50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Uživatelsky přívětivý traktor Case IH Magnum AFS Connect je připraven na zemědělství 4.0

Zveřejněno: 16. 8. 2021

Case IH Magnum AFS Connect, vloni oficiálně uvedený na český trh, nabízí novou úroveň vzdáleného monitoringu a propojení s dalšími systémy. Všem, kteří mají zájem o jeden z nejpokročilejších traktorů na trhu, toho však nabízí ještě více. Naše redakce si mohla prohlédnout traktor Case IH Magnum 400 AFS Connect v Hustopečích ještě před tím, než odjel ke svému novému majiteli.

V České republice již pracuje několik kusů nové generace oblíbené řady traktorů Magnum. Zdroj foto - Ondřej Novotný

Mezinárodní premiéra sedmé generace traktoru Case IH Magnum AFS Connect proběhla v roce 2019 na veletrhu Agritechnica v Německu. Vyhýbá se radikálním konstrukčním změnám, ale nabízí zcela nové pracoviště obsluhy, elektronické řídicí systémy a vzdálené připojení k externím systémům či agregovaným strojům. Díky telematickým systémům AFS Connect Magnum pozvedává monitorování a správu dat na zcela novou úroveň, a udává tak směr vývoje dalších modelových řad traktorů Case IH. Traktor před příchodem na trh podstoupil rozsáhlé testování, a to nejen na poli, ale i v americkém Burr Ridge v Illinois jakožto 3D koncept.

Vlajková loď Magnum 400 AFS Connect se od ostatních liší převodovkou

V České republice již pracuje několik kusů nové generace oblíbené řady traktorů Magnum. Jde celkem o pět modelů s výkonem od 351 do 435 koní. Řada byla rozšířena o model Magnum 400 AFS Connect pro ještě náročnější polní práce a přepravní operace. Právě tento model si mohla redakce Agroportal24h.cz detailně prohlédnout v Hustopečích ještě před tím, než odjel ke svému majiteli.

Alfou a omegou modelu Magnum 400 AFS Connect je všestrannost. Jedná se o skutečný víceúčelový traktor, který uspěje v širokém spektru pracovních činností, kterým se dokáže přizpůsobit.

Všechny modely jsou osazeny šestiválcovými motory FPT Industrial Cursor 9 o objemu 8,7 litru. Využívají plynulou převodovku CVXDrive nebo FullPowershift převodovku PowerDrive 18x4 či PowerDrive 19x4.

Zadní závěs má kapacitu až 11 700 kg a přední až 4 090 kg.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Zadní závěs má kapacitu až 11 700 kg a přední až 4 090 kg. Zdroj foto - Milan Jedlička

Vlajková loď Magnum 400 AFS Connect se od zmíněných modelů liší dvěma zásadními díly. Jedním z nich je motor FPT Cursor 9 umožňující přenášet maximální výkon 320 kW/435 koní na převodovku. Novinkou je také vylepšená převodovka PowerDrive 21x5 umožňující dosáhnout nejvyšší pojezdové rychlosti při nižších, tj. úspornějších otáčkách motoru. Traktor díky ní může provádět náročnější pracovní operace nad rámec funkcí minulé generace Magnum. Propůjčuje mu také již zmíněnou všestrannost nasazení.

Vlajková loď Magnum 400 AFS Connect se od zmíněných modelů liší dvěma zásadními díly. Jedním z nich je motor FPT Cursor 9 umožňující přenášet maximální výkon 320 kW/435 koní na převodovku.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Vlajková loď Magnum 400 AFS Connect se od zmíněných modelů liší dvěma zásadními díly. Jedním z nich je motor FPT Cursor 9 umožňující přenášet maximální výkon 320 kW/435 koní na převodovku. Zdroj foto - Milan Jedlička

Vybrané modely lze pořídit i v polopásové verzi Rowtrac.

Způsob ovládání je na uživateli: přes dotykovou obrazovku nebo tlačítka

Vnitřek kabiny traktoru Magnum AFS Connect byl kompletně přepracován, čímž bylo vytvořeno nové pracovní prostřední pro obsluhu. Některé ovládací prvky a znaky typické pro Case IH byly zachovány, avšak zásadně modernizovány. Jde například o informační displej a novou loketní opěrku Multicontroller. Pokročilé a zároveň intuitivní ovládání bylo jádrem vývoje nových provozních ovládacích prvků a vizualizace dat v novém Magnumu. Zejména nově navržená loketní opěrka Multicontroller s joystickem disponují volně konfigurovatelnými tlačítky umožňujícími nejen rychlé nastavení traktoru, ale také ovládání hydrauliky či připojeného nářadí. Na loketní opěrce se nachází i otočný ovladač pro ovládání monitoru.

Maska traktoru je rozměrná proto, aby zajistila dobrý přístup vzduchu k chladičům.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Maska traktoru je rozměrná proto, aby zajistila dobrý přístup vzduchu k chladičům. Zdroj foto - Milan Jedlička

Kabina má zcela nový interiér, jehož provedení se přibližuje stylu uplatňovanému v automobilech. Nachází se v ní otočné sedadlo a výkonnější klimatizace a topení. Dveře bez středového sloupku s možností vybavení stěračem poskytují řidiči lepší rozhled. V noci obsluha uvítá výkonné LED osvětlení kolem kabiny a na čelní masce traktoru. Na ni, stejně jako do zadní části traktoru, lze namontovat kameru – pro snadnou agregaci závaží nebo strojů. Obraz z kamer se přenáší přímo do monitoru AFS Pro 1200, který umožňuje zobrazovat záběry až čtyř kamer naráz. Výbava může zahrnovat také senzory monitorování tlaku v pneumatikách, teleskopická zrcátka nastavitelná ze sedadla řidiče a volitelný poloaktivní systém odpružení kabiny.

