Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Turecká vláda vyvíjí vlastní elektrický traktor, který má řešit hospodářskou krizi

Zveřejněno: 23. 7. 2019

Turecko se chce spolehnout na elektrické traktory. V rámci takzvaného projektu TAGEM vyvinulo a vyrobilo turecké ministerstvo zemědělství a lesnictví vlastní elektrický traktor, který poskytne výkon 95 koní (70 kW) a na jedno nabití dokáže pracovat osm hodin.

Turecký elektrický traktor vznikl v rámci takzvaného projektu TAGEM

V Turecku nyní panuje hospodářská krize, země však velmi pozorně sleduje budoucí technologický rozvoj v zemědělství (pěstování plodin apod.), ale také ve výrobě a vývoji zemědělské techniky.

Vývoj elektrického traktoru má na starosti přímo turecká vláda a plány jsou velmi jasné. Nejprve se traktor odzkouší doma a poté bude exportován do sousedních zemí. Ministerstvo zemědělství a lesnictví sdělilo, že chce vytvořit turecký trh se zemědělskými stroji a projekt elektrického traktoru je již v pokročilém stádiu. Vývoj a výroba elektrického traktoru probíhala tajně, nedávno ale byl traktor představen tureckým médiím.

Traktor se momentálně testuje při polních zkouškách a je provozován v provincii Manisa, kde jsou vinice. Turecko je největším producentem vína mezi muslimskými zeměmi. Do vinic je v plánu investovat nemalé peníze. Jak je z videa patrné, při práci se projevuje naplno jedna z předností elektrického traktoru– tichost motoru.

Ministr také zmínil některé technické údaje. Traktor by měl zvládnout pracovat na jedno nabití sedm až osm hodin. Nyní je také ministerstvo připraveno na sériovou výrobu. Motor poskytuje výkon 70 kW, což je 95 koní. Baterie proto musí být dostatečně velká – váží 560 kg. Vzhledem ke stále probíhajícím zkouškám nechce ministerstvo sdělit podrobnější technické informace.

Údajně byla vyrobena trojice prototypů. Jak je z fotografií patrné, vývojáři nejspíše vzali podvozek a kabinu z traktoru John Deere. To vše pak nabarvili nátěrem tyrkysové barvy.

Vývojem elektrických traktorů se zabývá také řada západních výrobců. Problémem je však stále nízká kapacita baterií, proto elektrifikace dává smysl zatím u méně výkonných traktorů. Traktory s výkonem nad sto koní je zatím prakticky nereálné elektrifikovat. Elektrické traktory o výkonu kolem sto koní se však již na trhu začínají objevovat – ať už jako prototypy nebo v sériové verzi. Kategorie elektrických či hybridních traktorů bude nabývat stále na větším významu. Důkazem může být nově otevřená kategorie (pro elektrické/hybridní traktory a traktory s alternativním pohonem) v rámci každoroční soutěže o titul Traktor roku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.