Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

V důsledku špatných zkušeností s použitými stroji přistoupil farmář k investici do nové techniky značek SaMASZ, Simpa a Zetor

Zveřejněno: 27. 12. 2020

Tomáš Karafa začal v roce 2017 hospodařit v Mikulášovicích na Šluknovsku. V současnosti spravuje třicet hektarů trvalých travních porostů, které zajišťují krmivovou základnu pro jeho koně a ovce. V budoucnu má v plánu tuto výměru rozšířit o další desítky hektarů. Občas také nabízí agroslužby v oblasti sklizně travních porostů, mulčování, rozmetání hnoje, zemědělské dopravy a ustájení koní.

Žací stroj SaMASZ Samba 280 se vyznačuje nízkými provozními náklady a většinu servisních prací si může uživatel provádět sám

Tomáš Karafa se k hobby farmaření dostal přes jízdy na koni, které měl v počátcích předplacené. Později přikročil ke koupi vlastních koní, které už ustájil ve vlastních prostorech. „Původně jsem hledal zemědělskou usedlost. To ale neklaplo, a tak jsem koupil pozemky. Tam jsem měl dva koně a když už jsem měl pozemky, začal jsem nakupovat techniku,“ seznámil redakci Agroportal24h.cz Karafa se začátky svého hospodaření. Následně „rostla chuť“ po větší výměře pozemků, a tak farmář rozšířil původních sedm hektarů na třicet.

„Stroje, které vlastním, jsou pro farmáře jako já, ideální. Farmáři v okolí mají většinou starou mechanizaci, takže tato technika je ve srovnání s nimi luxusem za přijatelnou cenu. ”
Tomáš Karafa, Jedetraktor.cz - stáj a agroslužby na Šluknovsku

Není nad českou rodinnou firmu

Původně Karafa chtěl, aby sklizeň trvalých travních porostů obstarávaly zemědělské služby. Nikdo z okolních farmářů to však nebyl ochoten zajistit. Uvažoval proto o pořízení malotraktoru, s nímž by byl schopen spravovat celých sedm hektarů. Jenže malotraktor s kabinou vyjde na cca půl milionu korun. S ohledem na pořízení dalších pozemků se jako lepší volba nakonec jevila investice do standardního traktoru. „Začal jsem tedy zjišťovat, jaké jsou možnosti u větších traktorů. Když kupuji něco takto důležitého, obešlu poptávkami různé prodejce a výrobce konkrétního stroje. Původně jsem chtěl pořídit traktor s čelním nakladačem v Polsku. Tamní prodejce ale traktor nestihl do první seče dodat a nechtěl ani dodat domluvený nakladač. Nemám rád, když se na něčem dohodneme a pak je to jinak. Nakonec měla všechny potřebné stroje skladem firma N&N Košátky. Je to česká firma a je s ní domluva. Zpětně hodnotím, že jsem udělal dobře, protože z hlediska záruky a servisu jsou na tom N&N Košátky dobře,“ upřesnil Karafa, jak se dostal k firmě N&N Košátky s.r.o., která působí v regionech Kropáčova Vrutice, Slaný, Hodkovice a Děčín.

Většinu strojů dodala firma N&N Košátky s.r.o.
Většinu strojů dodala firma N&N Košátky s.r.o.

Zároveň si pochvaluje servis: „Zavolám a jsou ochotní, letos jsem lisoval a než jsem vychytal obsluhu nového lisu, tak jsem zavolal do Košátek, kde se se mnou ochotně půl hodiny bavili. Měl jsem problém s náhonem u traktoru během lisování a nedávno jsem rozbil okno. Servis Košátek v obou případech zareagoval rychle. Mají slušný servis a jsem s nimi spokojen, a to i s dodávkou náhradních dílů.“ Karafa dává před použitými stroji přednost pořízení nové techniky.

