Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

TECHAGRO v Brně se stane místem pro prezentaci nových strojů Lemken

Zveřejněno: 1. 4. 2024

Tradičním vystavovatelem na Mezinárodním veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO je firma LEMKEN CZECH s.r.o. Během letošního ročníku, který se uskuteční od 7. do 11. dubna 2024 v Brně, bude společnost v pavilonu P prezentovat novinky německého výrobce Lemken. Představí se stroje, které si odbyly světovou premiéru na veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Českým zemědělcům se tak poprvé představí novinky v oblasti pluhů, podmítačů, secích strojů a prutových bran.

TECHAGRO v Brně se stane místem pro prezentaci nových strojů Lemken.

Ze sortimentu pluhů bude na výstavní ploše prezentován model Lemken Juwel 10 s integrovaným pěchem Lemken FlexPack, nově v robustnějším provedení pro pluhy s hydraulickým jištěním. Pěch se uplatní v kamenitých půdách a je určený pro zpětné utužení půdy, tvorbu správné struktury půdy, zabránění vysychání půdy a rychlé obnovení kapilárního vzlínání vody. Automaticky se přizpůsobuje pracovní šířce, protože se pohybuje paralelně s rámem pluhu. Inovovány byly také jeho prstence. Ty jsou nyní k nosiči připevněny pomocí pružných ocelových prvků, takže Lemken FlexPack lze úspěšně používat i v těžkých půdách. Prstence se mohou vychýlit směrem nahoru i do stran, pokud narazí na kameny nebo hroudy, a zajišťují tak bezproblémovou práci. Lemken FlexPack lze kombinovat se závěsnými pluhy Lemken Juwel a polonesenými pluhy Lemken Titan 18. Pěch se uplatní již při vyorávání první brázdy a může být využíván jak na souvrati, tak i při hraniční orbě v okrajích pole. Pro kvalitní zpětné utužení se nechá přítlak na pěch hydraulicky nastavovat.

Pluhy bude také reprezentovat Lemken Diamant 16 s různými druhy orebních těles včetně typu DuraMaxx. Tato odolná orební tělesa s plnou nebo páskovou odhrnovačkou nedisponují šroubovými spoji a jsou snadno vyměnitelná bez použití speciálního nářadí. Životnost těchto těles je oproti standardním šroubovaným odhrnovačkám výrazně vyšší. Lemken také nabízí hybridní tělesa s možností namontování plastových těles. Pluh je možné vybavit předradličkami, zaklapovacími límci, kotoučovým krojidlem či podrývacím trnem. Poměrně významnou roli při orbě pozemku s posklizňovými zbytky hrají předradličky – u pluhu Lemken Diamant 16 je lze různě nastavovat a rostlinné zbytky tak zapravovat do hloubky 15 až 20 cm. Pracovní záběr lze nastavovat ve 4 stupních, pokud je ale pluh v provedení „Vario“, lze pracovní záběr nastavovat kdykoliv plynule během orby z kabiny traktoru. Největší předností Varia je možnost přizpůsobit pracovní záběr tažnému prostředku tak, aby jel v optimálních otáčkách. Výsledkem je výrazně nižší spotřeba nafty. Předradlička a kotoučové krojidlo se záběru přizpůsobují automaticky. Záběr první radlice pluhu se volí mechanicky nebo hydraulicky z kabiny traktoru.

Na výstavní ploše bude prezentován pluh Lemken s novým integrovaným pěchem Lemken FlexPack.
Na výstavní ploše bude prezentován pluh Lemken s novým integrovaným pěchem Lemken FlexPack.

Orební tělesa jsou při kontaktu s překážkou jištěna střižným šroubem. Pluhy Lemken Diamant 16 v provedení U jsou opatřeny hydraulickým jištěním OptiStone s možností nastavení uvolňovací síly uzavíracím kohoutem s manometrem. Při nasazení pluhu v obtížných podmínkách je možné minimální a maximální hodnotu uvolňovací síly nastavovat individuálně za pomoci ventilu. U systému OptiStone se orební těleso dovede vychýlit až o 37 cm nahoru a současně až o 20 cm do strany. Jedinečným řešením jištění OptiStone je to, že je orební těleso v jakékoliv poloze při vychýlení před překážkou spojené s rámem.

