Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Kvalitní orba díky promyšlené konstrukci: Pluh Lemken Diamant 16 jako úspěšný pokračovatel značky

Zveřejněno: 1. 11. 2021

Přes tisíc prodaných kusů činí z modelu Lemken Diamant 11 špičku mezi velkými pluhy Lemken. U jeho nástupce, stroje Diamant 16, se výrobci povedlo snížit spotřebu paliva a současně zvýšit komfort obsluhy. Osazen je oceněným systémem nastavení tahové linie OptiLine, který je prvním a doposud jediným zařízením kompatibilním s tímto typem konstrukce pluhu. Pluh je možné agregovat s traktory s vysokým výkonem.

Pluhy mají pro německou společnost Lemken zvláštní význam. První pluh Lemken byl vyroben v roce 1804 v malé kovárně v obci Birten.

I přes svou energetickou náročnost je orba nadále efektivní a nedílnou součástí zpracování půdy v Česku a při zapravování posklizňových zbytků, vzešlých plevelů nebo organických a statkových hnojiv do půdy je jen obtížně nahraditelná. K výhodám orby zcela jistě patří fakt, že ji lze kvalitně provádět v rozmanitých půdních i vlhkostních podmínkách. Navíc se významně podílí na potlačování plevelů, vzešlého výdrolu předplodiny, chorob a škůdců. Orbou jsou tito nežádoucí činitelé, stejně jako veškeré rostlinné zbytky, zaklápěni do půdy.

Pozitivní přijetí značky Lemken

Pluhy mají mezi technikou německé společnosti Lemken zvláštní význam. První pluh Lemken byl vyroben v roce 1804 v malé kovárně v obci Birten, z níž se o čtyři desetiletí později vyvinula továrna na pluhy. Prodej pluhů od té doby roste, přičemž před lety byla na trh uvedena jejich nová řada, jež si získala množství pozitivních ohlasů mezi zákazníky. Od roku 1972 Lemken navíc realizuje výrobu secích strojů a kultivátorů.

Pluhy Lemken Diamant 16 mají osvědčenou patentovanou konstrukci otoče a systém nastavení tahové linie OptiLine.
Pluhy Lemken Diamant 16 mají osvědčenou patentovanou konstrukci otoče a systém nastavení tahové linie OptiLine.

Oblíbeným a prodejně úspěšným modelem mezi velkými pluhy je polonesený oboustranný pluh Lemken Diamant 16 schopný orat do hloubky až 35 cm, pro který byl nedávno představen systém jištění orebních těles OptiStone. Pluh samozřejmě vyhovuje vysokým nárokům na snadnou manipulaci, kvalitu práce a vysokou produktivitu.

Lemken Diamant 16 - Jízda brázdou i mimo ni

Současně se vzrůstající poptávkou po výkonných pásových a polopásových traktorech či traktorech se širokými pneumatikami a dvoumontážemi mnohé zemědělské podniky přistupují k orbě mimo brázdu (on-land). Její výhody tkví především v tom, že nenarušuje podorničí, neutužuje jej, nepoškozuje póry, a nedochází tak k narušování cirkulace půdní vláhy a vzduchu. Při takovéto orbě je pak možné využít výše zmíněné traktory, které svou jízdou nenarušují stěnu brázdy. Pro tento způsob orby společnost Lemken nabízí pluh Lemken Diamant 16 v provedení OF, jehož rám se při orbě dokáže vychýlit více do strany. Má prodloužené robustní pístnice v otoči a oj.

Lemken nabízí pluh Diamant 16 v provedení OF, jehož rám se při orbě dokáže vychýlit více do strany.
Lemken nabízí pluh Diamant 16 v provedení OF, jehož rám se při orbě dokáže vychýlit více do strany.

Pro orbu ve ztížených podmínkách, například v silně rozmáčené půdě, lze pluh Lemken Diamant 16 přestavět, a jeho konstrukci tak přizpůsobit standardní jízdě brázdou.

Lepší využití výkonu traktoru a snížená spotřeba paliva

Za účelem lepšího využití výkonu traktoru i zvýšení výkonnosti celé soupravy je Lemken Diamant 16 možné vybavit trakčním posilovačem, který pomocí přídavného hydraulického válce využívá hmotnost pluhu a přenáší jej na zadní pojezdová kola traktoru. Při dotížení traktoru se snižuje prokluz kol a tím i spotřeba paliva. Lze také cíleně zatížit zadní nápravu traktoru – přenastavením výšky horizontální tahové linie (přemístění čepu).

