TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Zetory nově míří do Texasu, v Severní Americe se využívají na farmách i při práci na silnici

Zveřejněno: 7. 11. 2019

České traktory Zetor využívají zemědělci po celém světě. Od 80. let si drží silné postavení také v Severní Americe, kde se rozšiřují do stále většího množství států. Zatím posledním z odškrtnutých polí na mapě je Texas.

Zetor Forterra

Prvopočátky působení Zetoru na severoamerickém kontinentu spadají do konce 60. let. Před uvedením traktorů ze zahraničí muselo totiž dojít k otestování jejich kvality na některém z renomovaných pracovišť. V tomto případě se jednalo o zkušebnu na americké University of Nebraska v Lincolnu.

Další stopu zanechaly české traktory v Severní Americe, konkrétně v Kanadě, ve druhé polovině 70. let a ve větším rozsahu na počátku let 80. Společnost Motokov Canada Inc. v Torontu se stala výhradním dovozcem těchto traktorů s ročním prodejem kolem 500 kusů.

Ve Spojených státech amerických má Zetor stabilní základnu od roku 1983. S prodejem zde začala společnost American Jawa Ptd. ve městě Plainview ve státě New York. Hned v prvním roce se zde prodalo tři tisíce traktorů a obchodní síť se rozšířila na 50 dealerů. Za téměř čtyřicetileté působení se zde prodalo více než 27 tisíc traktorů Zetor.

V současné době zastupuje Zetor v Severní Americe dceřiná společnost ZETOR NORTH AMERICA, Inc. Na tamějším trhu jsou k dispozici modelové řady Major, Proxima a Forterra o výkonech od 45 do 150 koní. Díky široké síti dealerů se traktory snáze dostávají přímo ke koncovým zákazníkům v jednotlivých zemích. Naposledy navázala společnost spolupráci letos v červenci s dealerem v Texasu.

Zákazníky v Severní Americe si traktory Zetor získaly zejména díky nízkým provozním nákladům, spolehlivosti strojů, dlouhé živostnosti a jednoduchému ovládání. Využívají se tu zejména v chovatelství, mlékárenství a při údržbě silnic.

Zetor si prostřednictvím dceřiné společnosti nenechává ujít příležitosti, jak být blízko koncovému zákazníkovi. Už patnáct let se proto účastní únorového veletrhu National Farm Machinery Show v Louisville v Kentucky, který patří k největším veletrhům s agrární technikou v USA s každoroční účastí více než 300 tisíc návštěvníků. Letos se zde představil Major HS 80 v novém designu. Nenechává si však ujít ani menší akce, jako například Labour Day v Jacksonvillu na Floridě připomínajícím náročnost práce farmářů v USA a Kanadě.

Působení českého zemědělského segmentu podporuje v Severní Americe také česká ambasáda. V loňském roce uspořádala ve městě Washington České farmářské dny s cílem pomoci českým firmám s propagací a navázání spolupráce s potenciálními obchodními partnery.

Zetor příští rok chystá řadu modernizací svých traktorů a vstup na nové exotické trhy.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Zetor

1) redakčně upraveno z tiskových materiálů

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.