TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Agrostroj Pelhřimov koupil německou firmu Stoll, jednoho z největších výrobců čelních nakladačů

Zveřejněno: 29. 7. 2021

Agrostroj Pelhřimov udělal rekordní akvizici a koupil německou firmu Stoll Maschinenfabrik, světovou dvojku v čelních nakladačích. Agrostroj vlastní čelní nakladače vyrábí prostřednictvím člena skupiny, společnosti Humpolecké strojírny Humpolec – tato společnost vyrábí čelní nakladače několik desetiletí, v současnosti pod značkou TracLift.

Agrostroj Pelhřimov koupil německou firmu Stoll, jednoho z největších výrobců čelních nakladačů. Zdroj foto - tisková zpráva Stoll

„Agrostroj Pelhřimov udělal rekordní akvizici a koupil německou firmu Stoll Maschinenfabrik, světovou dvojku v čelních nakladačích,“ uvedla česká společnost na sociální síti Facebook bez dalších podrobností. O tom, že se chystá velká akvizice, jsme již informovali v dřívějším článku.

Lubomír Stoklásek, majitel Agrostroje pak pro server Ihned.cz uvedl, že se mu podařilo získat německou firmu Stoll Maschinenfabrik, vyrábějící zemědělské nakladače, po dvouletých námluvách. „Dvě továrny v Německu, jedna v Polsku a jedna ve Spojených státech. Zhruba 600 lidí, globální obchodní síť a obrat 120 milionů eur, v přepočtu tři miliardy korun. To jsou základní data německé skupiny Stoll Maschinenfabrik, která má tradici od roku 1878 a od 20. července ji vlastní český kapitál. Převzal ji pelhřimovský Agrostroj dvaasedmdesátiletého Lubomíra Stokláska, jenž patří mezi nejtěžší váhy tuzemského byznysu,“ uvádí Ihned.cz.

Lubomír Stoklásek je generálním ředitelem a majitelem strojírenské firmy Agrostroj Pelhřimov a dalších firem v holdingu. Agrostroj koupil jako skomírající podnik se zemědělskou technikou v roce 1997. Za 20 let se mu z něj podařilo vytvořit moderní strojírenskou společnost, která vyrábí komponenty a stroje pro evropské společnosti jako je Claas, John Deere, DAF, Scania, Krone, Kuhn nebo Volvo.

Stoll je lídrem na trhu

Díky 100% koncentraci na vývoj a výrobu traktorových čelních nakladačů a přídavných zařízení je Stoll absolutním lídrem na trhu v Německu. Více než každý druhý čelní nakladač v Německu má na sobě logo Stoll. Čelním nakladačem lze vybavit téměř jakákoliv traktor.

Stoll ke svým nakladačům nabízí i širokou škálu příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Stoll
Stoll ke svým nakladačům nabízí i širokou škálu příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Stoll

Firma Wilhelm STOLL Maschinenfabrik GmbH byla založena v roce 1878 v Luckenwalde u Berlína. V roce 1946 se STOLL přestěhoval do Dolního Saska, později k Hannoveru, do budovy bývalého cukrovaru. Po celá desetiletí byla firma známá výrobou sklízečů cukrové řepy a pícninářské techniky. Čelní nakladače pro traktory firma začala vyrábět až v roce 1965. Když Freudendahl Invest A/S převzala v roce 1999 akcie firmy, byla výroba sklízečů cukrové řepy ukončena. V následujících letech byla také výroba pícninářské techniky převedena do sesterské firmy JF v Dánsku. STOLL se od té doby intenzivně soustředil jen na vývoj a výrobu čelních nakladačů.

Skupina Agrostroj už čelní nakladače vyrábí

Nutno podotknout, že členem skupiny Agrostroj je i společnost Humpolecké strojírny Humpolec a.s., která vyrábí čelní traktorové nakladače pod značkou TracLift. Tyto strojírny patří mezi tradiční výrobce čelních nakladačů a hydraulické techniky. Společnost se zabývá především konstrukcí a výrobou čelních nakladačů značky TracLift a kooperací se zahraničními výrobci zemědělské techniky. Humpolecké strojírny Humpolec mají s vývojem čelních nakladačů více než 30leté zkušenosti a v některých oblastech se staly i průkopníkem nových trendů a technologií ve svém oboru.

Dobové fotografie nakladačů z Humpolce. Zdroj foto - tisková zpráva Humpolecké strojírny Humpolec
Dobové fotografie nakladačů z Humpolce. Zdroj foto - tisková zpráva Humpolecké strojírny Humpolec

Prvním nakladačem byl nesený stroj NUJN100, ke kterému se záhy přidal i závěsný otočný NUJZ 150. V roce 1975 byl vyroben první český čelní nakladač NKC 800. V roce 1968 se rozjela produkce UNHZ 500. Populární „pětistovka“ se vyráběla až do roku 1992. Celkem se jich prodalo více než 38000 a mnohé z nich jsou dosud v provozu. Až v roce 1989 se „pětistovka“ dočkala svého nástupce. Nakladač ND4-039 byl ovšem poslední z řady závěsných nakladačů. Jeden z nejlépe vybavených sériově vyráběných závěsných nakladačů UNHZ 750 z roku 1972 měl i vyhřívanou kabinu. Ve výrobě se udržel do roku 1994 a celkem jich opustilo brány Humpoleckých strojíren více než 15000. Po roce 1989 přednost dostaly jednoznačně čelní nakladače. Od 80. let se vyráběla nová generace čelních nakladačů. Nejoblíbenější byly modely ND5-014 a ND5-032. Na Techagru 1997 Humpolecké strojírny dostaly zlatou medaili za řadu nakladačů FL. Z koncepce nakladačů FL vychází i současné modely, které mají Humpolecké strojírny ve svém výrobním programu.

Dobové video nakladačů z Humpolce.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Stoll

1) z podkladů Stoll Maschinenfabrik, Humpolecké strojírny Humpolec a Ihned.cz


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.