Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Tažená sklízecí mlátička pro levnější sklizeň v 80. letech

Zveřejněno: 1. 4. 2018

Počátkem 80. let John Deere přišel na trh v USA s taženou sklízecí mlátičkou 7721 taženou traktorem. Stroj byl speciálně vyvinut s cílem umožnit zemědělcům sklízet při nižších nákladech.

Tangenciální sklízecí mlátička John Deere 7721 byla tažena traktorem a poháněna za pomocí vývodové hřídele. Agregovala se do zadního závěsu. Obilniny bylo nutné sklízet dvoufázově. Obilniny se nejprve posekaly a pak přišla na řadu sklízecí mlátička s adaptérem pro dvoufázovou sklizeň, který sbíral řádky. Tento postup sklizně se někde uplatňuje dodnes, avšak častěji s konvenční sklízecí mlátičkou. Sklizeň kukuřice taženou sklízecí mlátičkou probíhala standardně. V pracovní poloze byl stroj vyosený, jinak by traktor jezdil po řádcích nebo v kukuřici. Mlátička John Deere 7721 vyžadovala od trakčního prostředku minimálně 130 koní.

John Deere 7721 vynikal snadnou manévrovatelností, ovládání stroje (i výhled na adaptér) záviselo na použitém traktoru. Jednoduché bylo rovněž stroj složit z transportní polohy do pracovní a naopak. Některé úkony při skládání byly pro obsluhu až nebezpečné.  Řídicí jednotka dokonce umožňovala poskytovat informace o případných problémech při sklizni. Výložník měl dostatečnou délku pro vyprazdňování, dobové testy stroje vychvalují i špičkové osvětlení. John Deere 7721 se velmi snadno přizpůsobil specifikacím podmínkám. Většina důležitých funkcí byla ovládána z traktoru za pomocí ovládacího panelu. Při údržbě byl stroj špatně přístupný. Samotná údržba byla velmi jednoduchá. Mlátička se však často ucpávala. Když už se ucpala, tak přístup k ní byl špatný. Objem zásobníku činil 7.1 m³.

Při sklizni se musel vyhodnotit terén, zda byl kopcovitý nebo rovný. Pokud byl kopcovitý, musel se použít daleko výkonnější traktor a stabilita mlátičky nebyla moc dobrá, proto se často neplnil zásobník celý. Kompletní čištění mlátičky John Deere 7721 bylo namáhavé a časově náročné. Spousta zrna zůstávala v zásobníku, protože se v útrobách nacházely překážky.

Návod k obsluze byl dobře ilustrován a jasně napsán - poskytoval mnoho užitečných informací.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.