Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

TOBROCO-GIANT představuje nový kompaktní teleskopický manipulátor GT5048

Zveřejněno: 12. 3. 2020

Nizozemská společnost TOBROCO-GIANT přichází s novým kompaktním teleskopickým manipulátorem GT5048 s výkonnějším motorem, jenž naplňuje emisní normu Stage V. Novinka nahrazuje léta vyráběný model Giant 4548 Tendo HD.

Giant GT5048

Předchůdce dnes diskutovaného manipulátoru - Giant 4548 Tendo HD - byl osazen dieselovým čtyřválcovým motorem Kubota. Nový GT5048 má nyní tříválcový motor od stejného výrobce. Výkon se zvýšil z 33 kW (45 k) na 36 kW (50 k). Pro splnění emisní normy motor používá oxidační katalyzátor (DOC) a filtr pevných částic (DPF). Místo jednoho palivového filtru jsou k dispozici dva. Výrobce nyní také využívá komponenty od renomované firmy Bosch Rexroth. Motor je spojen s hydrostatickou převodovkou s velkou tažnou silou a akcelerací. Silné osmitunové nápravy mají koncová planetová kola. V kabině (ROPS/FOPS bezpečnostní rám se stříškou, se sklem vpředu, vpravo, stěračem vpředu) se nachází mechanicky odpružené a nastavitelné komfortní sedadlo s bezpečnostním pásem, loketní opěrkou a prodlouženým opěradlem.

Vzhled nového teleskopického manipulátoru je ve srovnání s jeho předchůdcem modernější. Rozměry zůstaly prakticky stejné. Maximální výška zdvihu je stále 4,80 m a nosnost je 2 490 kg. Při objednání volitelného protizávaží je hodnota o 380 kg vyšší. Teleskopický nakladač je vysoký pouze 1,91 m a široký 1,65 m. Díky své kompaktnosti, řízení všech čtyř kol a výšce zdvihu 4,8 m je GT5048 ideální pro zvedání materiálů v úzkých prostorech. K dispozici jsou tři režimy jízdy – řízení předních kol, krabí chod a řízení všech čtyř kol.

Hlučnost manipulátoru se snížila. Přístrojová deska byla inovována tak, aby mimo jiné mohla zobrazovat informace o regeneraci motoru. K dispozici je nový proporcionální joystick pro ovládání teleskopického ramene a dalších funkcí. Zajímavostí je, že si TOBROCO-GIANT veškerý software stroje vyvinul sám. O vysoké kvalitě strojů GIANT svědčí fakt, že jsou na některých trzích prodávány pod značkou Kubota.

Teleskopický manipulátor na český trh dodává společnost Vitaltech spolu s dalšími stroji od TOBROCO-GIANT - kloubové nakladače, mini-smykové nakladače a bohatý sortiment příslušenství jako jsou adaptéry apod.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Giant

1) čerpáno z materiálů Giant


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.