Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Zásobník na tekutá hnojiva pro použití během setí se uplatní v suchých oblastech

Zveřejněno: 31. 12. 2019

Firma Amazone s novým zásobníkem na tekutá hnojiva cílí na velké zemědělské podniky hospodařící v suchých oblastech. Aplikace tekutého hnojiva během výsevu přináší řadu výhod. Zásobník je určen pro spojení se secími stroji Amazone.

Zásobník na tekuté hnojivo Amazone Fertiliser Delivery Cart FDC

Firma Amazone vyvinula zásobník Fertiliser Delivery Cart FDC, který lze využít v kombinaci se širokozáběrovým secím strojem Amazone Primera DMC, EDX nebo Condor. Zásobník je určen na tekutá hnojivo a umisťuje se mezi traktor a tažený secí stroj. Kapalné hnojivo je dopravováno do botek pomocí čerpadla. Výsev a hnojení se tak zvládne při jednom přejezdu. Hnojení přímo u semen podporuje rostliny hned na začátku růstové fáze. Aplikace tekutého hnojiva se uplatní v suchých oblastech, kde granulované hnojivo dosahuje svých limitů.

Výše jmenované secí stroje Amazone disponují i zásobníkem na granulované hnojivo. V případě potřeby tak bude možné při jednom přejezdu provádět nejen výsev, ale i hnojení jak tekutým, tak pevným hnojivem – v tom případě mohou být rostliny optimálně zásobovány živinami.

Zásobník se skládá ze dvou nádrží, z nichž každá má objem 3 000 l. Obě nádrže mají standardně hladinoměr. Kromě nádrží na hnojivo jsou k dispozici dvě oplachovací nádrže o objemu 300 l. Všechny nádrže jsou bezpečně přístupné přes pracovní plošinu.

Hmotnost je optimálně rozložena přes dvě velké pneumatiky s rozměrem 700/50/26,5. Pro optimální rozložení hmotnosti a zlepšení trakce traktoru je oj standardně vybavena závažím. Oj má též standardně hydraulický válec pro připojení a odpojení secího stroje a pro vodorovné vyrovnání stroje. Samozřejmostí je zadní závěs pro agregaci secího stroje.

Dávkovací systém je schopen aplikovat v rozmezí 40 l až 300 l/ha. Přesná kontrola dávky se provádí pomocí počítače AmaSpray+. O plnění nádrží se stará samostatné čerpadlo s průtokem 500 l/min. Zásobník je schopen aplikovat hnojivo do rychlosti 20 km/h.

Pokusy v Rusku z roku 2018 - porost je díky výsevu a současné aplikaci tekutého hnojiva více hustý
Pokusy v Rusku z roku 2018 - porost je díky výsevu a současné aplikaci tekutého hnojiva více hustý

Zásobník FDC je vhodný pro použití v suchých oblastech, neboť při použití tekutého hnojiva půda neztrácí tolik zbytkové vlhkosti – hnojivo nemusí být rozpuštěno, aby se dostalo k rostlinám (jako je tomu u granulovaných hnojiv). Kapalné hnojivo je navíc možné aplikovat i při nízkých teplotách. Zásobník byl testován v sezóně 2018 v Rusku.

Zásobník byl představena spolu s čelním zásobníkem, novou nádrží, univerzálním výsevním zařízením Amazone na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Amazone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.