TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

TürkTraktör vyrobil miliontý traktor

Zveřejněno: 2. 6. 2022

Turecký výrobce dosáhl milníku jednoho milionu traktorů. TürkTraktör, společný podnik společností Koç Holding a CNH Industrial, vyrábí traktory pro značky New Holland, Case IH a Steyr. Miliontý kus, který opustil výrobní linku, byl New Holland TR5.110.

Miliontý kus, který opustil výrobní linku, byl New Holland TR5.110.

Společnost TürkTraktör vyrábí traktory, motory (dosud více než 600 000 kusů) a všechny díly ve svých dvou závodech v Ankaře (25 ha) a Sakarya Erenler (40 ha). Druhý jmenovaný závod je považován za jeden z největších evropských závodů na výrobu traktorů se čtyřmi montážními linkami, dvěma lakovnami s osmi plně automatickými roboty a šesti zkušebnami traktorů. Výrobní kapacita obou továren je 50 000 traktorů ročně.

Bloky motorů, klikové hřídele, hlavy válců, brzdové systémy, nápravy, hřídele a převodovky se vyrábějí přímo v závodě a oba závody, které dodávají díly i do dalších závodů CNH Industrial, jsou hlavním konstrukčním centrem pro traktory New Holland řady TDD a Case IH JX, které se na některých trzích stále prodávají. Jsou také hlavním výrobním střediskem pro traktory lehké řady a jediným konstrukčním a výrobním střediskem pro převodovky řady 66.

Jeden z největších traktorových výrobních závodů v Evropě.
Jeden z největších traktorových výrobních závodů v Evropě.

Řada New Holland T6 (116 – 145 koní, trojice čtyřválcových a dvojice šestiválcových modelů), která byla uvedena na trh loni v létě, je nejvýkonnější řadou vyráběnou společností TürkTraktör. Vyrábí se pro turecký trh, proto označení řady TR. Pro zajímavost, první traktor vyrobila společnost v roce 1955. Stotisící traktor opustil výrobní linku v roce 1978. V listopadu 2007 sjel z linky 500 000. kus a v roce 2016 traktor s pořadovým číslem 800 000.

TürkTraktör vyrábí také stavební stroje pro Case IH a New Holland v závodě v Izmiru.