Pluhy Lemken Diamant 16 mohou být vybaveny trakčním posilovačem, který pomocí přídavného hydraulického válce „přenáší“ hmotnost pluhu na zadní pojezdová kola traktoru. Lze také cíleně zatížit zadní nápravu traktoru – přenastavením výšky horizontální tahové linie (přemístěním čepu). K volbě správné tahové linie traktoru a pluhu slouží patentovaná konstrukce otoče pluhu se systémem OptiLine. Hlavní roli v tomto systému hraje přídavný hydraulický válec, jehož činnost je soustředěna v místě otáčení pluhu. Systém kompenzuje boční tah vznikající za traktorem v důsledku asymetrického uspořádání pluhu. Prostřednictvím válce s řízeným tlakem systém přenáší na traktor dodatečný tlak a tažná linie traktor-pluh se prodlužuje ke středu zadní nápravy, což brání bočnímu pohybu pluhu a přispívá ke snížené spotřebě paliva.

Pluhy bude také reprezentovat Lemken Diamant 16 s různými druhy orebních těles včetně typu DuraMaxx.
Pluhy bude také reprezentovat Lemken Diamant 16 s různými druhy orebních těles včetně typu DuraMaxx.

Největší exponát od značky Lemken

Největším vystaveným exponátem na výstavní ploše společnosti bude velkoplošný diskový podmítač Lemken Rubin 10/1000 KUA s desetimetrovým pracovním záběrem. Model se může pochlubit symetrickým uspořádáním disků pro úsporný provoz bez bočního tahu. Stroj je vybaven dvěma řadami disků. Zušlechtěné vyduté disky DuraMaxx s průměrem 645 mm se vyznačují dlouhou životností a zpracují půdu od hloubky 7 cm. Disky mají agresivní pracovní úhel vůči půdě a směru jízdy. Každý disk je jednotlivě namontován na robustní, odolné a bezúdržbové slupici se speciálním tvarem a uložen skrze bezúdržbové šikmé axiální kuličkové ložisko. Disk je připevněn přímo na rám bez třmenů přes spirálové pružiny. Toto řešení umožňuje dodržovat nastavenou hloubku, a to i při práci ve velmi vyschlé a tvrdé půdě.

Velkou průchodnost materiálu během provádění podmítky ve vlhkých a lepivých půdách zajišťují i předsazené středové disky umístěné šikmo k půdě. Přední disky jsou nakloněny směrem ven a zadní do středu. Disk se při nárazu na překážku vychýlí nahoru (spirálová pružina se stlačí a doraz zůstane nahoře) a po překonání překážky se znovu vrátí do pracovní polohy. Zpětnou energii pružiny pohlcuje půda, nedochází proto k jejímu nežádoucímu přenosu na rám diskového podmítače.

Největším vystaveným exponátem na výstavní ploše společnosti bude velkoplošný diskový podmítač Lemken Rubin 10/1000 KUA s desetimetrovým pracovním záběrem.
Největším vystaveným exponátem na výstavní ploše společnosti bude velkoplošný diskový podmítač Lemken Rubin 10/1000 KUA s desetimetrovým pracovním záběrem.

Za první řadou disků je nárazový zavlačovač, u něhož lze nastavit hloubku a sklon. Na přání je toto nastavení komfortní díky snadno ovladatelné klice umístěné na boku stroje. Má za úkol rozdělovat slámu a rozbíjet hroudy, odkládat proud zeminy během procesu podmítky. Za druhou řadou disků se nachází nivelační zavlačovače sloužící k urovnávání povrchu. Podmítač lze vybavit zadním dvojitým U-profilovým válcem o průměru 540 mm.

Pro práci na velmi nerovném terénu nebo při práci na svazích může být diskový podmítač volitelně vybaven systémem iQ-Contour, který stroj optimálně přizpůsobí povrchu pole. Hydraulické nastavení hloubky navíc umožňuje reagovat na měnící se podmínky na poli. Pracovní hloubku lze měnit za jízdy.

