Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Všechno začalo zrodem sklízeče. Alfons Holmer dovedl kovářskou dílnu na špičku trhu s nakládáním řepy

Zveřejněno: 13. 9. 2021

Holmer Maschinenbau GmbH je německý výrobce sklízečů a nakládacích čističů cukrové řepy, překládacích vozů, systémových nosičů a nástaveb. Společnost sídlí ve městě Schierling/Eggmühl v Bavorsku a je světovým lídrem v oblasti vývoje a výroby samojízdných sklízečů cukrové řepy.

1985: TS 210 s nástavbou pro sklizeň řepy

Alfons Holmer se narodil v roce 1940. Po ukončení základní školy, mezi lety 1955-1958, se vyučil kovářem a obráběčem kovů v kovárně svých rodičů. Následně, v období let 1961 až 1966, se dále vzdělával na několika technických školách. V roce 1967 se mu podařilo složit zkoušku na mistra strojníka zemědělských strojů. O dva roky později převzal kovářskou dílnu svých rodičů a položil tak základy firmy Holmer Maschinenbau.

Vesnická kovárna A. Holmera kolem roku 1969

Zpočátku se podnikání společnosti omezovalo na opravy zemědělských strojů a obchod s nimi. Od roku 1973 rozšířila firma svou působnost o výrobu mlýnků, plotových sloupků, přístřešků, strojů na pokládání kamene a dopravníkových pásů.

V roce 1973 se na Alfonse Holmera obrátila skupina jedenácti zemědělců z okolí (zástupci spolku bavorských pěstitelů cukrové řepy a společnost Südzucker AG), aby se zamyslel nad konstrukcí samojízdného šestiřádkového sklízeče řepy. Oslovena byla také společnost Wilhelm Stoll GmbH, která byla v té době lídrem na trhu v oblasti vývoje a výroby tažených vyorávačů cukrové řepy. Ta však pobídku odmítla.

Vesnická kovárna A. Holmera kolem roku 1969.
Vesnická kovárna A. Holmera kolem roku 1969.

Teprve po vynaložení značných vlastních investic, shromáždění peněz od zúčastněných partnerů a schválení dotace bavorským ministerstvem mohl být vývoj sklízeče zahájen. Na vzniku konstrukce stroje se jako externí spolupracovník podílel i Hermann Paintner, který už v minulosti – v roce 1972 – vyrobil samojízdný sklízeč cukrové řepy ze starých komponentů různých zemědělských vozidel.

Sklízeč Holmer z roku 1975.
Sklízeč Holmer z roku 1975.

Holmer na vývoj samojízdných sklízečů nezanevřel, pomohly i velké pneumatiky

Vlivem velké skepse zemědělců, kteří stále spoléhali na tažené, dvou nebo třířádkové sklízeče, však prodeje samojízdných sklízečů nenaplnily očekávání. S cílem zvýšit prodeje byl pak v roce 1976 zkonstruován prototyp traktoru s nástavbou pro sklizeň řepy, jehož devízou bylo, že byl kompatibilní i s jinými nástavbami. Holmer ale vyvíjel dál i samojízdný stroj a mezitím na trh přišly velkoobjemové pneumatiky. Díky neustávajícímu vývoji a zmíněným pneumatikám mohl být v roce 1977 zkonstruován výkonný stroj, který zároveň nepoškozoval půdu a měl vysokou průchodnost terénem. Čísla související s prodejem samojízdných sklízečů tak začala růst. Souběžně s novým sklízečem byl v letech 1976 až 1986 vyráběn i stacionární stroj pro překládku (nakládání) řepy za pomocí překládacích pásů. Licence na výrobu těchto strojů byla později prodána společnosti Bottmersdorfer Gerätebau und Landwirtschaftliches Lohnunternehmen GmbH. Holmer ve stejné době také vytvořil prototypy nakládacích čističů řepy.

Zatímco v roce 1977 u Holmera pracovalo osm zaměstnanců, v roce 1979 se jejich počet zvýšil na 25. Stejně tak vzrostl ve stejném období i obrat. Kapacita staré dílny již zdaleka nestačila. V roce 1979 se proto firma přestěhovala do nového areálu u Eggmühlu, kde byla vybudována větší dílna spolu s kancelářskými prostory.

Areál Holmer Maschinenbau GmbH v roce 1996
Areál Holmer Maschinenbau GmbH v roce 1996

V následujících letech se obchod s technikou dále rozrůstal a nárůst prodejů byl očekáván také v návaznosti na tehdejší sjednocení Německa. Zájem nové klientely pak přineslo i rozšíření Evropské unie.

V roce 1996 byl konečně vyroben nový typ sklízeče řepy řady Terra Dos. Tento stroj byl již schopen i tzv. krabího chodu, který chrání půdu před utužením a zlepšuje manévrovatelnost stroje. V témže roce Holmer poprvé představil systémový nosič Terra Variant pro aplikaci statkového hnojiva. Ten byl také vybaven pohonem a řízením všech kol.

Holmer Terra Variant 500 v roce 2008
Holmer Terra Variant 500 v roce 2008

Holmer mění majitele a rozšiřuje pole působnosti

V roce 2004 se Alfons Holmer překvapivě rozhodl svou společnost prodat. Rozhodnutí plynulo z faktu, že neměl firmu komu předat. Úspěšnou firmu nakonec získala do svého portfolia investiční společnost Afinum působící napříč různými odvětvími.

Holmer Terra Felis 2 v roce 2012.
Holmer Terra Felis 2 v roce 2012.

Afinum pak v roce 2006 prodala společnost Holmer Maschinenbau GmbH skupině AVIDA, která se mimo jiné zabývá investiční činností. Na konci roku 2007 byla firma Holmer Maschinenbau GmbH dále přeprodána společnosti Bottmersdorfer Gerätebau und Landwirtschaftliches Lohnunternehmen GmbH, která se zabývala také výrobou sklízečů cukrové řepy. Daná transakce a spojení umožnilo společnosti Holmer rozšířit svůj sortiment o samojízdný nakládací čistič řepy. Skupina Avida byla koncem roku 2008 z právních důvodů přejmenována na Triginta Capital.

V roce 2008, po více než 30 letech od založení společnosti, vyvážel Holmer své stroje do všech států, v nichž je pěstována cukrová řepa. Tehdy už v sídle společnosti v Schierling/Eggmühl pracovalo více než 260 lidí a dalších 62 v závodě v Groß Germersleben. V Polsku, Francii, České republice a na Ukrajině byly založeny dceřiné společnosti. Na českém trhu je zapsána jako Holmer CZ, s.r.o. (Kladská 1187/52d, 50003 Hradec Králové, Slezské Předměstí).

V roce 2011 Holmer vyrobil a prodal 212 strojů, z nichž velká část směřovala do Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Číny. Dne 30. června 2012 pak společnost Holmer dodala jubilejní třítisící sklízeč cukrové řepy zákazníkovi v Německu. Šlo o stroj Terra Dos T3, který byl namísto obvyklé červené barvy lakován stříbrnou metalízou. V roce 2019 byl pak na veletrhu Agritechnica prezentován jubilejní sklízeč s číslem 4000 (model Terra Dos T4-40 v bílém provedení).

Jubilejní Holmer Terra Dos T4-40.
Jubilejní Holmer Terra Dos T4-40.

Od 14. března 2013 je tato bavorská strojírenská společnost součástí celosvětově působícího koncernu Exel Industries. Ten se specializuje především na postřikovací techniku pro průmysl a zemědělství. Exel Industries provozuje ve spolupráci se společností EXXACT také vlastní divizi pro vývoj a výrobu sklízečů cukrové řepy.