Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Taková rychlost tu ještě nebyla. Nové řešení zajistí enormní výkonnost v plečkování

Zveřejněno: 24. 1. 2018

John Deere vyvinul společně se svojí dceřinou firmou Monosem nový systém precizního navádění, který zajistí rychlé mechanické plečkování a tím pádem enormní denní výkonnost. Tento systém byl mimochodem oceněn stříbrnou medailí Agritechnica 2017.

Meziřádkový přesný kultivátor

Většina dosavadních strojů na trhu pro meziřádkovou kultivaci dosahuje kolem 10 km/h pracovní rychlosti. Nové řešení od John Deere a Monosem nabídne pracovní rychlost až 16 km/h bez poškození rostlin!

Jak se to oběma firmám povedlo? Fígl spočívá v tom, že na soupravě (traktor + plečka) jsou použity dva GPS přijímače StarFire. Navádění nářadí AutoTrac využívá kameru umístěnou na kypřiči, která vypočítává předpokládanou dráhu podél řádků. Ke kypřiči je také připojen satelitní přijímač StarFire John Deere. Řízení je ovládáno pomocí signálu RTK, což je důležité v místech s nerovnoměrnými nebo přerušenými řádky.Boční pohyby kypřiče jsou řízeny elektro-hydraulickou řídící jednotkou na traktoru. Na rozdíl od ostatních složitých systémů používá toto řešení hydraulické stabilizátory spodních ramen tříbodového závěsu, zatímco horní táhlo tříbodového závěsu je průběžně monitorováno. Systém navádění nářadí AutoTrac nefunguje pouze u rovných řádků, ale také na svazích a v rozích. Jsou možné korekce a posuny kypřiče o více než 500 mm a dvě hydraulické diskové botky zajišťují přesné kopírování stopy, zejména při vysokých rychlostech. Patentované botky jsou připevněny na blok závěsu traktoru a absorbují rázy traktoru i připojeného nářadí.Traktor je řízen stejným způsobem, tzn. kamerou a přijímačem GPS StarFire instalovanými na kabině. V hybridním režimu se oba systémy dokonale doplňují. Při použití v kombinaci se systémem řízení na souvrati iTEC Pro John Deere je možné plně automatizované nasazení.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.