Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Toto je nejrychlejší kombajn na světě. Ano, čtete dobře

Zveřejněno: 11. 10. 2018

Rychlost u sklízecí mlátičky nepatří mezi ty nejdůležitější vlastnosti. Přeci jen, sklizňové stroje bez problémů dosahují maximální povolené rychlosti na silnici a při sklizni je stejně rychlost limitována žací lištou, čištěním a mlácením. I tak se někdo pokusil vyrobit nejrychlejší sklízecí mlátičku na světě.

Fahr M44 Super V8 Turbo strčí do kapsy všechny kombajny.

Dva Finové - Raine Savioja a Petri Plosila vzali starou sklízecí mlátičku Fahr M44 z 60. let a osadili ji motorem z Cadillacu (rok výroby 1976). Motor není žádné ořezávátko - pořádná V8 o objemu 8,2 litrů a výkonu 500 koní.

Podle serveru agbztech.ru byla přestavba poměrně složitá. Nelehkým úkolem bylo najít převodové díly. Původní náprava byla vyměněna a nová se osadila speciálními koly. Stará zadní kola pocházejí z motocyklu. Zadní náprava je pevná a přední řízená, takže přesně opačně, než je to u klasických mlátiček.

Aby vše mělo správný „závodní styl“, vyměnila se původní kabina za speciální kokpit.

Letos v létě došlo na ostré nasazení, kdy sklízecí mlátička včetně adaptéru dosáhla maximální rychlosti 134 km/h. Parťáka jí tak může dělat nejrychlejší traktor na světě…

Autor: Milan Jedlička
Foto: moottori.fi/

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.