Boj s lupinou

Na techniku jsme se zajeli podívat na Karafovu farmu na louku nedaleko obce Kunratice. Senoseč zajišťoval traktor Zetor Major 80 CL s žacím strojem SaMASZ Samba 280. „Pozemky, které jsem převzal, byly v dezolátním stavu. Předešlí majitelé pobírali dotace na chřástala, takže nesměli hnojit a později sekali, takže se stihli vysemenit všechny plevele. Hodně mám problém s lupinou,“ uvedl Karafa. Loňský výnos činil kupříkladu pouze deset balíků o průměru 120 cm na hektar. Letos byla situace poněkud odlišná: „Letos pořád pršelo. Potřebuji, aby čtyři dny svítilo slunce, aby vše vyschlo a mohlo se začít lisovat. Kvůli lupině, která většinou vytlačí ostatní porosty, jsem chtěl začít sekat prvního června. Kvůli dešti jsem se k tomu ale dostal až v půlce července, takže byla tráva už vysoká a dlouho schla,“ uvedl. V době naší návštěvy na konci srpna už měl slisováno celkově 130 balíků.

Efektivitu předsoušení pícnin by bylo možné navýšit také jejich úpravou kondicionérem, který láme a mačká píci. SaMASZ je vyrábí ve dvou provedeních – prstový kondicionér a mačkací válce.

Kvalitní provedení žacího stroje SaMASZ očima strojaře

SaMASZ Samba 280 (největší model z řady Samba) je ideálním diskovým žacím strojem pro traktor Zetor Major 80 CL, respektive pro traktory od výkonu 60 koní. Při senoseči činila pracovní rychlost 10 km/h – mohla být větší, ale z důvodu nerovností na louce na úkor komfortu v kabině. Traktor jel, jak se říká „na půl plynu“. Dodatečně majitel plánuje traktor vybavit také přední vývodovou hřídelí pro čelní žací stroj, čímž se při seči zvýší denní výkonnost.

Jde o robustní žací stroj s lehkým rámem, který působí na terén nízkým tlakem. Dokazují to i slova Karafy, který vystudoval strojní průmyslovou školu – sváry na žacím stroji hodnotí jako velmi zdařilé
Jde o robustní žací stroj s lehkým rámem, který působí na terén nízkým tlakem. Dokazují to i slova Karafy, který vystudoval strojní průmyslovou školu – sváry na žacím stroji hodnotí jako velmi zdařilé

Jde o robustní žací stroj s lehkým rámem, který působí na terén nízkým tlakem. Dokazují to i slova Karafy, který vystudoval strojní průmyslovou školu – sváry na žacím stroji hodnotí jako velmi zdařilé. „Že takový žací stroj perfektně funguje, se může jevit v dnešní době jako standard, ale není tomu tak. Když někdy vidím výrobky jiných firem vyrobené na východě, spatřuji ošizený materiál, špatné sváry a poznám, že byla zvolena špatná výrobní technologie,“ uvedl majitel. Na nerovné louce žací stroj prokázal velmi dobrou schopnost kopírování terénu, která je konkrétně na tomto stroji oceňována i v odborných zahraničních testech. Vysokou úroveň kopírování a plynulé nastavení tlaku na terén obstarávají odlehčovací pružiny. Sklápění z přepravní do pracovní polohy, a naopak je řešeno hydraulicky. Při transportu se žací stroj automaticky mechanicky zablokuje. Přenos výkonu provádí čtyři klínové řemeny se samonapínacím systémem. Ochranu proti poškození zajišťuje mechanické bezpečnostní zařízení aktivující se při najetí na překážku. Před odlétajícími předměty chrání traktor a obsluhu v ní odolná clona, pod kterou se nachází osvědčená žací lišta LiteCut.

