Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Arbos přichází na český trh. Sází na jednoduchost a univerzálnost

Zveřejněno: 15. 8. 2017

Už na letošním veletrhu SIMA 2017 v Paříži si návštěvníci mohli všimnout nové značky Foton Lovol, která na své výstavní ploše prezentovala stroje Arbos v zeleno-bílém hávu. Jenže, ono se zas až tak o novou značku nejednalo, jak se mohlo na první pohled zdát.

Arbos

Budoucnost začíná v minulosti

Čínská společnost Foton Lovol, která byla založena v roce 1998, patří mezi největší čínské výrobce zemědělských strojů. Údajně ji na domácím trhu patří podíl 35 až 40 %. Ročně vyrobí téměř 50 000 sklízecích mlátiček!  Foton Lovol chtěl proniknout i na evropské trhy. Nechtěl začít od nuly a přijít s neznámou značkou, a tak nezbývalo nic jiného, než koupit evropského výrobce zemědělských strojů. Foton Lovol se rozhodl vzkřísit zaniklou italskou značku Arbos (koupil na ni práva) a zároveň koupil i italskou firmu Goldoni, která byla na pokraji bankrotu (vyráběla malé traktory do vinic a sadů). Aby toho nebylo málo, Foton Lovol koupil také italskou společnost, která vyrábí půdozpracující techniku MaterMacc. Její stroje budeme moci vidět v barvách Arbos. Lovol Arbos Group tak bude v Evropě nabízet ucelený sortiment strojů pod jednou značkou, což doposud zatím nedokázal nikdo z jeho evropských konkurentů. Foton Lovol toto vše zastřešil nově založenou firmou Lovol Arbos Group. Jaká je historie značky Arbos, na kterou Foton Lovol zakoupil práva?

Příběh Arba začal už v roce 1989, kdy rodina Bubba otevřela malou dílnu v severní Itálii. Tam začali vyrábět základní zemědělské náčiní. V roce 1923 rodina postavila svůj první traktor s válcovou žárovkou, po níž následoval první traktor v roce 1936. Během počátku padesátých let koupila společnost továrnu na výrobu jízdních kol - obchodovala pod jménem Arbos - a přestěhovala se do nových prostor. Tam začala vyrábět kombajny, přičemž první byl vybaven vzduchem chlazeným motorem Deutz. V roce 1964 americká firma White koupila Arbos, což vedlo k vývoji celé řady nových strojů. Bohužel, Arbos se v roce 1994 uzavřel, a to zbývaly čtyři roky do oslav 100. narozenin. Nyní, o 10 let později přišli Číňané, aby vzkřísili název značky Arbos z popela. Výsledkem je řada traktorů - Arbos. Jejich design byl navržen v Itálii, kde se i vyrábí. Traktory se začaly vyrábět ve výrobním závodu Goldoni. Je to impozantní výkon, protože se vše odehrálo v relativně krátkém čase. Nyní traktory přicházejí na český trh.

Převodovka vlastní výroby

Pro Evropu jsou zatím k dispozici traktory řady 5000. Řada obsahuje tři modely o výkonu od 100 do 130 koní. Všechny traktory jsou vybaveny čtyřválcovým motorem Kohler o objemu 3,4 litrů, který plní aktuální emisní normu Tier 4f, takže se nevyhnete doléváním močoviny. Zajímavostí je, že si Arbos vyrábí převodovky sám, což je u jeho evropské konkurence málo vídané. Základní převodovka Global poskytuje 30 převodových stupňů vpřed a stejný počet vzad (2rychlostní powershift – řazení pod zatížením). Zákazník se může rozhodnout pro verzi schopnou jet 40 km/h nebo 50 km/h. Dražší převodovka Advanced nabízí 45 rychlostních stupňů vpřed a 15 vzad (3rychlostní powershift – řazení pod zatížením).

Interiér kabiny je světlý a přiměřeně elegantní. Kupující se může dokonce rozhodnout mezi klasickým analogovým displejem nebo modernějším 7palcovým TFT digitálním displejem s přizpůsobitelným rozhraním, což je další nevídaná funkce, kterou v této kategorii traktorů prakticky nenajdete. Kabina traktoru je navržena tak, aby zajistila dokonalý výhled do všech stran, protože se v budoucnu počítá i s čelním nakladačem. Vhodně je i proto dimenzována přední náprava, která disponuje vysokou kapacitou zatížení na nápravu – 3500 kg.

Nosnost zadního závěsu činí 4 450 kg. Pomocné regulační ventily pro hydraulický pohon nářadí působí společně se systémem o vysoké průtokové rychlosti 110 l/min., z čehož až 70 l/min je určeno speciálně pro pohyb nářadí. K dispozici jsou tři dvojčinné mechanické regulační ventily s aretační, vypínací a plovoucí funkcí spolu s elektrickým spínačem pro další dvojici výstupních hřídelů.

V následujících letech by měla přijít na trh větší řada 6000 a 7000 obsahující modely o výkonu 140 až 260 koní. Celkově v traktorech Arbos nehledejte složitost, obejdou se totiž bez nadbytečné elektroniky, tudíž je jim předpovězena případná snadná opravitelnost a údržba či příznivá cena náhradních dílů.

Traktor Arbos řady 5000 si bude moci veřejnost prohlédnout na agrosalonu Země Živitelka 2017 na výstavní ploše společnosti TOKO AGRI, která tyto stroje dováží.

Široký sortiment závěsné techniky

Italská společnost MaterMacc, kterou Arbos koupil, má ve svém výrobním portfoliu secí stroje pro přesný výsev, dvojřádkové secí stroje pro přesné setí, pneumatické secí stroje na zeleninu, secí stroje na obilniny, secí stroje v kombinaci s rotačními bránami, pneumatické radličkové secí stroje, univerzální řádkové kultivátory, rozmetadla, postřikovače a elektronická příslušenství. Jak vidíte, je toho více jak dost. I tady se sází na jednoduchost a mechaniku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.