Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zde jsou finalisté soutěže Traktor roku 2020. Poprvé se hodnotí i vliv traktoru na životní prostředí

Zveřejněno: 22. 7. 2019

Na podzimním mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru proběhne vyhlášení soutěže Tractor of the Year. Porota bude výherce vybírat z finalistů, kteří jsou rozmístěni do různých kategorií dle specializace.

New Holland Methane Power - nejnovější generace traktoru na plyn.

Do finále soutěže Tractor of the Year 2020 postoupilo pět finalistů. Pět traktorů se také uchází o titul Best Utility 2020, čtyři traktory o titul Best of Specialized 2020. Novinkou je otevření nové kategorie Sustainable Toty.

Hodnotící kritéria nové kategorie se zjevně týkají výběru systémů regulace emisí, které jsou upraveny zvláštními evropskými zákony. Je však na výrobci, jak u traktoru sníží emise. Do kategorie se tedy mohou dostat traktory s elektrickým i hybridním pohonem. Hodnoceno je technologické řešení a jak se dosáhne zvýšení efektivity při současném respektování životního prostředí a nabídnutí dostatečného komfortu (i bezpečnosti) pro obsluhu. O Sustainable Toty se budou ucházet všechny traktory ze tří kategorií a tři další prototypy.

Traktor roku 2020

O titul Traktor roku 2020 bude bojovat nová generace modelové řady Magnum od Case IH, konkrétně model 380 CVX. Přesně tento model, ale minulé generace, získal v roce 2015 titul Traktor roku 2015. Nová generace však přichází s mnohými inovacemi. Jak jsme se při premiéře v Americe dozvěděli, motor již plní emisní normu Stage V za použití vysoce efektivního systému druhé generace Hi-eSCR 2. Motor má též novou řídicí jednotku a turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek. Použita je i nová kabina a implementován je nový ovládací systém.

CASE IH MAGNUM 380 CVX DRIVE
CASE IH MAGNUM 380 CVX DRIVE

Dalším soutěžícím je polopásový traktor Claas Axion 960 TerraTrac. Zde je ovšem zajímavé, že jeho sériová výroba se zatím neplánuje, jedná se stále o koncept. Na rozdíl od jiných polopásových traktorů, Claas použil pásové jednotky jiné konstrukce – integroval odpružené pásové jednotky Terra Trac, které známe ze sklízecích mlátiček. Stroj v roce 2017 získal stříbrnou medaili Agritechnica za inovaci.

CLAAS AXION 960 TERRA TRAC
CLAAS AXION 960 TERRA TRAC

Mezi další uchazeče o titul patří nová generace traktoru Fendt 942 Vario. Traktor využívá novou převodovku Variodrive, která se osvědčila ve vyšší modelové řadě. Motor tak nově spolupracuje s převodovkou Vario TA 300. Motor též nově pochází od výrobce MAN. Novinky nese i kabina Life Cab a celkové ovládání traktoru či komunikace – traktor-farma.

FENDT 942 VARIO
FENDT 942 VARIO

Koncern Argo Tractors přihlásil do soutěže model McCormick X7.624 VT Drive.

MCCORMICK X7.624 VT DRIVE
MCCORMICK X7.624 VT DRIVE

Finská Valtra přihlásila do soutěže model Valtra N 154e Versu, který je od jara k dispozici s novým systémem zavěšení Aires. Tento systém odpružení využívá stlačený vzduch, který spolehlivě pracuje i při nízkých teplotách. Další výhodou je, že pneumatický systém traktoru umožňuje také použití stlačeného vzduchu k jiným účelům, jako je brzdění přívěsu, čištění filtrů apod.

VALTRA N154e VERSU
VALTRA N154e VERSU

Best Utility 2020

V kategorii Best Utility 2020, která je určena pro kompaktní a všestranné traktory, má zastoupení opět Fendt, a to se svým novým modelem Fendt 314 Vario Profi+, který přichází s inovativním systémem navyšování výkonu DynamicPerformance (DP). Systém není vázán na rychlost jízdy ani na jiné zvláštní provozní údaje, funguje totiž čistě dynamicky.

FENDT 314 VARIO PROFI+
FENDT 314 VARIO PROFI+

Do této kategorie zařadili svůj traktor Kubota M4072 i Japonci. Jedná se o univerzální traktor pro zemědělství, komunální sféru a ideální je v kombinaci s čelním nakladačem.

KUBOTA M4072
KUBOTA M4072

New Holland vyslal do soutěže nový model T5.140 Dynamic Command. Nově vyvinutý motor plní nejnovější emisní normu Stage V. Za zmínku hlavně stojí uspořádání systémů pro dodatečnou úpravu spalin. Systém obsahuje všechny klíčové komponenty: dieselový oxidační katalyzátor (DOC), AdBlue, systém SCR s filtrem a HI-eSCR2. Traktor je k dostání i s plynulou převodovkou.