Technika Lemken pro likvidaci plevele

Stroje Lemken využitelné nejen v ekologickém zemědělství budou prezentovat prutové brány Lemken Thulit 900 M pro mechanickou likvidaci plevele. Prutové brány disponují osmi řadami prutů a čtyřmi nosníky. Přítlak prutů lze během jízdy hydraulicky plynule regulovat až na 5 kg. Asymetricky uspořádané pruty bran Lemken Thulit jsou umístěné s roztečí řádků 31,25 mm a zajišťují práci bez ucpávání. Stabilní, přesně kopírující stopu a neopotřebovávající se ložiska prutů zajišťují optimální odstraňování plevele. Pruty také disponují rychlovýměnným systémem pro snadnou výměnu prutu.

Stroje využitelné nejen v ekologickém zemědělství budou prezentovat prutové brány Lemken Thulit 900 M pro mechanickou likvidaci plevele.
Stroje využitelné nejen v ekologickém zemědělství budou prezentovat prutové brány Lemken Thulit 900 M pro mechanickou likvidaci plevele.

Model Lemken Thulit 900 M se vyznačuje přesným a plynulým kopírováním terénu s možností plynule měnit hydraulický přítlak prutů od 100 do 5 000 g na každý prut. Zásadní výhodou tohoto systému je, že nastavený tlak zůstává konstantní v jakékoliv poloze prutů, což z bran činí vysoce univerzální nářadí i na velmi nerovném terénu. Díky velké světlé výšce a konstrukci odstraňující potřebu obvyklých pružin, je téměř nemožné, aby se pod rámem zachytily rostliny. Minimalizace hmotnosti rámu byla hlavním cílem při konstrukci tohoto stroje. Aby toho bylo dosaženo, byl ve srovnání s podobnými modely výrazně snížen počet pohyblivých částí, což zajišťuje, že prutové brány Lemken Thulit lze snadno používat i s traktory s nízkou nosností. Řidič má během práce dobrý výhled na pruty, a tedy i neustálý přehled o výsledcích práce. Při přepravě se pruty automaticky sklápějí, což zvyšuje úroveň bezpečnosti. Sklápění do přepravní polohy probíhá do písmene V.

Plečky Lemken

Návštěvníci si budou moci prohlédnout čelní nádrž Lemken SprayHub se sadou SprayKit ve spojení s mechanickou meziřádkovou plečkou Lemken EC Weeder. Na vystaveném stroji budou demonstrovány obě varianty využití – přihnojování kapalnými hnojivy pod patu a cílený pásový postřik. Lemken uvádí, že kombinací meziřádkového kypření s páskovým postřikem lze ušetřit 40 až 60 % postřikové látky. Přínosem technologie je rovněž snížení počtu pracovních operací.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout čelní nádrž Lemken SprayHub se sadou SprayKit pro páskový postřik a ve spojení s mechanickou meziřádkovou plečkou Lemken EC Weeder.
Návštěvníci si budou moci prohlédnout čelní nádrž Lemken SprayHub se sadou SprayKit pro páskový postřik a ve spojení s mechanickou meziřádkovou plečkou Lemken EC Weeder.

Čelní nádrž kombinuje všechny potřebné funkce k rychlé aplikaci postřiku. Nádrž je pro tento účel vybavena vlastním ovládáním, míchacím a čisticím systémem. Je řízena sběrnicí ISOBUS a lze ji intuitivně ovládat prostřednictvím softwaru iQblue spray. K dostání je ve dvou provedeních s kapacitou 1 100 nebo 1 500 litrů. Vedle hlavní nádrže je k dispozici nádrž na čistou vodu, nádobka na mytí rukou a plnicí síto. Práškové účinné látky a větší množství granulovaného hnojiva se díky indukční trysce umístěné v nádrži rychle a bezpečně rozpustí. Uzavřený přenosový systém umožní přemístění čisté směsi pesticidů z nádoby do postřikové nádrže, a to pouze se zanedbatelnou kontaminací obsluhy a životního prostředí.

Meziřádkové plečky je možné využívat tak, aby bylo možné používat sadu Lemken SprayKit pohodlně v terénu. Zařízení je osazeno výškově nastavitelným držákem trysek a stupnicí pro snadné nastavení požadované výšky a polohy postřiku, což obsluze umožňuje individuální nastavení šířky požadovaného postřikového pásu v závislosti na rozteči řádků, plodině a typu aplikace. K dispozici jsou i různá provedení trysek, nechybí ani speciální pásové postřikovací trysky s rozprašovacími kužely, které zajišťují rovnoměrnou koncentraci postřikové kapaliny v celé nastavené šířce pásma.

