Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zazimování strojů v Rusku. Proč mají některé traktory a kombajny bílé pneumatiky

Zveřejněno: 19. 2. 2021

Pokud v zimním období zavítáte na soukromé a státní ruské farmy, naskytne se vám pohled na odstavenou sezónní techniku, která nese řadu praktických úprav pro co nejlepší ochranu před zimním obdobím.

O správném skladování nyní v Rusku informuje konkrétně předpis (norma) GOST 7751-2009. Zdroj foto - Jurij Leontjev

Na některých fotografiích z Ruska si lze povšimnout odstavené techniky, která má bílé pláště. Pokud nevíte, proč tomu tak je, následující řádky vám to objasní. Ve skutečnosti je vše velmi jednoduché – takto provozovatelé zemědělských strojů připravují svou techniku pro dlouhodobé skladování.

Toto je podle ruského předpisu špatné dlouhodobé skladování techniky. Zdroj foto - Jurij Leontjev
Toto je podle ruského předpisu špatné dlouhodobé skladování techniky. Zdroj foto - Jurij Leontjev

Mnoho traktorů a samozřejmě sklízecích strojů, funguje sezónně, tedy pouze několik měsíců v roce. Pravidla pro dlouhodobé skladování zemědělské techniky jsou vysvětlena v provozních příručkách jednotlivých strojů. O pravidlech skladování také informuje samotný stát (v našem případě Rusko) prostřednictvím tzv. předpisu GOST. Mimochodem, Sovětský svaz měl dokument nazvaný „Pravidla pro skladování traktorů, automobilů a zemědělských strojů v kolektivních a státních farmách“.

Proč mají některé traktory a kombajny bílé pneumatiky? Zdroj foto - Jurij Leontjev
Proč mají některé traktory a kombajny bílé pneumatiky? Zdroj foto - Jurij Leontjev

O správném skladování nyní v Rusku informuje konkrétně předpis (norma) GOST 7751-2009 (v platnost přišel v roce 2011, namísto sovětského předpisu GOST 7751-85). Tento předpis je mezinárodní – týká se kromě Ruska také Ázerbajdžánu, Arménie, Běloruska, Gruzie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Ukrajiny.

Předpis mimo jiné informuje o ochraně motoru či podvozku stroje – zejména pneumatikám, které jsou drahé a vyžadují zvláštní péči. Dočíst se lze například, že kolový traktor (nebo kombajn) při dlouhodobém skladování musí být podepřen a musí být postaven na speciálních podpěrách pod přední a zadní nápravou tak, aby nebyly pneumatiky zatíženy. Podle předpisu je pak nutné tlak v pneumatikách snížit na 70 % jmenovité/pracovní hodnoty, kola umýt a povrch pneumatiky pokrýt speciální ochranou (nebo voskem) proti světlu. Pro tento účel se používají i různé směsi (nebo vápno) způsobující onu bílou barvu.

Na některých farmách nechybí u zemědělských stroj ani tradiční modlitební služba za přítomnosti faráře. Zdroj foto - Jurij Leontjev
Na některých farmách nechybí u zemědělských stroj ani tradiční modlitební služba za přítomnosti faráře. Zdroj foto - Jurij Leontjev

Faktem je, že pod vlivem ostrého slunečního světla se pneumatiky traktoru nebo kombajnu ničí a ztrácejí důležité vlastnosti: pevnost a pružnost. A při dlouhém zatížení (když stroj dlouho stojí) ztrácejí pneumatiky svůj správný tvar.

Perlička na závěr: na některých farmách nechybí u zemědělských stroj ani tradiční modlitební služba za přítomnosti faráře - aby na jaře bylo pěkné počasí.