NEW HOLLAND T5.140 DYNAMIC COMMAND
NEW HOLLAND T5.140 DYNAMIC COMMAND

Dalším všestranným traktorem bojující o titul Best Utility 2020 je traktor Steyr 4130 Expert CVT. Vzhledem ke své velikosti jsou nové traktory určeny pro ty, co požadují vysoce výkonný kompaktní traktor. Výrobce Steyr hlavně vyzdvihuje výbavu, do které spadá převodovka S-Control CVT, technologie pro řešení emisí Hi-eSCR 2, výkonné hydraulické čerpadlo CLSS 110 l/min, odpružená kabina a přední náprava.

STEYR 4130 EXPERT CVT
STEYR 4130 EXPERT CVT

Čtyřválcové kompaktní traktory prezentuje další model od Valtry – nová A114 s převodovkou HiTech 4. Nové modely s převodovkou HiTech 4 jsou navrženy pro hladký a bezproblémový provoz s minimálním využitím spojkového pedálu. Převodovka je ovládána pomocí kolébkových spínačů na ergonomicky umístěném ovládacím panelu Control Grip. Řada automatických a předprogramovatelných funkcí umožňuje obsluze zaměřit se na práci a závěsnou techniku, zatímco traktor se postará o řazení.

VALTRA A 114 HITECH 4
VALTRA A 114 HITECH 4

Best of Specialized 2020

Tato kategorie je zaměřena na speciální traktory do sadů, vinic a komunální sféry. New Holland je zastoupen modelem New Holland T4.110N. Traktory T4 NFV jsou osazeny 3,4 litrovým čtyřválcovým motorem vyvinutým společností FPT Industrial. Přeplňované motory nabízí výkon v rozmezí od 75 do 107 koňských sil s maximálním točivým momentem 444 Nm (top model T4.110 VNF). Nový motor FPT přináší lepší výkon než jeho předchůdce, což má za následek větší výkon, jakož i nižší provozní náklady.

NEW HOLLAND T4.110 N
NEW HOLLAND T4.110 N

Dalším speciálním traktorem je Massey Ferguson 3709 Alpine, který je speciálně navržen tak, aby spojil efektivitu a pohodlí s vysokou specifikací pro ty, kteří provádějí standardní práci na svazích nebo jednoduše hledají dobře vybavený standardní traktor do 100 koní.

Massey Ferguson Alpine
Massey Ferguson Alpine

Unikátní traktor vyslal do soutěže Same. Jedná se o model Frutteto 100 ActiveSteer, který má obě nápravy řiditelné (první svého druhu na světě). Traktor Same se systémem řízení 4WS nemá větší rozvor a ani neposouvá těžiště, jako je tomu u malých kloubových traktorů. Díky nové zadní nápravě mohou nyní zadní kola dosáhnout úhlu plus nebo mínus 20 ° a jejich poloha je řízena elektronickou řídicí jednotkou se třemi různými provozními režimy ovládanými řidičem.

SAME FRUTTETO 100 ACTIVESTEER
SAME FRUTTETO 100 ACTIVESTEER

Posledním traktorem je nový Carraro V 75. Traktory této řady jsou osazeny tříválcovým motorem Deutz TCD o zdvihovém objemu 2,2 l, který splňuje nejnovější emisní normu Stage V. Použita je převodovka s 24 rychlostmi vpřed a stejným počtem vzad a dovoluje maximální silniční rychlost 30 km/h pro verzi V a 40 km/h pro verzi VLB. Dále může být použita převodovka 12 x 12 nebo 24 x 12.

CARRARO COMPACT V75
CARRARO COMPACT V75

Sustainable Toty

V této kategorii mezi sebou soutěží také trojice prototypů. Fendt zde má elektrický traktor e100 Vario s výkonem 136 koní. Motor a palivová nádrž je nahrazena bateriovým blokem, kompaktním elektromotorem a potřebnou kontrolou elektromotoru. Uplatnění by měl nalézt ve městech, protože je prakticky tichý a nízko emisní. O tento traktor je podle výrobce enormní zájem.

FENDT e100
FENDT e100

Poprvé po letech se soutěže o Traktor roku účastní i švýcarský výrobce Rigitrac s elektrickým traktorem SKE 50 Electric, který disponuje baterií o výkonu 80 kWh. Ta je umístěná v dolní poloze pod kapotou, takže zvyšuje stabilitu traktoru. Traktor je schopen pracovat tři až šest hodin v závislosti na pracovní zátěži. Traktor disponuje pěti elektromotory. Každá náprava a každý vývodový hřídel (přední a zadní) má vlastní elektromotor. Pátý elektromotor zvyšuje výkon hydraulického čerpadla pro závěsy a pomocné hydraulické ventily. Traktor má též rekuperační brzdný systém, který při brzdění zajistí dobíjení baterie.

RIGITRAC SKE 50
RIGITRAC SKE 50

Posledním traktorem této kategorie je New Holland Methane Power. Jedná se o nejnovější generaci traktoru na plyn.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv výrobců

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.