Náprava je vždy odpružená a mazacích míst má minimum.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Náprava je vždy odpružená a mazacích míst má minimum. Zdroj foto - Milan Jedlička

Moderní zemědělské společnosti se dnes potřebují spoléhat nejen na výkon traktoru, ale také na přesnost jeho práce a konektivitu. Magnum AFS Connect je reakcí na rozmach zemědělství 4.0, proto v jeho názvu poprvé nacházíme slovní spojení AFS Connect (Case IH Advanced Farming Systems). Toto označení odráží důležité inovace z hlediska konektivity. Nový Magnum je vybaven inovovaným softwarem, hardwarem a bezdrátovým připojením umožňujícím nepřetržitý a okamžitý přenos dat z traktoru během všech jeho činností. Chce-li zemědělec zefektivňovat pracovní procesy, zvyšovat výnosy a zisk a hospodařit udržitelně, zaznamenávání a evidence dat, které jsou nedílnou součástí tzv. precizního zemědělství, je pro něj naprosto klíčové. Magnum AFS Connect byl proto vyvinut tak, aby dokázal zaznamenávat nejen provozní údaje, jako je poloha stroje, probíhající pracovní operace, hladina paliva, ale také informace o zpracované ploše a aplikačních dávkách hnojiv nebo pesticidů.

I z praktického hlediska je konstrukce traktoru uzpůsobena tak, aby měla obsluha vždy bezproblémový přístup ke všem hlavním místům pro údržbu.  Zdroj foto - Milan Jedlička
I z praktického hlediska je konstrukce traktoru uzpůsobena tak, aby měla obsluha vždy bezproblémový přístup ke všem hlavním místům pro údržbu. Zdroj foto - Milan Jedlička

Přístup ke správě dat generovaných traktorem umožňuje displej AFS Pro 1200 propojený s portálem Case IH AFS Connect dostupným prostřednictvím platformy mycaseih.com. Nový displej využívá operační systém AFS Vision Pro, který obsluha může nakonfigurovat dle aktuálních preferencí. Jeho prostřednictvím zemědělec spravuje farmu, flotilu strojů a data ze své kanceláře nebo mobilního zařízení, sleduje aktuální operace na poli, získává informace o stroji, agronomická data a další, přičemž vše je zaznamenáváno v reálném čase. Přenos dat probíhá bezdrátově, díky absenci paměťových karet USB je eliminováno související riziko ztráty nebo poškození. Majitelé a manažeři farem mohou sdílet vybraná agronomická data s partnery třetích stran podle svého výběru – například s agronomem – a provozní údaje traktoru se svým prodejcem.

Snadná údržba i servis

Nový software, displej a kompletně přepracované hardwarové prostředí otevírají další možnosti vzdálené podpory: například eventuálně vzdáleně nahrávat pokyny pro obsluhu nebo poskytnout prodejcům přístup k datům stroje pro usnadnění konfigurace traktoru a jeho údržby při jednání se zákazníkem.

I z praktického hlediska je konstrukce traktoru uzpůsobena tak, aby všechna místa denní údržby byla okamžitě dosažitelná z jednoho místa. Tato místa jsou soustředěna na levé straně traktoru. Snadno lze kontrolovat stav chladicí kapaliny, zanešení chladičů, vzduchové filtry, stav motorového, převodového a hydraulického oleje. Výhodné je také separátní umístění jednotlivých chladičů, tudíž se lépe čistí a jsou účinnější, což je zejména u takto výkonného traktoru předurčeného pro těžkou práci na poli vysoce žádoucí. Všechny chladiče lze odklopit.

Nový software, displej a kompletně přepracované hardwarové prostředí otevírají další možnosti vzdálené podpory.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Nový software, displej a kompletně přepracované hardwarové prostředí otevírají další možnosti vzdálené podpory. Zdroj foto - Milan Jedlička

Maska traktoru je rozměrná proto, aby zajistila dobrý přístup vzduchu k chladičům. Dokonce i mezichladič stlačeného vzduchu má vlastní mřížku pro nasávání vzduchu. Zapínání viskózního ventilátoru viscotronic zajišťuje elektronická řídicí jednotka motoru. Rozvody motoru, který je nastaven na nejefektivnější spalování (křížová hlava válců umožňuje lepší plnění válců chladnějším vzduchem pro lepší spalování, větší točivý moment a nižší spotřebu paliva), se nachází v jeho zadní části.

Nový majitel obdrží i přehledné karty (rychlý návod) s popisem základních funkcí traktoru, displeje a navigace.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Nový majitel obdrží i přehledné karty (rychlý návod) s popisem základních funkcí traktoru, displeje a navigace. Zdroj foto - Milan Jedlička

K traktoru je dodáván podrobný a zároveň přehledný návod v tištěné podobě. Kromě něj nový majitel obdrží i přehledné karty (rychlý návod) s popisem základních funkcí traktoru, displeje a navigace. Návod v elektronické podobě s fulltextovým vyhledáváním lze zobrazit i skrze monitor v kabině traktoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Ondřej Novotný

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.