TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Traktory TYM: 15 let na českých a slovenských farmách

Zveřejněno: 10. 11. 2020

Oblíbené jihokorejské traktory TYM, jejichž historie sahá až do šedesátých let minulého století, letos slaví v Česku a na Slovensku 15 let. Výrobce TYM Korea své investice směřuje do své kompaktní řady traktorů s inovativními funkcemi a zdatně se prosazuje i vedle tradičních hráčů na českém a slovenském trhu.

Pro svou spolehlivost si značka TYM vybudovala dobré jméno nejen u nás, ale i v západní Evropě a na dalších kontinentech

Traktory značky TYM se vyznačují dokonalou rovnováhou mezi ekonomikou provozu, výkonem a produktivitou. Tyto vlastnosti jsou důležité nejen pro farmáře, soukromé zemědělce, sadaře, vinaře či lesníky, ale i pro potenciální uživatele v komunální sféře, kteří požadují kompaktní traktory ve výkonovém segmentu od 25 do 75 koní. Jedná se o stroje, z nichž některé modely jsou vhodné i pro práci na farmách s omezeným prostorem či pohyb mezi stromy, vinicemi a záhony. Traktory lze pořídit v konfiguraci se sklopným ochranným rámem ROPS nebo s bezpečnostní kabinou. Z převodovek lze vybírat mechanickou nebo hydrostatickou, větší modely disponují plně synchronizovanou mechanickou převodovkou včetně reverzace a převodovkou s možností řazení pod zatížením „PowerShuttle“. Všechny modely traktorů TYM mohou být vybaveny čelním nakladačem pro manipulaci s balíky, paletami, sypkými hmotami a jinými břemeny.

Desítky let vývoje a výroby jsou znát, v Česku i na Slovensku se TYM zabydlel už dávno

Společnost TYM vyrábí kvalitní traktory již více než 50 let. Navrhuje, vyrábí a distribuuje zemědělské stroje na celosvětový trh, kde se osvědčují v rámci tvrdé hospodářské soutěže a nedávají konkurenci spát. TYM v oblasti výzkumu a vývoje traktorů kromě svých odborníků využívá i poznatků a zkušeností uživatelů, které implementuje do vývoje traktorů a dosahuje tím nejvyšší úrovně kvality. Nepřekvapí tak, že TYM vyrábí traktory i pro jiné výrobce. Společnost sídlí v jihokorejském Soulu. Nejmodernější výrobní závod se nachází v Iksanu v Jižní Koreji, zatímco centrální sklad náhradních dílů pro Česko a Slovensko je situován v Brně.

Traktory TYM také slouží pro zimní a letní údržbu komunikací
Traktory TYM také slouží pro zimní a letní údržbu komunikací

Kde se poprvé seznámit s traktorem TYM? Nejlepším řešením je kontakt či návštěva společnosti TYM CENTRAL EUROPE s.r.o, výhradního dovozce traktorů TYM do České republiky a na Slovensko, nebo jejich prodejních partnerů rozmístěných po celém území obou republik. Jelikož je poprodejní servis důležitý pro zajištění hladkého celoročního provozu traktoru, je TYM CENTRAL EUROPE v tomto ohledu správnou volbou. Skupina Profigrass, do které český TYM patří, se více než 20 let specializuje na dodávku technologií pro údržbu soukromých a veřejných ploch. Její zakladatel od začátku razí filosofii, která klade důraz na potřeby zákazníka, poprodejní podporu, náhradní díly a záruku. Budoucí majitel traktoru TYM se nemusí obávat ani situace, v níž by neměl za traktor co připojit. TYM CENTRAL EUROPE nabízí bohatý sortiment příslušenství k obhospodařování polí, luk a také pro komunální sféru.

Nové modely

Kromě traktorů, které letos prošly modernizací, přišly na trh i zcela nové modely. Traktory využívají komponenty od renomovaných světových výrobců, například motory pochází nejen z japonské, jihokorejské, ale i německé produkce (v závislosti na výkonu traktoru). Motory vyhovují emisní normě Stage V.

Traktor TYM při práci v zahradnictví
Traktor TYM při práci v zahradnictví

Konkrétně model T255 s tříválcovým motorem Yanmar o výkonu 25 koní s „čistou“ podlahou, ve variantě s mechanickou, nebo hydrostatickou převodovkou zaujme především hobby farmáře a drobné zemědělce. Tento traktor má ve výbavě tříbodový závěs kategorie I, tažné táhlo, odolnou přední nápravu, standardně vnější okruh hydrauliky a na přání bezpečnostní kabinu s topením. Co víc si přát? Podobně je na tom model T265 s hydrostatickou převodovkou a také „čistou“ podlahou, jemuž dodává výkon motor vlastní produkce Kukje. Ve standardní výbavě má vnější okruhy hydrauliky, tříbodový závěs kategorie I, dvojité hydraulické čerpadlo, tažné táhlo a na přání bezpečnostní kabinu s topením. Traktory vynikají jednoduchou údržbou, snadno přístupnými místy pro servis a pohledným designem.

Uživatelé traktory TYM hojně využívají i při práci s čelním nakladačem
Uživatelé traktory TYM hojně využívají i při práci s čelním nakladačem

Vyšší výkon, konkrétně o téměř deset až dvacet koní více, už nabízejí modely T355 a T395 s tříválcovým motorem Yanmar, které jsou nabízeny s plně synchronizovanou mechanickou, nebo hydrostatickou převodovkou, dostaly do vínku dvojité hydraulické čerpadlo pro ještě větší účinnost. Provádění náročnějších prací na farmě i poli nebude žádný problém, napomůže tomu i robustní přední náprava. Samozřejmostí je ergonomie obsluhy traktoru, řada komfortních prvků pro zpříjemnění pracovního dne uvnitř kabiny. Jde zejména o sklopný volant, úložné prostory, klimatizaci, rovnou podlahu atd. Totéž nabízí i modely T475, T455, T555, T495 a T575, respektive T654 a T754, u nichž roste výkon motoru na 68 a 75 koní s převodovkou Power Shuttle.

Traktory značky TYM se vyznačují dokonalou rovnováhou mezi ekonomikou provozu, výkonem a produktivitou
Traktory značky TYM se vyznačují dokonalou rovnováhou mezi ekonomikou provozu, výkonem a produktivitou

TYM kromě zmíněných kompaktních modelů zahrnuje také traktory vyšší výkonové třídy, a to až do 130 koní. Vynikají robustní konstrukcí, jsou vybaveny převodovkami Power shift a Power shuttle a dosahují maximální rychlosti do 40 km/h. I zde je velký důraz kladen na ergonomii obsluhy.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: TYM

1) z podkladů TYM CENTRAL EUROPE

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.