50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Bobcat přesvědčuje zemědělce o svých kvalitách, aktivně prezentuje techniku napříč republikou

Zveřejněno: 21. 11. 2019

S cílem prosadit se na zemědělském trhu se společnost Bobcat CZ účastní řady národních výstav, provádí praktická představení manipulační techniky značky Bobcat a otevírá své nejmodernější agrocentrum na Moravě.

Bobcat na akci Den Zemědělce

Na celostátní kontraktační výstavě s předváděním zemědělské techniky, která proběhla ve dnech 11. – 12. září 2019 v Kámenu u Pelhřimova, měla svou výstavní plochu i společnost Bobcat CZ, a.s., která prodává stavební a zemědělskou techniku stejnojmenné značky. Návštěvníkům se představila staticky i prakticky kompletní řada zemědělských teleskopických manipulátorů, smykem řízené nakladače a rypadla.

Zemědělské teleskopické manipulátory a jeden speciál

Pro potřeby zemědělců vyrábí Bobcat už řadu let manipulátory Agri, které byly k vidění na Dni zemědělce. Návštěvníci si mohli prohlédnout a vyzkoušet konkrétně modely TL 30.60 Agri, TL 30.70 Agri, TL 35.70, TL 38.70HF Agri a TL 43.80HF Agri. Jak je z označení strojů zřejmé, nabízen je široký rozsah běžně poptávaných dosahů teleskopických ramen – od maximální výšky zdvihu 5,8 m až po 7,5 m a maximální nosnosti od 3000 do 4300 kg. Kromě výšky zdvihu se od sebe modely liší rozměry a výkonem motoru (ten pochází z vlastní výroby). Se šířkou 2,1 m, délkou 4,5 m a možností nízkého umístění kabiny (výška 2,1 m) se nejmenší vystavený model hodí do provozu v živočišné výrobě, kde může provádět různé manipulační práce a obstarávat krmení dobytka. Největší manipulátor už představuje velmi výkonný stroj pro intenzivní nasazení a manipulaci s těžkými břemeny. V zemědělství pro něj může být zajímavé využití v provozu bioplynových stanic či obstarávání prací v silážní jámě, přemísťování balíků sena a senáží nebo nakládání obilí. Výbava a konstrukce nakladače usnadňují práci v zemědělství a propůjčují mu výjimečnou stabilitu. Jedná se například o speciální asymetrickou kabinu s panoramatickým výhledem, zesílené nápravy, svařovanou konstrukci podvozku a vhodně dimenzované hydraulické čerpadlo pro rychlé časy zvedání, vykládání a skládání nákladů či hydrostatickou převodovku. Co se manévrovatelnosti a úspory paliva týče, k dispozici jsou různé režimy motoru a řízení. Pod záplavou zemědělské techniky na Dni zemědělce na sebe strhával pozornost i speciální teleskopický manipulátor TL 43.80HF Waste, „expert“ se speciálními plnými bezvzdušnými pneumatikami, jež předurčují stroj pro provoz v třídičkách odpadu, skládkách apod. Kromě speciálního obutí disponuje větší ochrannou proti poškození.

Vedoucí postavení na trhu smykem řízených nakladačů

V provozu české živočišné výroby a zejména ve stájích s dobytkem jsou historicky nejrozšířenější smykem řízené nakladače. Kdo shání vybavenější a komfortnější stroj, většinou sáhne právě po značce Bobcat. Na Dni zemědělce tuto kategorii nakladačů prezentovaly kolové modely S570, S530 a T450 s pásovým podvozkem. Nakladače se vyznačují kabinou posunutou více vpřed a většími vstupními dveřmi s možností topení a klimatizace. Otočení na místě zajišťuje pevný podvozek s pohonem všech čtyř kol prostřednictvím dvou nezávislých variabilních převodovek. Motor, opět vlastní výroby, je uložen vertikálně, což usnadňuje přístup k němu. Proti poškození jsou chytře chráněny hydraulické rychlospojky, které jsou integrovány přímo v ramenou stroje, jež zajišťuje vertikální zdvih. Modely nakladačů se mezi sebou liší výkonem motoru, rozměry, užitečnou nosností a provozní hmotností - vybere si tedy každý dle svých preferencí. Do obzvláště obtížných terénů může být namísto kolového podvozku zvolen pásový. Pro častý pohyb na delší vzdálenosti může zákazník zvolit i rychlejší verzi nakladače, jehož pojezdová rychlost činí až 17 km/h. Kombinace výkonu a vysoké manévrovatelnosti dělá ze smykem řízených nakladačů výjimečné stroje své kategorie.

Rozvíjející se kategorie mini-rypadel v zemědělství a nekonečné možnosti příslušenství

V zemědělství se čím dál více prosazují i kompaktní mini-rypadla. V této oblasti má Bobcat rovněž silné zastoupení co se výběru hmotnostních tříd modelů týče. Malá rypadla, jakož i smykem řízené nakladače, jsou dokonce vyvíjena a vyráběna v českém výrobním závodě v Dobříši. Hlavní předností těchto kompaktních rypadel jsou jejich rozměry. Návštěvníci Dne zemědělce si mohli vyzkoušet modely E19 a E34. První jmenovaný model patřící do hmotnostní kategorie 1,0 t - 2,0 t má zatahovací pásový podvozek, který redukuje svoji šířku na méně než jeden metr. Pracovat tak může v malém prostoru a být přepravován nevelkými automobily třeba na vozíku. Druhý model je rozměrově větší a má prostornější kabinu, patří do hmotnostní kategorie 3,1 t - 4,0 t.

Všechny stroje Bobcat spojuje jedna výhoda, a sice až neuvěřitelně bohatá nabídka přídavných zařízení. V současné době čítá skoro stovku nářadí (řadu z nich si je možné půjčit). Přes rychloupínací systém je možné rychle a bezpečně vyměňovat nejrůznější příslušenství, které z nakladačů a rypadel provede nenahraditelné víceúčelové pomocníky.

Nové středisko a praktické ukázky

Stroje TL 43.80HF Agri, TL 34.65HF Agri, TL 30.70 Agri, E34 a S530 byly prezentovány i na Polním dni v Agrokonzultě Žamberk (jeden ze subdealerů Bobcat na východě Čech), kde se se stroji a značkou Bobcat seznámila odborná veřejnost. Došlo k tomu prostřednictvím přímé prezentace zástupců značky – pan Jan Drbal a Rostislav Turjanica. Společnost Bobcat CZ, a.s. za účasti managementu BOBCAT equipment také nedávno otevřela svou již desátou pobočku - v Litovli na Olomoucku. Jedná se o nejmodernější agrocentrum specializované na zákazníky z řad zemědělců. „Haná je zemědělskou zónou. Vzniká nám tak ideální místo k předvádění zemědělských teleskopických manipulátorů, kterých prodáváme stále více,” řekl nám při slavnostním otevírání střediska pan Ing. Radek Horský, člen představenstva Bobcat CZ, a.s. Společnost Bobcat CZ, a.s. se bude nadále účastnit nejrůznějších předváděcích akcí napříč republikou.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Jan Drbal a Bobcat