Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

TOBROCO-GIANT představuje první elektrické nakladače

Zveřejněno: 29. 5. 2019

Na letošním veletrhu BAUMA v Mnichově představil nizozemský výrobce TOBROCO-GIANT své první dva elektrické kompaktní nakladače G2200E a G2200E X-TRA, které kombinují výhody kloubové koncepce, téměř tichého chodu a nulových emisí. Díky tomu jsou nové nakladače ideální pro práci ve vnitřních prostorách nebo na městských staveništích.

Elektrický kompaktní nakladač G2200E X-TRA.

Model G2200E představuje budoucnost plně elektrických nakladačů GIANT a je první v reakci na rostoucí poptávku po strojích s nulovými emisemi. Vývoj elektrického nakladače započal od roku 2016, kdy se v továrně TOBROCO-GIANT otevřelo nové výzkumné a vývojové centrum inovativních produktů a rozšířilo se inženýrské oddělení.

Vynikající výkon

Nakladače G2200E jsou standardně vybaveny 48V lithium-iontovou baterií, která vyplňuje prostor tradičně používaný pro motor. Se dvěma samostatnými elektromotory, 6,5 kW pro pohon stroje a 11,5 kW pro hydrauliku, je vždy dostatek výkonu pro přesné provádění úkolů. S výškou zdvihu 2,85 metru a nosností 1650 kg je G2200E ideální pro použití tam, kde hraje velkou roli výška. Model G2200E X-TRA má zase nosnost 2 200 kg, výšku zdvihu 2,45 metru a je speciálně vyvinut pro extrémně těžkou práci mimo jiné ve stavebnictví.

Zákazníci mají možnost si zvolit typ baterie tak, aby vyhovovala jejich potřebám a rozsahu použití stroje. TOBROCO-GIANT nabízí čtyři lithium-iontové baterie s kapacitou 6,4 kWh (125Ah), 12,3 kWh (240 Ah), 18,4 kWh (360 Ah) nebo 24,6 kWh (480 Ah) – v závislosti na typu vydrží baterie na jedno nabití 2, 4, 6 nebo 8 hodin. Takže by měla energie vystačit na celý pracovní den.

Nabíjení

Lithium-iontové akumulátory od firmy TOBROCO-GIANT se vyznačují vysokým výkonem, rychlým nabíjením a nulovou údržbou. Tento typ baterií vydrží až třikrát déle než běžné baterie. Baterie je chráněna vlastním ochranným inteligentním systémem, který umožňuje baterii kdykoliv nabíjet, aniž by byla ovlivněna její životnost. Díky tomuto řešení je vhodné stroje využívat i v podnicích poskytující pronájmy strojů. TOBROCO-GIANT nabízí různá řešení pro nabíjení na pracovišti nebo na cestách. Nakladače mohou být vybaveny palubní nabíječkou 40A nebo 60A, která používá standardní 230V napájení, tudíž mohou být nabíjeny kdekoli.

Pro maximální flexibilitu si mohou zákazníci zvolit externí, lehkou a kompaktní nabíječku. Nabíječky jsou k dispozici v rozsahu od 40A-300A, díky čemuž je baterie do 50 % své kapacity nabita za 30 minut.

Nižší náklady na provoz a údržbu

I přes vyšší investice do modelu G2200E (X-TRA) budou zákazníci těžit ze snížených provozních nákladů a menší údržby během životního cyklu stroje. Modely G2200E vyžadují nižší údržbu, protože mají méně pohyblivých částí. Nejsou zde žádné filtry a kapaliny, jenž vyžadují pravidelný servis případně výměnu. Delší servisní intervaly znamenají méně prostojů z důvodu odstávek kvůli údržbě.

Přání zákazníka

Stroje G2200E lze konfigurovat podle přání zákazníka. Počínaje výběrem standardního modelu nebo modelu X-TRA. Pak je tu volba mezi trojicí lithium-iontových baterií. Dále je možné stroje vybavit certifikovanou kabinou, bezpečnostní střechou nebo skládací bezpečnostní střechou, vytápěním a až 3 dvojčinnými funkcemi na přední straně nakladače. To dává zákazníkům možnost sestavit stroj přesně pro danou práci, kterou je třeba vykonávat, a za konkurenceschopnou cenu. Nakladače na český trh dodává společnost Vitaltech, její tým odborníků má na starosti i prodej a servis.

Autor: Milan Jedlička
Foto: TOBROCO-GIANT

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.