Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Traktor Claas Axion 960 získal ocenění Sustainable TOTY 2021. Odbornou porotu zaujal systém CEMOS

Zveřejněno: 22. 12. 2020

Mezinárodní porota složená z 26 odborných novinářů udělila traktoru Claas Axion 960 CEMOS ocenění Sustainable Tractor of the Year 2021 (Udržitelný traktor roku 2021). Toto ocenění podtrhuje důležitost a jedinečnost systému CEMOS pro traktory.

Claas Axion 960 CEMOS bodoval zejména kvůli systému CEMOS, který je velkým krokem k udržitelnějšímu zemědělství

Porota složená z 26 novinářů ze zemědělských periodik z 25 zemí každoročně uděluje ocenění Tractor of the Year v následujících kategoriích: Tractor of the year, Best utility a Best of specialized. V posledních letech přibyla další kategorie Sustainable TOTY. Sustainable TOTY není oceněním pro „ekologický traktor“, ale oceněním inovativního řešení z hlediska udržitelnosti.

Vítězové jsou každoročně vyhlášeni buď na veletrhu EIMA v Itálii nebo Agritechnica v Hannoveru. V letošním roce proběhlo slavnostní předávání cen kvůli pandemie koronaviru poprvé on-line.

Ocenění Sustainable TOTY 2021 obdržel traktor Claas Axion 960 CEMOS. Společně s ním o ocenění usilovalo 17 dalších konkurentů. Je to teprve podruhé, kdy byla udělena cena Sustainable Tractor of the Year.

Claas Axion 960 CEMOS bodoval zejména kvůli systému CEMOS, který je velkým krokem k udržitelnějšímu zemědělství. „Veškerá technologie dostupná u tohoto traktoru je snadno použitelná. CEMOS dokáže optimalizovat technologie a veškerou elektroniku, v neposlední řadě optimalizuje tlak v pneumatikách. Díky tomuto systému má traktor pozoruhodnou úsporu paliva a dosahuje mnohem efektivnějšího výkonu na poli za jakýchkoli pracovních podmínek,“ uvedla k traktoru hodnotící komise složená z novinářů.

Claas představil nenovější řadu velkých traktorů Axion 900 v září letošního roku. Jednou z novinek je možnost traktory na přání vybavit (i zpětně) systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách Claas CTIC a systémem CEMOS. Systém CEMOS nedávno získal štítek "DLG approved/DLG schváleno" díky dosažení úspory paliva až 16,8 % a 16,3% zvýšení produktivity při kultivaci (DLG test report 7096). O testu bude pojednávat samostatný článek.

„Jsme potěšeni, že Axion 960 se systémem Cemos dokázal přesvědčit kritickou porotu pomocí balíčku argumentů,“ shrnul Christian Radons, člen výkonné rady Claas a odpovědný za prodej a servis. „Na našem nejvýkonnějším standardním traktoru kombinujeme komfort s prvotřídním přenosem síly a celkovým výkonem. Ukázalo se, že jedinečný systém CEMOS pro traktory významně zvyšuje účinnost při použití závaží a regulace tlaku v pneumatikách. To prospívá nejen farmářům a podnikům služeb z hlediska tlaku na čas a náklady, ale v mnoha ohledech také životnímu prostředí. Spotřeba paliva, emise CO2 a zhutňování půdy jsou pouze tři aspekty, které jsou z hlediska udržitelnosti pozitivně ovlivněny systémem CEMOS. Nechybí ani integrovaný asistent pluhu - pomáhá dosáhnout ideálního nastavení pro pluhy od osmi předních výrobců.“

Traktory Claas Axion 900 pokrývají výkonový rozsah od 325 do 445 koní (maximální výkon) a splňují emisní normu Stage V. Systémem CEMOS lze traktory Axion 900 CMATIC, Axion 800 CMATIC a Arion 500/600 CMATIC vybavit již z výroby. Systémem CEMOS Touch lze zpětně dovybavit traktory od modelového roku 2018.

Na adrese claas.co.uk/products/technologies/cemos-2020/calculator si mohou uživatelé traktorů Claas individuálně vypočítat potenciální úspory a úspory CO2. V rámci polního testu "DLG approved" dokázala technologie CEMOS snížit spotřebu paliva u všech testovacích posádek ve srovnání s jejich vlastním individuálním nastavením traktoru a současně zvýšit plošný výkon u 80 % posádek - což dokazuje, že systém pomáhá zlepšovat dovednosti i těch nejzkušenějších obsluh. Pro všechny traktory Axion je k dispozici nejnovější generace systémů pro regulaci tlaku v pneumatikách Claas CTIC.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.