Správně zvolená tahová linie traktoru a pluhu je nezbytným předpokladem pro kvalitní orbu a optimální spotřebu pohonných hmot. Pluhy Lemken Diamant 16 mají proto osvědčenou patentovanou konstrukci otoče a systém nastavení tahové linie OptiLine, který kompenzuje boční tah vznikající za traktorem v důsledku asymetrického uspořádání pluhu. Prostřednictvím válce s řízeným tlakem systém přenáší na traktor dodatečný tlak a tažná linie traktor-pluh se prodlužuje ke středu zadní nápravy. To má významný vliv na spotřebu paliva.

Rychlé a komfortní nastavení pluhu Lemken Diamant 16

Podle vzdálenosti těles lze u pluhů Lemken Diamant 16 nastavovat čtyři pracovní záběry – od 33 do 60 cm, přičemž předradlička a kotoučové krojidlo se záběru přizpůsobují automaticky. Dvojčinný hydraulický válec zajišťuje komfortní a plynulé nastavení pracovního záběru, což pluhu umožňuje nejen účinně překonávat překážky a členité části pozemku, ale také naplno využít potenciál traktoru.

Záběr první radlice pluhu Lemken Diamant 16 se nastavuje separátně z kabiny traktoru – mechanicky nebo hydraulicky.
Záběr první radlice pluhu Lemken Diamant 16 se nastavuje separátně z kabiny traktoru – mechanicky nebo hydraulicky.

Záběr první radlice pluhu Lemken Diamant 16 se nastavuje separátně z kabiny traktoru – mechanicky nebo hydraulicky. Dochází tak k přímé a rychlé úpravě pracovního záběru prvního orebního tělesa a k jeho přizpůsobení se rozchodu kol traktoru. Tím je zajištěno čisté napojení brázdy a možnost vyřazení první radlice ze záběru při orbě v rozdílných podmínkách či v kopcovitém terénu.

Nastavení pracovní hloubky pluhu Lemken Diamant 16 vpředu se provádí za pomocí tříbodového závěsu traktoru a vzadu přes opěrné kolo (to slouží i pro přepravu pluhu po silnici a umožňuje vybírat z různých rozměrů kol), a to buď hydromechanicky nebo komfortněji hydroelektricky. Silné rázy zachycuje systém hydropneumatického tlumení.

Robustní díly a důmyslný systém jištění pluhu Lemken Diamant 16

Lemken využívá při konstruování svých pluhů nejen kvalitní ocel, ale i robustní díly, jako jsou pevná radiální kloubová ložiska, masivní čepy a příruby. Konstrukční prvky pluhu Lemken Diamant 16 jsou navrženy a rozmístěny tak, aby na ně nepůsobilo zbytečně vysoké zatížení. Plynulé otáčení pluhu o 180 stupňů zajišťují dvě hydraulické pístnice.

Nastavení pracovní hloubky pluhu Lemken Diamant 16 vpředu se provádí za pomocí tříbodového závěsu traktoru a vzadu přes opěrné kolo.
Nastavení pracovní hloubky pluhu Lemken Diamant 16 vpředu se provádí za pomocí tříbodového závěsu traktoru a vzadu přes opěrné kolo.

V závislosti na podmínkách orby lze pluh Lemken Diamant 16 vybavit orebními tělesy nejrůznějšího provedení včetně DuraMaxx, jež prodlužuje životnost stroje. Orební tělesa jsou k dostání s plnou nebo pásovou odhrnovačkou. Jsou vyrobena z odolné oceli a jejich těla nedisponují žádnými šrouby nebo otvory, takže nejsou nijak oslabována. Všechny jejich díly lze navíc vyměnit bez použití nářadí. Lemken rovněž nabízí pluhy s hybridním tělesem s možností namontování plastových těles, které stroji poskytují lepší provozní vlastnosti, a dovolují tak jeho uplatnění i na extrémně lepivých půdách. Pluh je možné vybavit předradličkami, plochou slupicí, zaklapovacími límci, kotoučovým krojidlem či podrývacím drnem.

Poškození orebního tělesa při kontaktu s překážkou zabraňuje dvojité jištění střižným šroubem. Pluhy Lemken Diamant v provedení U jsou vybaveny hydraulickým jištěním proti přetížení OptiStone s možností nastavení uvolňovací síly uzavíracím kohoutem s manometrem. V případě, že je pluh nasazován na práci v obtížných podmínkách, lze minimální a maximální hodnotu uvolňovací síly nastavovat individuálně za pomoci ventilu. U systému OptiStone se dovede vychýlit orební těleso až o 37 cm nahoru a současně až o 20 cm do strany, po překonání překážky je orební těleso vráceno do původní polohy.

Pluh, který ovládá traktor

Na trhu je již několik strojů od různých výrobců, které umí ovládat traktor (např. jeho pojezdovou rychlost). Jde zejména o lisy a senážní vozy. Lemken do této kategorie prostřednictvím systému iQblue connect zařazuje také pluh. První technika s tímto systémem má být k dispozici od roku 2022.