Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

10 nejčtenějších článků roku 2020. Co vás nejvíce zaujalo?

Zveřejněno: 31. 12. 2020

Milí čtenáři, i letošní prosinec zakončíme výběrem článků, které se vám v uplynulém roce nejvíce líbily. Připomeňte si to nejlepší z Agroportal24h.cz a přečtěte si znovu nejen svoje oblíbené články, ale také ty, na které vám v průběhu roku už nezbyl čas. A hned potom se můžete začít těšit na další články, které pro vás připravíme v roce 2021. Rozhodně nebudeme zahálet! Všem čtenářům děkujeme za přízeň. Milí přispěvovatelé a obchodní partneři, upřímně děkujeme za Vaši důvěru a těšíme se na další spolupráci.

10 nejčtenějších článků roku 2020. Co vás nejvíce zaujalo?

Návrat legendy V3S? Praga vyvíjí nový nákladní vůz. Vycházet bude z Lopraisova speciálu V4S

Lopraisova “dakarská” Praga je předobraz nástupce slavné V3S – tak zní titulek zveřejněného článku na automix.denik.cz, podle kterého společnost Praga připravuje nový typ nákladního vozu. Autor Radek Pecák uvádí, že by měl nový nákladní vůz nalézt v civilním sektoru stejný způsob využití jako slavná Praga V3S.

Praga V3S
Praga V3S

Žádné vyskakování z traktoru za jízdy aneb jak se dbalo na bezpečnost na farmách v 90. letech

Transformací zemědělství začátkem 90. let minulého století se někteří zemědělci po navrácení majetku rozhodli k vlastnímu hospodaření na farmě. Hospodář často převzal objekty v žalostném stavu a bez prostředků jej musel rychle zprovoznit. Jak dbát na bezpečnost, informovala série videí vydaná Ministerstvem zemědělství v letech 1992-1993.

Nehoda traktoru
Nehoda traktoru

Škoda 180 během 35 let služby vystřídala i pět motorů, říká obsluha renovovaného traktoru

ŠT 180 byl těžký kolový traktor (tahač), vyvinutý a vyráběný v Československu v letech 1968 až 1992. Jeden takový jezdil v zemědělském podniku v Pohroní na Slovensku. Jeho práci ale před několika lety převzaly modernější traktory. Technický stav ŠT 180 se postupně zhoršoval, pak ale přišel pan Luboš Janík a pustil se do renovace.

ŠT180
ŠT180

Majitel vložil dvě stě tisíc do starého Zetoru 6945. Oprava dala práci, ale výsledek za to stojí

Zetor 6945, který vznikl v rámci třetí modernizace první unifikované řady, prošel kompletní renovací na zakázku. Traktoru vrátil lesk pan Michal Horváth se svým otcem.

Zetor
Zetor

Železný kůň KS 65 – zázrak ze Švýcarska

Švýcarský Martin Alther vyrábí železné koně s osvědčenými a známými komponenty již od roku 1993. Na český trh je dodává společnost Strojírna Novotný s.r.o. Jednoho z uživatelů velmi silného železného koně Knickschlepper 65 jsem navštívil a zeptal se ho na spokojenost.

Železný kůň
Železný kůň

Traktory v rybníku, mokrá sklizeň brusinek v Bělorusku

Jak se sklízí brusinky, které mají blahodárné účinky na lidský organismus? Na tuhle otázku najdete odpověď v tomto článku, kde si představíme částečně mechanizovanou sklizeň klikvy bahenní v běloruském Polesí. Pěstování této rostliny v Bělorusku a Rusku může být v současnosti lukrativním byznysem, konkurence je zatím minimální.

Sklizeň brusinek
Sklizeň brusinek

Nevšední Zetor John Deere ze Španělska prošel celkovou renovací, střechu z letovické kabiny by však majitel dnes už nevolil

V roce 1993 byla oznámena spolupráce mezi výrobci Zetor a John Deere, na jejímž základě začal brněnský výrobce dodávat levnější řady traktorů v zeleno-žluté barvě do Jižní Ameriky. Ze všech místních trhů se však Zetor musel nakonec stáhnout. Tyto traktory byly ale velmi oblíbené i v Austrálii a jižní Africe. Ačkoliv spolupráce těchto dvou výrobců trvala pouze tři roky, za tu dobu se prodalo 6 500 traktorů Zetor pod značkou John Deere. A jeden takový traktor prošel nedávno kompletní renovací v rodině Beránků.

Zetor John Deere
Zetor John Deere

Bratři vlastní rekordní sbírku hoblíků a seker. Nechybí ani vzácné křížové sekery, které zakázala Marie Terezie

Miloš Kolouch (Tesařství Kolouch) vlastní sbírku 1695 seker určených k opracování dřeva. Sbírka obsahuje i sekery z doby kamenné a bronzové a sekery středověké, hlavní část sbírky je datována do 18. až 20. století. Kromě nástrojů tesařských zahrnuje sekery kolářské, bednářské, a vorařské.

Miloš Kolouch (Tesařství Kolouch) vlastní sbírku 1695 seker určených k opracování dřeva
Miloš Kolouch (Tesařství Kolouch) vlastní sbírku 1695 seker určených k opracování dřeva

Zlaté české ručičky, koncem 70. let v Červené Vodě vznikla unikátní sněhová radlice

Na přelomu 70. a 80. let minulého století vznikla v dílnách tehdejšího Státního statku Králíky sněhová čelní šípová radlice s tehdy revolučním řešením v podobě středového čepu. Toto řešení umožňovalo rychlé a jednoduché zapojení radlice k traktoru.

Unikátní sněhová radlice
Unikátní sněhová radlice

Nadšenci vrátili lesk traktoru Fortschritt ZT 303, jeho stav je ohromující

Pole Východního Německa a Československa svého času brázdily traktory Fortschritt ZT, které jsou dnes cennými historickými kousky. Proto potěší, když takový traktor v tristním stavu projde renovací. Dokonalá renovace tohoto legendárního traktoru proběhla i ve Štěpánkovicích na Opavsku.

Fortschritt ZT
Fortschritt ZT
Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.