Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Z klasického návěsu na přepravu sypkých hmot je v mžiku přepravník kapalných látek

Zveřejněno: 6. 9. 2019

Zvýšenou funkčnost a přizpůsobení se přepravě kapalných látek slibuje unikátní technologie Flexcover Combi od výrobce Huesker. Ta umožňuje návěsem určeným pro přepravu sypkých hmot přepravovat kapalné látky.

Systém Flexcover Combi v návěsu Krampe.

Na přepravu sypké hmoty (obilniny, krmivo apod.) se obecně v zemědělské dopravě využívají návěsy či přepravníky a na přepravu kapalných látek (kejda, digestát apod.) cisterny. Jenže systém Flexcover Combi od výrobce Huesker tuto zažitou představu boří – přepravu sypkých a kapalných materiálů kombinuje do jednoho stroje.

Klasický návěs může být vybaven systémem Flexcover Combi a poté využit k přepravě kapalných látek třeba na pole. Je však u návěsu nutné demontovat jeho zadní čelo a nainstalovat speciální systém pro plnění flexibilního vaku, který se umisťuje do ložné plochy návěsu. Tento vak je vyroben z tkaniny potažené PVC a má zvýšenou odolnost vůči UV záření a roztržení. Jeho teplotní odolnost činí od - 30 °C do + 70 °C. Je též odolný proti chemickým látkám, jako je kyselina či dusičnan amonný. Výrobce na něj poskytuje pětiletou záruku, životnost je prý osm let. Pokud vak poškodí ostrý předmět, neroztrhne se. Poškozené oblasti lze opravit. Náhradní vak stojí až pět tisíc eur. Vak třeba v návěsu Krampe Big Body 900 má při plném naplnění objem 26 m3. Hydraulicky poháněné čerpadlo vak naplní za osm minut. Vak je uchycen k vnitřní přední straně návěsu, aby se zabránilo sklouznutí, před plněním je ho nutné ručně rozmotat. Kompletní modul s čerpadlem a pružným vakem je dodáván předem smontovaný, což šetří komplikovanou montáž.

Celá přestavba ve dvou lidech podle výrobce zabere až hodinu. K přestavbě je nutný nakladač či manipulátor, aby usadil ocelový modul/rám s čerpadlem na místo zadního čela návěsu. Během první instalace musí být připojeno hydraulická potrubí pro čerpadlo. Systém je vybaven senzory tlaku, přetlakovými ventily a bezpečnostním indikátorem. Návěs není nutné jakkoliv dále upravovat či zasahovat do jeho konstrukce. Jedinou podmínkou je předem vyvedená hydraulika do zadní části návěsu, pro ovládání řezací hlavy a čerpadla. Připojení hydrauliky je pak klasické k traktoru nebo pomocnému čerpadlu. Celý systém je navržen v souladu s hmotností návěsu (aby nebyly překročeny stanovené limity). Huesker Flexcover Combi je k dispozici v různých velikostech pro každý typ návěsu. Plnění vaku obstarává čerpadlo Börger, na přání pak Vogelsang.

Společnost Huesker díky technologii Flexcover Combi umožňuje kombinovat přepravu dvou různých skupenství látek. Není tak nutné pořizovat cisternu. Díky modulární úpravě se návěs stává multifunkčním, aniž by se drasticky zasahovalo do jeho konstrukce. Samotný Flexcover Combi váží asi 700-800 kg v závislosti na vybavení. Testy v Německu prokázaly, že během dopravy není poznat, že se veze tekutý obsah - nebylo cítit žádné kolísání, houpání ani zpožděné brzdění (systém úspěšně prošel zkouškami TÜV Süd). Takto přepravovaný materiál se využije třeba při plnění dokovacích stanic umístěných na okraji pole. Pokud je vak naplněn do poloviny, doporučuje se při vypouštění návěs trochu naklonit.

Výrobce nabízí i variantu Flexcover Combi Plus. Jedná se o výše popsaný systém, který je ale integrován do klasického hliníkového kamionového návěsu. Jeho největší výhodou je, že se nemusí demontovat v případě, když chce řidič přepravovat sypký materiál. Navíc se nemusí ručně vak rozmotávat. Výrobce vidí výhodu v tom, že taková souprava jezdí vždy vytížená – cestou tam například veze hnůj a zpět kejdu (může vozit i pesticidy, solné roztoky apod.). Systém Flexcover Combi Plus je opět plně integrován do zadního čela návěsu. Návěs má objem 50 m³ pro sypký materiál.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Huesker

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.