Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

10 nejčastějších příčin poruch. Jak jim předcházet?

Zveřejněno: 1. 7. 2018

Ať už se jedná o starší nebo moderní zemědělskou techniku, vždy dojde dřív nebo později k nějaké poruše. Řadám z nich lze ale jednoduše předcházet. Američané vytvořili seznam deseti nejčastějších poruch – a jak jim předcházet.

ilustrační foto welcomia (shutterstock)

Každý prostoj techniky stojí nemalé peníze, obzvláště v sezóně. Proto je nutné dbát na údržbu a předcházet poruchám. Těchto 10 problémů představuje téměř 50 % poruch, píše farmindustrynews.com.

1. Ignorování návodu k obsluze

Někteří zemědělci nikdy neotevřeli návod k obsluze k danému stroji. Většina toho, co potřebují vědět, je právě tam – včetně seznamu chybových kódů a vysvětlivek k nim. Uživatelská příručka obsahuje také seznam údržeb či kalibrační pokyny. Většina otázek je řešena v sekci odstraňování problémů, takže zemědělci mohou vyřešit problémy i sami, aniž by museli čekat na technika. Další variantou je co nejpřesněji předem obeznámit technika se závadou na stroji – ten se pak lépe připraví, než dojede k porouchanému stroji - závada tak může být rychleji vyřešena.

2. Nesprávná údržba

Přeskakování denní údržby je další chybou, která může způsobit prostoje. Vždy je nutné dodržovat denní údržbu (kontrolovat body mazání, hladinu provozních kapalin, tlak v pneumatikách apod.). S příchodem nových motorů plnící emisní normu Tier 4f souvisí také doplňovaní nekvalitní, levnější močoviny, což může vést k dalším problémům v oblasti úpravy spalin. Majitelé strojů by také měli pravidelně vyměňovat palivové filtry a kontrolovat řetězy, převodovky a pásy. Nadměrně opotřebené součástky také včas vyměňovat.

3. Špatné elektrické připojení

Tomuto problému je těžké zabránit a je stále častější, protože stále více strojů je elektronicky řízeno. Čištění prachu a nečistot kolem konektorů však může pomoci. Při čištění použijte stlačený vzduch namísto vody.

4. Nadměrné zatěžování stroje

Neustálý provoz strojů na maximálně možné výkonové hranici může způsobit nadměrné opotřebení dílů a způsobit vážnou, až totální, poruchu.

5. Nekompletní odstranění opotřebované součástky

Když se někde něco zlomí, přetrhne apod., často se stává, že se vymění pouze tato část, ale na další součástky, které způsobí tuto počáteční poruchu, už se nedostane. Výměna pouze zlomených/přetrhaných součástek je pouze dočasná oprava, která může v časech prostojů stát hodně peněz.

6. Špatné utažení

Přílišné napnutí řemenu nebo řetězu může vést k přetržení nebo nadměrnému opotřebení. Je nutné se ujistit, že se řemen pohybuje rovně a že řetězy a řemeny jsou ve správném napětí tak, aby neklouzaly nebo se nedaly zlomit. Je nutné se také ujistit, aby se vše pohybovalo správnou rychlostí.

7. Nevhodné parkování

I když v mnoha případech nikomu nic nezbývá, než parkovat stroj pod širým nebem, přináší to svá rizika. Stroje vytváří prach, který přitahuje hlodavce. Hlodavci se pak vyřádí na drátech a samotný prach se může dostat do elektrických přípojek. Díky hlodavcům pak budete pracně obměňovat elektrické dráty a přístroje. Je doporučeno parkovat stroje uvnitř budov a čistit okolí elektrických přípojek. Měl by se i řádně vyčistit stroj ještě před zaparkováním. K čištění je stlačený vzduch mnohdy lepší a bezpečnější než voda.

8. Problémy spojené s povětrnostními podmínkami

Provoz v mokrých, bahnitých podmínkách může způsobit namáhání strojů. Například mokrý, houževnatý materiál může sklízecí mlátičku ucpat a dojít k poškození řetězů, hřídelů, ložisek a řemenic. U traktorů může bahno mezi dvoumontážemi kol způsobit předčasné opotřebení bočních stěn pneumatik, jakmile bahno ztvrdne.

Přestože je obtížné se těmto podmínkám vyhnout, pochopení problémů souvisejících s povětrnostními podmínkami vás může upozornit na to, kde případné problémy hledat.

9. Ignorování varovných signálů

Výstražné kontrolky na přístrojových deskách nebo bočních panelech upozorní na poruchu nebo na to, co je nutné řešit – například nízký hydraulický tlak, vysoká teplota motoru nebo hřídel, která se neotáčí. Příliš často však tyto signály jsou ignorovány, což vede k poruše stroje. Děje se tak nejčastěji v případě, když obsluha není zároveň majitelem stroje a řekne si „to ještě chvíli vydrží“.

10. Špatně proškolená obsluha

Majitelé farem jsou často nuceni přijmout každou výpomoc, která ale nemusí být řádně proškolena a mít dostatek zkušeností s provozem zemědělské techniky. Nedostatečná odborná příprava může způsobit nevhodné využívání strojů a nákladné poruchy. Čas investovaný do výcviku obsluhy se může projevit delší životností stroje.

Čtěte také:

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: ilustrační foto welcomia

1) čerpáno z farmindustrynews.com

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.