systémy DOC, DPF a SCR, které nebrání výhledu ven z kabiny. Interval údržby u nových motorů se prodlužuje na 1 000 hodin, což je dvojnásobek oproti předchozím verzím motorů. Měrka oleje byla nahrazena senzorem, který řidiče informuje přes systém Cebis v kabině.

Kabina je nyní vybavena loketní opěrkou s integrovanou multifunkční ovládací pákou Cmotion (umožňuje volně konfigurovat ovládací tlačítka a individuální nastavení přenášet mezi různými traktory Xerion ) a dotykovou obrazovkou Cebis (známá z modelových řad traktorů Axion a Arion). 12palcový displej poskytuje jasný přehled o všech klíčových nastaveních stroje a umožňuje přímý přístup k nastavení řízení, převodovky a hydrauliky.

Nový Xerion se představil na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru spolu s novými řezačkami, sklízecími mlátičkami a lisy

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.