Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Víceúčelové vozy Pöttinger JUMBO 8000 nově produkují ještě kratší řezanku

Zveřejněno: 5. 4. 2022

Vysoce výkonné víceúčelové vozy Pöttinger JUMBO nově dokážou nařezat o 30 % kratší píci než dříve. To znamená, že kvalita píce je ještě vyšší a je možné dosáhnout vyšší výkonnosti než u samojízdných sklízecích řezaček.

Víceúčelové vozy Pöttinger JUMBO 8000 nově produkují ještě kratší řezanku.

Při současném stavu techniky jsou teoretické délky řezanky u víceúčelových vozů možné minimálně 34 mm. Díky nové koncepci pohonu, rotoru a řezací jednotce s 65 noži a teoretickou délkou řezu 25 mm dosahuje Pöttinger JUMBO 8000 téměř o 30 % kratší délky řezu než dříve. Nová technologie vyžaduje pouze o 15 % vyšší spotřebu energie.

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících kvalitu píce je teoretická délka řezanky. Právě zde se uplatní řezací systém u vozu Pöttinger JUMBO. Krátce řezanou píci lze lépe zhutnit, což vede k rychlejšímu poklesu hodnoty ph. To snižuje riziko chybné fermentace a má pozitivní vliv na stabilitu travní siláže. Na druhou stranu má pozitivní vliv na zdraví a užitkovost zvířat.

Krátká řezanka se lépe dusá na silážní jámě.
Krátká řezanka se lépe dusá na silážní jámě.

Další výhodou je, že do ložné plochy vozu Pöttinger JUMBO se vleze více řezanky (díky krátké délce). Krátká řezanka se také lépe dusá na jámě. Lze snížit množství strojů a pracovní síly potřebné ke zhutnění a rozprostření trávy.

I přes relativně malou rozteč nožů 25 mm je možné použít automatické broušení nožů Pöttinger AUTOCUT.
I přes relativně malou rozteč nožů 25 mm je možné použít automatické broušení nožů Pöttinger AUTOCUT.

I přes relativně malou rozteč nožů 25 mm je možné použít automatické broušení nožů Pöttinger AUTOCUT. Tím lze ušetřit další palivo a čas. Pöttinger AUTOCUT zaručuje neustále ostré nože v provozu. Neustále ostré nože snižují spotřebu energie a paliva až o 20 %.

Nový víceúčelový vůz Pöttinger JUMBO 8000 bude k dispozici od srpna letošního roku.