Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Technologie v nové mlátičce John Deere S700 myslí za vás

Zveřejněno: 20. 11. 2017

Stránka Agroportal24h.cz už začátkem srpna informovala o představení nové vlajkové lodi John Deere S700 na americkém trhu. V dalším průběhu srpna proběhlo také její představení v evropských státech. Začátek listopadu patřil České republice, kdy dovozce STROM Praha, a.s. představil tuto novou modelovou řadu sklízecích mlátiček John Deere S700 svým zákazníkům.

John Deere S700

Nová řada mlátiček S700 vychází z řady S600, takže výkony motorů nebo vnější design jsou velmi podobné. Rozsáhlé změny ale nese kabina a technologie, které se v posledních pěti letech testovaly v USA. Nová řada S700 zahrnuje čtyři modely - S770, S780, S785 a S790. Skutečné inovace přicházejí v oblasti monitorování sklizně, modely jsou daleko inteligentnější.

Dobře známé ovládání

Hned při vstupu do kabiny upoutá pozornost nový joystick a obrazovka. Všechny modely řady S700 mají dotykovou obrazovku čtvrté generace GSD 4600, která je v současné době vidět na mnoha traktorech John Deere včetně řady 8R a 9R. Dalším prvkem je joystick Command Pro, který je sdílen s traktory 6230R a 6250R. Jak obrazovka (o úhlopříčce 25 cm), tak joystick lze konfigurovat dle vlastního uvážení, záleží, co obsluze nejvíce vyhovuje. Joystick, je vybaven sedmi barevně podsvícenými programovatelnými tlačítky, která lze přizpůsobit podle toho, jaké funkce považuje obsluha za nejužitečnější. Na obrazovce se mimo jiné zobrazují informace z průběhu sklizně včetně dat z nového systému ICA2.

ICA2 automaticky upravuje nastavení pro udržení kvality sklizně

Nová generace s názvem ICA2 slouží pro automatické nastavování stroje. Za pomoci základního systému ICA lze nastavit parametry pro konkrétní priority kvality, jako je procento poškozených zrn či výkonnostní cíle. Poté počítač navrhne nastavení pro optimalizaci tohoto výkonu a po odsouhlasení udržuje automaticky systém ICA2 předem nastavenou kvalitu práce a výkonnost na konstantní úrovni. Systém vychází ze snímků zrn pořízených kamerami na zrnovém a kláskovém dopravníku. Statické snímky jsou aktualizovány každé dvě sekundy a poskytují jasný obraz o kvalitě a čistotě zrna.

Podle firmy John Deere bylo prokázáno, že systém ICA zlepší využití kapacity mlátičky v průměru o 20 procent.

Žací lišty do evropských podmínek

Kromě nové řady S700 se představují i nové žací lišty řady 700PF se záběrem v rozpětí 6,7 až 2,2 m. Pro zvládnutí většího objemu materiálu jsou vybaveny velkokapacitními 760mm průběžnými šneky. Dále prošel několika změnami nový žací vál 700D, aby ještě lépe zvládal sklizeň řepky. Mezi konstrukční změny patří zejména větší průměr pomocných šneků, silnější třecí spojky a vylepšené utěsnění.

Model            Objem motoru         Výkon                 Doporučený záběr lišty
S770                  9 l           449 k                        7,6 m
S780                13,5 l           540 k                        9,1 m
S785                13,5 l           571 k                        10,7 m
S790                13,5 l           617 k                        12,2 m

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.