Žací stroj SaMASZ Samba 280 se vyznačuje nízkými provozními náklady a většinu servisních prací si může uživatel provádět sám. Nože se mění velmi jednoduše. Disky, nože a šrouby nožů jsou kalené, a tím pádem maximálně odolné. Celkově je žací lišta robustní a šroubovaná. Skládá se z modulů disků se standardně dodávaným systémem ochrany safeGEAR, který chrání kola v žací liště. Jejich případná výměna je proto jednoduchá a proveditelná přímo na poli. Nože, stejně jako jejich držák, lze taktéž snadno vyměnit za pomocí speciální páky na zadní straně žací lišty. S žacím strojem neměl Karafa zatím žádné problémy a funguje k veškeré jeho spokojenosti.

Lis Sipma a traktor Zetor

Posečenou trávu po několika dnech Karafa shrnuje paprskovým shrnovačem, který plní také funkci obraceče. V případě větší hmoty ale už nefunguje podle představ majitele: „Paprskový shrnovač chci nahradit. Funguje relativně dobře, ale jen když s ním jedu rovně.“

K lisování využívá Tomáš Karafa lis Sipma 1221 Farma Plus s pevnou lisovací komorou, jež zajistí maximální stlačení balíku po jeho obvodu, přičemž jádro zůstává utuženo méně, což je výhodné právě při lisování sena a zavadlé píce. Lis využívá pokročilejší válcovo-řetězovou lisovací komoru, která dosahuje vyššího stupně stlačení a vytváří lepší podmínky pro kvašení. Současně zamezuje zastavení balíku v komoře během sběru suchého a kluzkého materiálu. Lis také disponuje mechanickou blokádou komory (šířka 1200 mm, průměr 1200 m), která umožňuje dosáhnout vyššího stupně stlačení, odlehčuje hydrauliku traktoru a zvyšuje stupeň utužení hmoty. Lis standardně váže seno do motouzů, leč Karafa využívá vázání do sítě (výbava na přání). Celý balík je pak podán koním.

K lisování využívá Tomáš Karafa lis Sipma 1221 Farma Plus s pevnou lisovací komorou. Veškerou závěsnou techniku připojuje k traktoru Zetor Major 80 CL, který využívá i s čelním nakladačem pro manipulaci s balíky (foto Tomáš Karafa)
K lisování využívá Tomáš Karafa lis Sipma 1221 Farma Plus s pevnou lisovací komorou. Veškerou závěsnou techniku připojuje k traktoru Zetor Major 80 CL, který využívá i s čelním nakladačem pro manipulaci s balíky (foto Tomáš Karafa)

Veškerou závěsnou techniku Tomáš Karafa připojuje k traktoru Zetor Major 80 CL, který využívá i s čelním nakladačem pro manipulaci s balíky. U traktoru majitel oceňuje, že využívá komponenty renomovaných světových výrobců, a přitom si ponechává mechanickou jednoduchost. Lze jej navíc pořídit za příznivou cenu. K traktoru má ale i pár výhrad, co se komfortu týče. Na nich už ale brněnský výrobce zapracoval, a tak nové Majory přináší nový design, lepší výhled do okolí traktoru, nové umístění světel, ergonomické změny v interiéru či výkonnější klimatizaci.

Dodání strojů, které byly v tomto článku představeny, zajistila obchodní zástupkyně Šárka Švejdová z firmy N&N Košátky, konkrétně pobočky Děčín. Počáteční investice Karafy do všech strojů činila dva miliony korun: „Když máte rodinu a staré stroje, tak se průběžně obměňují. Jenže já nemohl na nic navázat, a tak by potřeba vše nakoupit. Neosvědčilo se mi kupovat použité stroje. Tyto stroje, které vlastním, jsou pro farmáře jako já, ideální. Farmáři v okolí mají většinou starou mechanizaci, takže tato technika je ve srovnání s nimi luxusem za přijatelnou cenu,“ uvedl na závěr Karafa, který většinu vlastní mechanizace zakoupil v roce 2018.

Video majitele strojů.