Lemken SprayKit na plečce je rozdělen do několika mechanicky ovládaných sekcí. Nyní je k dispozici také automatické ovládání každé jednotlivé trysky pomocí navigačního systému GPS a možnost elektronické deaktivace postřiku jednoho řádku za pomocí ISOBUS. V závislosti na modelu lze Lemken SprayHub použít k pásovému postřiku až 28 řádků s plečkami Steketee EC Weeder. Zde je možné mít dvě trysky na řádek, aby bylo možné herbicid stříkat z boku a pod listy plodin.

Systém pro páskový postřik Lemken SprayKit (trysky a čelní nádrž) lze používat i ve spojení s plečkou jiné značky a typu či jej agregovat s jinou technikou pro zpracování půdy.

Nové verze secích strojů Lemken

Novinkou v oblasti secích strojů je příchod devítimetrového modelu Lemken Solitair DT. Díky přepravní šířce 3 metry a maximální výšce 4 metry je tato kombinace schválena pro silniční dopravu v celé EU. Secí stroj může být navíc provozován s aplikátorem meziplodin/granulátu díky přídavné násypce MultiHub. Zásobník osiva u secího stroje Lemken Solitair DT je v provedení s objemem 4 400 litrů (jednokomorový) nebo 5 100 litrů (dělený). Lemken MultiHub má navíc kapacitu 500 litrů. Je plně integrován do uživatelského rozhraní řídicího systému stroje jako přídavná komponenta a má stejné rozdělení sekcí jako secí kombinace. To otevírá široké možnosti využití. Například Lemken Solitair DT může vkládat hnojivo a osivo do jednoho řádku metodou single-shot. Ve verzi se samostatnými hnojivovými botkami se hnojivo nebo jiný druh osiva ukládá do větší hloubky. Díky integrovanému zásobníku Lemken MultiHub lze ke každé variantě ukládání přidat ještě další plodinu nebo mikrogranulát.

Novinkou v oblasti secích strojů je příchod devítimetrového modelu Lemken Solitair DT.
Novinkou v oblasti secích strojů je příchod devítimetrového modelu Lemken Solitair DT.

Nová aplikace iQblue Go nabízí maximálně snadné použití a umožňuje kalibrovat secí stroj Lemken Solitair DT pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Aplikace rovněž podporuje konfiguraci kolejových řádků a doplňuje zobrazení systému na terminálu.

Na výstavní ploše bude přítomen i nástavbový třímetrový secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO ve spojení s rotačními branami Lemken Zirkon 12/300.
Na výstavní ploše bude přítomen i nástavbový třímetrový secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO ve spojení s rotačními branami Lemken Zirkon 12/300.

Na výstavní ploše bude přítomen i nástavbový třímetrový secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO ve spojení s rotačními branami Lemken Zirkon 12/300. Tato kombinace umožňuje setí a přihnojování provádět ihned po orbě do hrubé brázdy. Secí stroj je určen k setí celého sortimentu obilovin, luskovin, řepky, travního semene a krycích plodin, jako je hořčice. Využívá secí lištu opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami. Každá secí botka disponuje zamačkávacím kolečkem, které půdu utuží pouze v místě uložení osiva. Stroj je také vybaven dvěma páry rozdělovacích hlav umožňujících výsev dvou druhů plodin nebo výsev jednoho druhu plodiny a současně provádějících přihnojování – a to nejen do každého řádku, ale i ob řádek. Používat lze také osiva dvou různých velikostí. Každý druh osiva je navíc možné ukládat v rozdílné dávce a do rozdílné hloubky. Secí stroj nabízí dvě varianty ukládání osiva a hnojiva do půdy. U první varianty Single-Shot dvě dávkovací ústrojí dávkují dva komponenty odděleně, ale do půdy jsou uloženy společně. U druhé varianty Double-Shot proudí dva komponenty odděleně do zdvojených rozdělovacích hlav a do secích botek. Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO má proto zásobník dělený v poměru 60:40 (možností je i 50:50), dva elektromotory a čtyři dávkovací válečky.